βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Αυτονομία θέρμανσης

Αυτονόμηση θέρμανσης σε παλιά πολυκατοικία: Η διαδικασία

Η διαδικασία μετατροπής της κεντρικής θέρμανσης μιας παλιάς πολυκατοικίας σε αυτόνομη είναι απλή και σύντομη (γίνεται ακόμη και αυθημερόν). Η πιο συνηθισμένη μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι αυτή της θερμιδομέτρησης, η οποία απαιτεί την τοποθέτηση σε κάθε σώμα των διαμερισμάτων ηλεκτρονικές συσκευές κατανομής θερμαντικών σωμάτων οι οποίες μετρούν την αποδιδόμενη θερμότητα του κάθε σώματος.

Ειδικότερα, σε κάθε θερμαντικό σώμα αντικαθίσταται ο διακόπτης με νέο θερμοστατικό διακόπτη, και τοποθετείται πάνω στο σώμα ο ηλεκτρονικός θερμιδομετρητής που καταγράφει και αποτελεί τα δεδομένα θέρμανσης. Σημειώνεται ότι οι θερμιδομετρητές μπορούν να αποστέλλουν τα δεδομένα που συλλέγουν , ασύρματα εκτός του κτιρίου όταν τους ζητηθεί.

Έχοντας κάνει τις παραπάνω εγκαταστάσεις, μπορούμε να γνωρίζουμε το κόστος καυσίμου που καταναλώσαμε και τις θερμίδες που αποδόθηκαν σε κάθε χώρο του κτηρίου, κι έτσι μπορούμε με ακρίβεια να προσδιορίσουμε την κατανομή της δαπάνης που αναλογεί σε κάθε ένοικο.

Τι περιλαμβάνει η εγκατάσταση

Η εγκατάσταση σε κάθε διαμέρισμα διαρκεί ελάχιστα και περιλαμβάνει την αντικατάσταση του διακόπτη προσαγωγής των θερμαντικών σωμάτων με θερμοστατική κεφαλή και την προσθήκη των θερμιδομετρητών σε κάθε σώμα.

Είναι πιθανό, μετά από την αυτοψία που θα πραγματοποιήσει ο μηχανικός του έργου  να χρειαστούν και παρεμβάσεις στο λεβητοστάσιο. Στη περίπτωση αυτή αντικαθίσταται ο παλαιός κυκλοφορητής με νέο τύπου inverter. Επίσης βοηθητικό μέσο όσον αφορά την υδραυλική εξισορρόπηση του συστήματος μπορεί να είναι ή βαλβίδα διαφορικής πίεσης μεταξύ προσαγωγής – επιστροφής .

Ενδέχεται επίσης να προταθεί σύστημα αντιστάθμισης μέσω καυστήρα ή τρίοδης βάνας , το οποίο – αν και δεν είναι απαραίτητο τμήμα της αυτονομίας- μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση καυσίμου συνολικά.

Τέλος, ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της εκάστοτε εγκατάστασης ενδέχεται να προταθούν από το μηχανικό κάποιες παραπάνω παρεμβάσεις οι οποίες θα συμβάλουν στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου όσον αφορά τη θέρμανση.