βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \

Πετρέλαιο θέρμανσης: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε

petrupdate: 17/10/2016

Ακριβότερο από πέρυσι είναι φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης κατά την πρεμιέρα της χειμερινής περιόδου, καθώς οι τιμές του κυμάνθηκαν στα 93-94 λεπτά το λίτρο στην Αθήνα, αυξημένες κατά 10% σε σύγκριση με τα 85 λεπτά του Οκτωβρίου του 2015. Στην περιφέρεια έφτασε να πωλείται και τα 97-98 λεπτά.

Ακόμα πιο αισθητή είναι η διαφορά στην τιμή αν αυτή συγκριθεί με τα τέλη της περσινής περιόδου, καθώς τον Απρίλιο βρισκόταν στα 70-75 λεπτά. Η αιτία για την ακριβότερη τιμή φέτος είναι η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και του ΦΠΑ που αποφασίστηκαν. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι φόροι καλύπτουν πλέον το 54% της τελικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, έναντι 32,1% μέσου όρου στην Ε.Ε. Επίσης, έχει παρατηρηθεί και μια άνοδος στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί κατά την διάρκεια των επομένων μηνών.

Όσον αφορά το επίδομα θέρμανσης, η υπουργική απόφαση που θα το καθορίσει για φέτος αναμένεται να εκδοθεί στα τέλη Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών, θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο κατανομής του επιδόματος με σκοπό να υπάρχει καλύτερη στόχευση, χωρίς όμως να επηρεάζεται το συνολικό κονδύλι που είναι διαθέσιμο και το οποίο ανέρχεται σε 105 εκατ. ευρώ.

Αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης δεν θα γίνουν. Αντίθετα οι αλλαγές θα περιοριστούν στη γεωγραφική κατανομή των δικαιούμενων ποσοτήτων επιδοτούμενου καυσίμου, με κατηγοριοποίηση των κλιματικών συνθηκών.

Σύμφωνα με την επικρατούσα πρόταση, σε κάθε νομό θα δημιουργηθούν ζώνες (π.χ. ορεινές και πεδινές) ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες. Με βάση την πρόταση αυτή, θα προκύψει αύξηση του επιδόματος για τα νοικοκυριά που κατοικούν στις ορεινές περιοχές σε κάθε νομό και μείωση για τους κατοίκους των πεδινών περιοχών. Η αλλαγή αυτή εισάγεται επειδή πέρυσι που κάθε νομός (ολόκληρος, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες κάθε μέρους) ανήκε σε μια ζώνη, παρατηρήθηκαν μεγάλες αδικίες με ορεινές περιοχές που επικρατεί πολύ κρύο να έχουν τα ίδια δικαιώματα με άλλες μέσα στον ίδιο νομό που επικρατεί πολύ πιο ζεστό κλίμα.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, η ελληνική επικράτεια είχε χωριστεί σε τέσσερις κλιματικές ζώνες με βάση τους νομούς ως εξής:

  • Α΄ γεωγραφική ζώνη: Γρεβενά, Δράμα, Ευρυτανία, Ιωάννινα, Καστοριά, Κοζάνη, Σέρρες και Φλώρινα.
  • Β΄ γεωγραφική ζώνη: Αρκαδία, Έβρος, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Καρδίτσα, Κιλκίς, Λάρισα, Μαγνησία, Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία, Ροδόπη, Τρίκαλα, Χαλκιδική.
  • Γ΄ γεωγραφική ζώνη: Αιτωλοακαρνανία, Άρτα, Αττική, (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐα, Βοιωτία, Εύβοια, Ηλεία, Θεσπρωτία, Κέρκυρα, Κορινθία, Λέσβος, Λευκάδα, Πρέβεζα, Φθιώτιδα, Φωκίδα και Χίος.
  • Δ΄ γεωγραφική ζώνη: Αργολίδα, Δωδεκάνησα, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Κυκλάδες, Λασίθι, Μεσσηνία, Λακωνία, Κεφαλληνία και Ιθάκη, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Ρέθυμνο, Σάμο, Χανιά.

Στις τέσσερις αυτές ζώνες, το μέγιστο ύψος του επιδοτούμενου καυσίμου κυμαινόταν από 500 έως και 2.500 λίτρα και οι δικαιούχοι προσδιοριζόντουσαν με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα είναι και φέτος:

  • Άγαμος με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία που δεν υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ.
  • Έγγαμος χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία που η αξία της δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.
  • Έγγαμος με 1 παιδί με ετήσιο εισόδημα έως 22.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.
  • Έγγαμος με 2 παιδιά με ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.
  • Έγγαμος με 3 παιδιά και άνω με ετήσιο εισόδημα έως 26.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.
  • Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 22.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.

 


Σχετικά θέματα