βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

Αντίδραση του δήμου Ιωαννιτών για το πετρέλαιο θέρμανσης

Την άμεση αντίδραση του Δήμου Ιωαννιτών προκάλεσαν οι ανακοινώσεις που έγιναν από το υπουργείο Οικονομικών για το πετρέλαιο θέρμανσης, τη χορήγηση επιδόματος και τις γεωγραφικές ζώνες. Ο Νομός Ιωαννίνων περιλαμβάνεται στη δεύτερη ζώνη, γεγονός που μειώνει κατά πολύ το επίδομα. Κι αυτό συμβαίνει σε μία περιοχή η οποία δεν έχει κανέναν εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης, όπως συμβαίνει σε άλλους Νομούς οι οποίοι καλύπτονται από φυσικό αέριο.

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ο Νομός Ιωαννίνων βρίσκεται στη δεύτερη ζώνη, στην οποία ανήκουν ακόμη και παραθαλάσσιες περιοχές, όπως είναι η Χαλκιδική. Η απόφαση αυτή δεν είναι σωστή και ζητούμε να διορθωθεί διότι πρόκειται για μία περιοχή όπου έξι μήνες το χρόνο έχει χειμώνα. Το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης είναι πολύ υψηλό για όλα τα νοικοκυριά, οι δείκτες ανεργίας βρίσκονται στα ύψη και οφείλει η Κυβέρνηση να το επανεξετάσει», υπογράμμισε ο δήμαρχος, Φίλιππας Φίλιος, σε δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη .

Ο κ. Φίλιος ζήτησε παράλληλα να υπάρξει μέριμνα και ειδικές ρυθμίσεις για τα σχολεία και την επιχορήγησή τους. Οι ανάγκες για θέρμανση των μαθητών δεν είναι ίδιες σε όλη τη χώρα, όμως η επιχορήγηση των σχολείων γίνεται με τα ίδια ακριβώς κριτήρια.

Αποτέλεσμα είναι, ορεινές περιοχές, όπως είναι ο Νομός Ιωαννίνων να μην μπορούν φέτος να καλύψουν τις ανάγκες αυτές. «Ο χειμώνας είναι βαρύς και διαρκεί πολύ. Τα περισσότερα σχολεία μας στεγάζονται σε παλιά κτίρια που έχουν αυξημένες ανάγκες θέρμανσης και με τις τιμές που έχουμε φέτος θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Το προτείναμε στην ΚΕΔΕ, το ζητούμε και από την Κυβέρνηση να υπάρξει διαβάθμιση στην επιχορήγηση των σχολείων και να γίνει με γεωγραφικά κριτήρια. Είναι επιβεβλημένο να γίνει άμεσα διαφορετικά θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολη θέση», τόνισε ο κ. Φίλιος.