βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

Έκρηξη παραγγελιών για πετρέλαιο θέρμανσης το Δεκέμβριο

pic-0-bigΜε ένα εντυπωσιακό “ντεμαράζ” έκλεισε, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς καυσίμων, η περασμένη χρονιά καθώς το Δεκέμβριο ο κλάδος είδε σημαντική αύξηση των παραγγελιών του, η οποία ωθήθηκε από τη σημαντική ενίσχυση της ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης.

Όπως δημοσιεύει το Capital.gr, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά το Δεκέμβριο αρκετές εταιρείες είδαν τα μεγέθη τους να αυξάνονται σε ποσοστό έως και 40%, δίνοντας ανάσα στο κλείσιμο μιας σεζόν που χαρακτηρίστηκε από έντονες διακυμάνσεις, καλές αλλά και κακές ειδήσεις και εν τέλει επέτεινε την ανασφάλεια, αφού έδειξε ότι ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι βρέθηκε ο πάτος του βαρελιού.

Που οφείλεται η άνοδος των παραγγελιών το Δεκέμβριο και ιδιαίτερα τις ημέρες των εορτών; Καταρχάς στις χαμηλές τιμές, που σε συνδυασμό με τον πόλεμο προσφορών και διευκολύνσεων που κάνουν οι εταιρείες (μέσω πιστωτικών καρτών, δόσεις, εκπτώσεις πόντων κλπ) έκανε πιο εύκολη την παραγγελία για μεγάλο αριθμό πελατών που έχει βεβαίως αυτή τη δυνατότητα.Να σημειώσουμε ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για διανομή κατ΄οίκον κατά μέσο όρο πανελλαδικά βρισκόταν κάτω από τα 75 σεντς (στην Αττική έχει πέσει κάτω και από τα 70 σεντς) και έχει επιστρέψει στα επίπεδα που βρισκόταν προ 4 ετών στα τέλη του 2011, αρχές 2012.

Ο δεύτερος παράγοντας που συνέβαλε στην ενίσχυση της ζήτησης ήταν η φημολογία που ενισχύθηκε γύρω από το επίδομα θέρμανσης και την πιθανότητα να εξαντληθούν γρήγορα τα διαθέσιμα χρήματα για τους δικαιούχους. Να σημειωθεί ότι πέραν του γεγονότος ότι καταργήθηκε η προκαταβολή, μειώθηκε η επιδότηση και μειώθηκε ο αριθμός των δικαιούχων, η σχετική απόφαση του ΥΠΟΙΚ προβλέπει ότι εάν το υπόλοιπο του προϋπολογισθέντος ποσού επιδόματος δεν επαρκεί τότε το επίδομα θα καταβάλλεται στους δικαιούχους αναλογικά.

Τέλος παρότι οι καιρικές συνθήκες είναι σαφώς καλύτερες σε σχέση με τον περυσινό βαρύ χειμώνα, η επιδείνωση του καιρού την Πρωτοχρονιά, σε συνδυασμό βεβαίως με το κλίμα των εορτών, λειτούργησε θετικά ενισχύοντας σημαντικά τις παραγγελίες.

Το θετικό κλείσιμο της χρονιάς πάντως δεν αλλάζει τη γενικότερη εικόνα του 2015 για τον κλάδο των καυσίμων, ο οποίος έζησε το δικό του σκωτσέζικο ντους καθώς οι αρχικές θετικές προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν από ένα θετικό πρώτο εξάμηνο διακόπηκαν απότομα με την επιβολή των capitalcontrols,την αλλαγή του κλίματος στην αγορά και την δραστική μείωση της ζήτησης.  Μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων η αγορά κατάφερε να εξισορροπήσει ξανά τον Οκτώβριο, ενώ η αύξηση του Δεκεμβρίου, πιθανόν να ισοσκελίσει τελικά το ισοζύγιο των πωλήσεων σε σχέση με την περυσινή χρήση, η οποία θυμίζουμε ήταν μια από τις πλέον δύσκολες για τον κλάδο που το 2014 κατέγραψε συνολικές ζημιές 65 εκ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν να κυοφορούνται εξελίξεις στην αγορά και να βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες, με δεδομένο μάλιστα ότι υπάρχουν σημαντικές δανειακές υποχρεώσεις για κάποιους από τους παίκτες του κλάδου.