βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Φυσικό αέριο

Επιδότηση για αλλαγή της εγκατάστασης θέρμανσης σε αέριο – Οι δικαιούχοι

fisiko aerioΕνισχύσεις που θα φθάνουν έως και το 60% του κόστους προβλέπει το πρόγραμμα επιδότησης της μετατροπής κεντρικών θερμάνσεων από πετρελαίου σε φυσικού αερίου στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης.

Το πρόγραμμα επιδότησης θα αφορά αποκλειστικά τις περιοχές που λειτουργούν οι τρεις ΕΠΑ, δηλαδή Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, ενώ δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όσοι τα ακίνητά τους βρίσκονται σε οδούς με τιμή ζώνης έως 2.500 το τ.μ., χωρίς άλλο εισοδηματικό κριτήριο.

Το συνολικό πόσο που θα διατεθεί για επιδότηση ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 10 θα διατεθούν στην Αττική, τα 2 στην κεντρική Μακεδονία και τα 3 στη Θεσσαλία και εκτιμάται ότι θα ενταχθούν, αντίστοιχα, 30.000 νοικοκυριά στην Αττική, 7.000 στη Θεσσαλονίκη και 9.000 στη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΚΑ και τους αρμόδιους των τριών ΕΠΑ, στο πρόγραμμα θα εντάσσονται αυτομάτως, όσοι καταθέτουν αιτήσεις για σύνδεση στις ΕΠΑ από σήμερα 25 Σεπτεμβρίου έως και 30 Απριλίου, ενώ για την ένταξη θα τηρείται αυστηρά η προτεραιότητα κατάθεσης της αίτησης.

Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας και η δημιουργία θέσεων εργασίας, η αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από την υπερβολική καύση βιομάζας (τζάκια, σόμπες κ.λπ.).

Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

– Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν μονοκατοικίες και πολυκατοικίες στις τρεις περιφέρειες, που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό. Δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια και οι αιτήσεις θα προκριθούν με σειρά προτεραιότητας, μέχρις εξάντλησης του προϋπολογισμού.

– Η επιδότηση εξαρτάται από το μέγεθος του καυστήρα. Έως 35.000 θερμίδες η ανώτατη ενίσχυση είναι 1000 ευρώ, ενώ από εκεί και πάνω η ενίσχυση διαφοροποιείται ανάλογα με το αν εκτός από τον καυστήρα θα αλλάξει και ο λέβητας. Συγκεκριμένα από 35.000-120.000 θερμίδες η επιδότηση είναι 1500 ευρώ και 2000 με αλλαγή λέβητα, από 120.000-170.000 θερμίδες δίνονται 2300 ευρώ (3000 με αλλαγή λέβητα), από 170.000-200.000 θερμίδες επιδότηση 3300 ευρώ (4.000 με αλλαγή λέβητα) και πάνω από 200.000 θερμίδες επιδότηση 4.700 ευρώ (5.500 με λέβητα).

–  Ενδεικτικά, για μονοκατοικία το κόστος μετατροπής είναι 2000 ευρώ και η επιδότηση 1000 ευρώ. Για πολυκατοικία με 10 διαμερίσματα το κόστος μετατροπής είναι 5.000 ευρώ και η επιδότηση 3000 ευρώ. Για πολυκατοικία με 20 διαμερίσματα το κόστος είναι 9.000 ευρώ και η επιδότηση θα είναι 5.500 ευρώ.

–  Οι τρεις ΕΠΑ ανακοίνωσαν επίσης ότι θα προχωρήσουν σε πρόσθετα κίνητρα όπως εκπτώσεις στα τέλη σύνδεσης, χρηματοδότηση του υπόλοιπου κόστους, κλπ.

– Οι συμβάσεις θα πρέπει να υπογραφούν από αύριο 26 Σεπτεμβρίου, οι αιτήσεις υπαγωγής και τα δικαιολογητικά θα πρέπει να κατατεθούν ως τις 30 Απριλίου 2015 και τα τελικά δικαιολογητικά (τιμολόγια) ως τις 30 Ιουλίου 2015.

Πάντως, σε εκκρεμότητα θα συνεχίσει να παραμένει το πρόβλημα με την απαίτηση της εξασφάλισης πλειοψηφίας 50% συν ένα, των μεριδίων μιας πολυκατοικίας, προκειμένου να εγκριθεί η αλλαγή του καυσίμου σε μια πολυκατοικία.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, το θέμα απασχολεί την κυβέρνηση και υπάρχει πρόθεση να λυθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν αντιρρήσεις από την ομοσπονδία ιδιοκτητών.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε ο ίδιος,  το θέμα αυτό θα προβλεφθεί σε νομοθετική ρύθμιση. Αυτή θα τεθεί για διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους και τα κόμματα και εν τέλει θα αποφασίσει η Βουλή.

Πάντως η μη επίλυση του προβλήματος αυτού, προκαλεί προβλήματα στην περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου, ενώ το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις πολυκατοικίες στις οποίες μέρος των ενοίκων δεν πληρώνει το κόστος θέρμανσης με αποτέλεσμα να μην ανάβει καθόλου ο καυστήρας. Ακόμη και στις περιπτώσεις αυτές, με το σημερινό καθεστώς , δεν μπορεί ένοικος να εγκαταστήσει αυτόνομη θέρμανση στο διαμέρισμα του, χωρίς τη συμφωνία του 50% συν έναν των ιδιοκτητών.

Ακόμη, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι και σε μεγαλύτερη κρίση στη ροή αερίου, λόγω Ουκρανίας, κανένα νοικοκυριό δεν θα μείνει χωρίς θέρμανση εφόσον έχει φυσικό αέριο, όπως και σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ. Για όλες τις κοινωνικές υποδομές, είπε ο υπουργός, έχουν ληφθεί μέτρα ώστε να μη διακοπεί η ροή αερίου.