βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Αντλίες θερμότητας

Έφη Δεληγιώργη: Γιατί οι αντλίες θερμότητας συμφέρουν

deligiorgiΟι αντλίες θερμότητας αποτελούν μία λύση θέρμανσης που σχεδιάζεται για μακροχρόνια και συνεχή χρήση, κάτι το οποίο αποτελεί ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας, όπως υποστηρίζει η αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΛΤΑ Τεχνική, Έφη Δεληγιώργη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο energypress.gr.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια, η εν λόγω τεχνολογία συμφέρει εξ’ ορισμού, δεδομένου ότι ένα μεγάλο ποσοστό της ενέργειάς της προέρχεται από το φυσικό περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΛΤΑ Τεχνική είναι μία από την πρώτες εταιρίες που δραστηριοποιήθηκαν στο χώρο των αντλιών θερμότητας ενώ η δραστηριότητά της στον ενεργειακό χώρο μετρά 34 χρόνια.

Ολόκληρη η συνέντευξη της κας Δεληγιώργη έχει ως εξής:

 Η ΔΕΛΤΑ ΤΕΧΝΙΚΗ δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο της ενέργειας εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια. Δώστε μας κάποια στοιχεία για την έως τώρα πορεία της εταιρίας και για τους τομείς δραστηριοποίησής της.

Πράγματι, η ΔΕΛΤΑ ΤΕΧΝΙΚΗ δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο της ενέργειας εδώ και 34 χρόνια ξεκινώντας το 1980 σαν μία από τις πρώτες εταιρείες που προώθησε δυναμικά, την τεχνολογία τουκλιματισμού με αντλίες θερμότητας, αξιοποιώντας τη δωρεάν ενέργεια που υπάρχει στο περιβάλλον.

Από το 1992 η εταιρεία ενεργοποιείται και στον τομέα της γεωθερμίας, σε στενή συνεργασία με τον οίκο Climaveneta (www.climaveneta-economy.gr), παγκοσμίως γνωστό για την κατασκευή αντλιών θερμότητας, κατάλληλων για την εκμετάλλευση της ενέργειας που βρίσκεται στο έδαφος. Στην πορεία πρόσθεσε στις δραστηριότητες της τη μελέτη, ανέγερση / εγκατάσταση και συντήρηση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αναλαμβάνοντας πλήρως την υλοποίηση (EPC – turn key).

Σήμερα η εταιρεία έχει πλήθος θυγατρικών εταιρειών στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είτε στην κατασκευή ολοκληρωμένων έργων ΑΠΕ, είτε στην ανάπτυξη ίδιων έργων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ: Αιολικά, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά κ.λπ. και φυσικά συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία στον τομέα από τον οποίο ξεκίνησε, δηλαδή τις εισαγωγές των Αντλιών Θερμότητας Climaveneta και τις εφαρμογές τους, στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα, του Κλιματισμού και Γεωθερμίας.

Βλέπουμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια, η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την αυξημένη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, έχουν οδηγήσει σε μία έντονη αναζήτηση από πλευράς καταναλωτών για οικονομικά προσιτές λύσεις θέρμανσης. Η ΔΕΛΤΑ ΤΕΧΝΙΚΗ έχει λανσάρει τη σειρά αντλιών θερμότητας CLIMAVENETA. Πείτε μας κάποια πράγματα για τη συγκεκριμένη τεχνολογία, διότι πρόκειται για μία σχετικά καινούρια για την Ελλάδα μέθοδο θέρμανσης, με την οποία πρόσφατα άρχισε να εξοικειώνεται το ευρύ κοινό.

Οι καταναλωτές συνεχώς αναζητούν, όπως πολύ σωστά είπατε, νέες και πιο οικονομικές λύσεις για να καλύψουν τις ανάγκες της κατοικίας τους σε θέρμανση και πολλές φορές και σε ψύξη. Η θέρμανση με αντλίες θερμότητας είναι διαδεδομένη περισσότερο στους επαγγελματίες (για εφαρμογές π.χ. σε ξενοδοχεία, οινοποιεία, βιομηχανικά κτήρια, κολυμβητήρια, γραφεία κ.λ.π.) και τα τελευταία χρόνια με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό για οικιακή χρήση. Πως λειτουργεί λοιπόν:

Η αντλία θερμότητας είναι ένα σύστημα θέρμανσης που το χειμώνα μεταφέρει θερμίδες/ενέργεια από μια ψυχρή πηγή, δηλαδή τον εξωτερικό αέρα, σε μια θερμή περιοχή, δηλαδή το εσωτερικό περιβάλλον του σπιτιού / κτιρίου. Εκτελώντας την αντίστροφη μεταφορά, μπορεί το καλοκαίρι να δώσει ψύξη στο εσωτερικό.

Αυτή η διαδικασία γίνεται χωρίς καμία καύση, χωρίς δηλαδή έκλυση βλαβερών ρύπων στο περιβάλλον. Η βασική ιδιότητα αυτής της “μηχανής” είναι ότι μεταφέρει θερμότητα αντί να την παράγει. Η ποσότητα ενέργειας που μεταφέρει είναι 3 έως 4 φορές περισσότερη από την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται για τη λειτουργία της μεταφοράς της!

Το καλύτερο βέβαια είναι ότι η ενέργεια που αξιοποιεί κατά κύριο λόγο (~75%) η αντλία θερμότητας από τον εξωτερικό αέρα είναι απολύτως ΔΩΡΕΑΝ και ανανεώσιμη.

Από τεχνολογικής πλευράς, αυτό επιτυγχάνεται με τη λειτουργία ενός συστήματος απλού στη σχεδίασή του όσο το ηλεκτρικό ψυγείο του σπιτιού μας, με τη χρήση όμως τελευταίας γενιάς τεχνολογίας, όπως: “έξυπνο” ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου, τεχνολογία inverter, εξελιγμένα εξαρτήματα κ.λ.π.

Από οικονομικής απόψεως, οι αντλίες θερμότητας θα λέγατε εν τέλει ότι «συμφέρουν»; Και σε ποιες περιπτώσεις μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μεγαλύτερο οικονομικό όφελος; Σε μεγαλύτερα κτίρια για παράδειγμα;

Ναι, θα λέγαμε ότι σαφέστατα συμφέρουν. Η τοποθέτηση μιας αντλίας θερμότητας πρώτα από όλα δεν είναι μια πρόσκαιρη λύση. Είναι μια λύση και μια τεχνολογία που σχεδιάζεται για μακροχρόνια και συνεχή χρήση. Συμφέρει επίσης εξ’ ορισμού, γιατί ένα μεγάλο ποσοστό της ενέργειάς της προέρχεται από το φυσικό περιβάλλον.

Φυσικά συμφέρει και από οικονομικής πλευράς αφού καταναλώνοντας πετρέλαιο ξοδεύουμε 1,25 € – 1,30€ το λίτρο ενώ με την αντλία θερμότητας –  αν κάνουμε την αντιστοιχία –  θα ξοδεύουμε 0,40 €. Το όφελός μας αυξάνεται βέβαια όσο αυξάνονται και οι ανάγκες μας, άρα και η κατανάλωσή μας. Τα στοιχεία αυτά έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο εμφατικό τρόπο μια μελέτη του Πολυτεχνείου, η οποία συγκρίνει το κόστος θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες:

Σύγκριση κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες θέρμανσης (κλικ στην εικόνα για πλήρες μέγεθος)

Οι θερμοπομποί και τα panel υπέρυθρης εντάσσονται στην κατηγορία χειρότερης ενεργειακής κατανάλωσης «Ηλεκτρικός Λέβητας». Τα αποτελέσματα τα οποία παρουσιάζονται σε αυτή τη μελέτη ισχύουν μόνο για τις παραδοχές που έχουν χρησιμοποιηθεί και οι οποίες παρατίθενται στο πλήρες κείμενο της μελέτης. Για τη σύγκριση αυτή έχει θεωρηθεί τιμή πετρελαίου στον καταναλωτή ίση με 1,285€/lt. Ζώνη Β είναι η Κεντρική & Δυτική Ελλάδα και ζώνη Γ είναι η Βόρεια Ελλάδα και η Ορεινή Κεντρική.

Μπορείτε να δείτε το πλήρες κείμενο της μελέτης εδώ :http://www.lsbtp.mech.ntua.gr/el/node/1051

Ερευνητική ομάδα

Δρ. Εμμανουήλ Κακαράς
Δρ. Σωτήριος Καρέλλας
Δρ. Παναγιώτης Βουρλιώτης
Δρ. Παναγιώτης Γραμμέλης
Πλάτων Πάλλης
Εμμανουήλ Καραμπίνης

Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί μία κατοικία ή ένα κτίριο γενικότερα ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί μία αντλία θερμότητας;

Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί ένα κτίριο για να τοποθετηθεί μια αντλία τηςClimaveneta. Οι εν λόγω αντλίες κατασκευάζονται έτσι ώστε να είναι σε θέση να καλύψουν το σύνολο των αναγκών οποιουδήποτε κτιρίου, ακόμα και των υφιστάμενων, χωρίς καθόλου επεμβάσεις στο εσωτερικό του, καθώς είναι συμβατές με την υπάρχουσα υποδομή (σώματα καλοριφέρ, υποδαπέδια, fan coils κ.λ.π.)

Πέρα από το οικονομικό σκέλος, υπάρχουν κάποια στοιχεία που καθιστούν τις αντλίες θερμότητας ανταγωνιστικές συγκριτικά με εναλλακτικά καύσιμα όπως το φυσικό αέριο ή η βιομάζα;

Πρόκειται για καθαρή ενέργεια, καθώς δεν παράγονται στάχτες και καπνός οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να σχηματιστεί η αιθαλομίχλη που βλέπουμε από την καύση ξύλων, πετρελαίου, pellet κτλ. Επιπλέον, δεν υπάρχει ανάγκη για συνεχή μεταφορά ξύλων ή άλλων καύσιμων υλών στο σπίτι ενώ και το καθάρισμα των μονάδων είναι μια πραγματικά απλή υπόθεση, σε αντίθεση με τον καθαρισμό ενός τζακιού, μιας σόμπας πετρελαίου, ενός καυστήρα pellet κ.α.

Σε ότι έχει να κάνει με το φυσικό αέριο, θα έλεγα ότι πρόκειται στην ουσία για μια νέα μορφή εξάρτησης με ευμετάβλητη τιμολόγηση, όπως ακριβώς είναι το πετρέλαιο, εξαρτώμενη από γεωπολιτικά παιχνίδια (εχθροπραξίες, σχέσεις Ε.Ε. – Ρωσίας, κ.λ.π.) το οποίο επιπλέον επιβαρύνει και το περιβάλλον. Εφόσον οι αντλίες θερμότητας είναι αποδεδειγμένα πιο οικονομικές από το φυσικό αέριο, δεν βλέπω πραγματικό λόγο που θα κάνει κάποιον να προτιμήσει το φυσικό αέριο, πέραν της «μόδας».

Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα λέγατε ότι κάνουν τις αντλίες θερμότητας CLIMAVENETA να υπερέχουν σε σχέση με τις αντλίες θερμότητας που κυκλοφορούν στην αγορά;

Η Climaveneta έχει πάνω από 40 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο της θέρμανσης – κλιματισμού με εξειδίκευση στις αντλίες θερμότητας και είναι ο πραγματικός ηγέτης στην κατασκευή τέτοιων συστημάτων στην Ευρώπη έναντι των άλλων αντλιών θερμότητας που κυκλοφορούν στην αγορά και προέρχονται από την Άπω Ανατολή. Δυνατό της σημείο επίσης είναι ότι διαθέτει μια τεράστια γκάμα προϊόντων ικανή να καλύψει και την πιο δύσκολη απαίτηση σε κάθε είδος και μέγεθος κτιρίου. Επίσης, διαθέτει μηχανήματα υψηλών θερμοκρασιών που είναιιδανικά για αντικατάσταση λέβητα πετρελαίου σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις, ακόμα και σε μεγάλα κτίρια.

Επίσης τα μηχανήματά της έχουν υψηλότερο βαθμό απόδοσης και μπορούν να λειτουργούν σε αυξημένα θερμοκρασιακά όρια δηλαδή σε -20°C το χειμώνα και +45°C το καλοκαίρι. Τα μοντέλα των αντλιών θερμότητας της Climaveneta έχουν απλούστερη εγκατάσταση γιατί είναι ένα μόνο μηχάνημα (monoblock) που τοποθετείται σε εξωτερικό χώρο.

Παράλληλα, συνδυάζει την τεχνογνωσία και την πρωτοποριακή δυναμική μιας πολυεθνικής εταιρείας πιστοποιημένης από Διεθνής οργανισμούς (Eurovent, TUV), προσφέροντας άμεση παράδοση, ανταγωνιστικές τιμές και φυσικά υποστήριξη από τη ΔΕΛΤΑ ΤΕΧΝΙΚΗ.

Πέρα από τις αντλίες θερμότητας, η ΔΕΛΤΑ Τεχνική έχει δραστηριοποιηθεί στο κομμάτι των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Οι εξελίξεις στον κλάδο είναι ραγδαίες, μετά και το πρόσφατο νομοσχέδιο του New Deal. Πώς βλέπετε το μέλλον του κλάδου γενικότερα στην Ελλάδα;

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ένας κλάδος που θα μπορούσε, με την σωστή πάντα διαχείριση από την πολιτεία, να ωθήσει δυναμικά την οικονομία και την ανάπτυξη, προσφέροντας θέσεις εργασίας ενώ ταυτόχρονα θα μπορούσαμε όλοι να επωφεληθούμε από την εξοικονόμηση ενέργειας και από τη μείωση των ρύπων στην ατμόσφαιρα. Αυτή τη στιγμή, μετά το αποκαλούμενο «new deal», ο τομέας των ΑΠΕ στην Ελλάδα έχει κατά κάποιο τρόπο «ξεκαθαρίσει» και προσφέρεται για δραστηριοποίηση σοβαρών επενδυτών που επιθυμούν να εξασφαλίσουν σεβαστές αποδόσεις στα κεφάλαια τους με χαμηλό κίνδυνο. Πολύ σημαντικό είναι να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι την επιλογή των συνεργατών τους, αποφεύγοντας ευκαιριακούς, νεοεισερχόμενους και γενικά παίκτες χωρίς τεχνογνωσία και επιβεβαιωμένα καλή φήμη αλλά και να μην καθυστερήσουν. Η ΔΕΛΤΑ ΤΕΧΝΙΚΗ είναι στη διάθεση των επενδυτών για επαφές με αντικείμενο την εξέταση πιθανών σοβαρών συνεργασιών.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της ΔΕΛΤΑ ΤΕΧΝΙΚΗ; Υπάρχει κάποιος κλάδος στον οποίο θα δώσετε μεγαλύτερη έμφαση;

Η Ενέργεια είναι γενικά ο κλάδος στον οποίο κατέχουμε τεχνογνωσία και ο οποίος βλέπουμε ότι έχει παρόν και μέλλον. Το μεγαλύτερο βάρος το δίνουμε ήδη στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια κάθε μορφής, όχι μόνο στις κατοικίες αλλά και σε επαγγελματικούς χώρους (ιδιωτικούς και δημόσιους), ενώ σύντομα πρόκειται να  αξιοποιήσουμε  καινοτόμους μεθόδους χρηματοδότησης. Στα άμεσα σχέδια μας εντάσσεται και η υλοποίηση επενδύσεων στο χώρο της αιολικής ενέργειας αλλά και σε μικρά υδροηλεκτρικά έργα, τομείς που γνωρίζουμε πολύ καλά και οι οποίοι δεν κινδυνεύουν, εφόσον προσεγγιστούν με προσοχή, να εξελιχθούν σε «φούσκα» όπως συνέβη με τα φωτοβολταϊκά.

H κ. Έφη Δεληγιώργη είναι Αντιπρόεδρος του Δ.Σ της Δέλτα Τεχνικής.