βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

Καταργείται η εξίσωση του ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης

lathremporio kaysimonΣτην κατάργηση της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει κυβέρνηση.

Μάλιστα σύντομα θα κατατεθεί διάταξη νόμου που θα αλλάζει το υφιστάμενο πλαίσιο και θα επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Χρ. Μπουκώρου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας τόνισε ότι ο ΕΦΚ θα καθοριστεί στα 6 λεπτά στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα 33 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης. Συμπλήρωσε δε ότι «δεν φοβόμαστε ότι θα υπάρχει φοροδιαφυγή, αφού έως το τέλος του έτους θα έχει “κλειδώσει” όλο το σύστημα διακίνησης πετρελαίου μέσα από ένα σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης που θα ξεκινά από τις φορολογικές αποθήκες και θα φτάνει έως το τελευταίο πρατήριο».

Όπως εξήγησε, σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ, η αύξηση της κατανάλωσης θα φέρει έσοδα 350 εκατ. ευρώ, ενώ με το καθεστώς της εξομοίωσης που ίσχυε χάθηκαν περίπου 700 εκατ. από τα δημόσια έσοδα.

Συμπλήρωσε δε ότι θα εξοικονομηθούν 210 εκατ. από τον προϋπολογισμό που αποτελούσαν την δαπάνη για το επίδομα θέρμανσης.