βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \

Βερροιόπουλος: Οι βασικές αρχές για την ανάπτυξη της γεωθερμίας

geotherm

Ο ΓΓ Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλης Βερροιόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό στην Ημερίδα που διοργάνωσαν το Σάββατο 28/5/2016 στη Θεσσαλονίκη, η Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ, το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας και ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, με θέμα «Η ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ».

Ακολουθεί η ομιλία του κ. Βερροιόπουλου:

«Κυρίες και κύριοι σύνεδροι καλημέρα σας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω  το τμήμα Γεωλογίας και την Επιτροπή Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής Μακεδονίας και το Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας για την πρόσκλησή τους να χαιρετήσω στην έναρξη της σημερινής Ημερίδας της οποίας το θέμα είναι η  συμβολή της Γεωθερμίας στην Ανάπτυξη της Χώρας μας. Μου δίνεται με αυτό τον τρόπο η ευκαιρία σε λίγες γραμμές να αναπτύξω την πολιτική του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο συγκεκριμένο τομέα αλλά και γενικότερα στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

Ανεξάρτητα από το πώς κάθε πολίτης αντιλαμβάνεται τις αιτίες της πολυετούς οικονομικής κρίσης, όλοι συμφωνούμε ότι για να βγούμε από αυτή θα πρέπει να αναζητήσουμε και να υιοθετήσουμε ένα καινούργιο παραγωγικό υπόδειγμα όπου στο κέντρο του δεν θα μπορούσε να λείπει η αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού.

Η χώρα μας σήμερα δαπανά τεράστια  ποσά ετησίως για την στήριξη των ΑΠΕ. Μόνο από το ΕΤΜΕΑΡ το 2015 επιδοτήθηκαν οι ΑΠΕ με 1 δις ευρώ. Παρά ταύτα η κατανάλωση  εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) για τις ανάγκες ηλεκτρισμού, θέρμανσης και ψύξης παραμένει κυρίαρχη στο ενεργειακό μίγμα της Ελλάδας την ίδια ώρα που το εγχώριο γεωθερμικό μας δυναμικό παραμένει ανεκμετάλλευτο.

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι θα αποφύγω να κοινοτοπήσω αναφέροντας τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που δίνει η ανάπτυξη της γεωθερμίας. Αντίθετα θα ήθελα να σας μεταφέρω τις σκέψεις μας και την κατεύθυνση πάνω στην οποία εργαζόμαστε στο Υπουργείο για την ανάπτυξη της γεωθερμίας στην Ελλάδα.

Πρώτη βασική μας αρχή είναι ότι η γεωθερμία αποτελεί πλούτο ο οποίος έχει ανάλογα την περίπτωση Εθνικό αλλά και τοπικό ενδιαφέρον. Με την έννοια αυτή θέλουμε να πούμε ότι ο πόρος αυτός αλλού έχει αναφορά σε γενικότερες επιδιώξεις της πολιτείας και κατά περίπτωση μπορεί να αναφέρεται και να συνδέεται με την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας κυρίως μέσω της χρήσης του σε διαφορετικούς παραγωγικούς τομείς (πρωτογενής – αγρότες, μεταποίηση, υπηρεσίες (θέρμανση – ψύξη). Και επειδή ο πόρος υπάρχει για να αξιοποιείται βιώσιμα από τον άνθρωπο και τις κοινωνίες θα πρέπει και οι κανόνες που βάζουμε για την οργάνωση της έρευνας και εκμετάλλευσής του να εξυπηρετούν αυτό το σκοπό.

Δεύτερη βασική μας αρχή είναι ότι η ανάπτυξη της γεωθερμίας χαμηλών θερμοκρασιών  θα υπάρξει μόνο αν η πολιτεία  και κατ΄επέκταση η νομοθεσία  βάλει στο κάδρο του ενδιαφέροντος της τον πραγματικό παραγωγό. Δηλαδή τον αγρότη, τον επιχειρηματία, το δήμο κοκ.  Δέστε τη συμβαίνει σήμερα στην χαμηλή θερμοκρασία. Έχουμε ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο, κανόνες, κανονισμούς, αδειοδοτούσες αρχές, εκατοντάδες ερευνητικές εργασίες, δεκάδες ερευνητικές γεωτρήσεις και το μόνο που δεν έχουμε είναι επενδύσεις στη γεωθερμία. Οι επενδύσεις μετά το 2003 που ψηφίστηκε ο νόμος για την αξιοποίηση της γεωθερμίας είναι ελάχιστες. Τουναντίον περισσεύουν οι άγονοι διαγωνισμοί, οι ατυχείς αναθέσεις, η έλλειψη ενδιαφέροντος.  Προφανώς κάτι στραβό κάνουμε.  Και αυτό είναι ότι για ανεξήγητους λόγους το σημερινό μας πλαίσιο αναζητεί τον λεγόμενο διαχειριστή. Αυτόν δηλαδή που με μαγικό τρόπο θα βρει κεφάλαια, θα αναλάβει το ρίσκο να ιδρύσει μια εταιρεία που με επιστημονικά άρτιο τρόπο θα ερευνήσει το πεδίο και κατόπιν θα εκμεταλλευτεί το  αποτέλεσμα της έρευνας αυτής, προσφέροντας την ενέργεια στους τελικούς χρήστες.  Αν δεν πρόκειται για ρομαντισμό τότε μαρτυρά άγνοια της κλίμακας των οικονομικών δραστηριοτήτων ιστορικά στη χώρα, του χαρακτήρα και της διάρθρωση των τοπικών οικονομιών.  Με λίγα λόγια προκειμένου να πετύχουμε μια άρτια και βιώσιμη δήθεν διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικών χαμηλών θερμοκρασιών απλά χάσαμε τους παραγωγούς που ενδιαφέρονται για τη χρήση του πόρου, χάσαμε την οικονομία.

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι σκοπεύουμε να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση σύντομα.

Στην κατηγοριοποίηση του γεωθερμικού μας δυναμικού θα ληφθεί υπόψη η κλίμακα στην οποία αυτό αναφέρεται (Εθνική ή τοπική.)

Επιδιώκουμε την απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης αδειών εκμετάλλευσης στα γεωθερμικά πεδία χαμηλών θερμοκρασιών στη βάση συγκεκριμένων κανόνων και ορίων.

Προωθούμε τη θέσπιση ευέλικτων διαδικασιών που απελευθερώνουν τον γεωθερμικό δυναμικό στο τοπικό παραγωγικό δυναμικό μέσω κατάλληλων αλλαγών στο ν. 3175/2003.

Επιδιώκουμε την αποκεντρωμένη διαχείριση των γεωθερμικών μας πεδίων με τη στήριξη του ΙΓΜΕ και των Πανεπιστημίων της χώρας μας.

Ενισχύουμε την παραγωγή και διανομή θερμικής ενέργειας από ΑΠΕ άρα και της γεωθερμίας μέσα από το νέο επενδυτικό νόμο. Σε αντίθεση με το παρελθόν που οι ενισχύσεις πήγαιναν σε φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα τώρα οι πόροι κατευθύνονται κυρίως σε ΑΠΕ όπως η γεωθερμία, που έχουν ως αποτέλεσμα την πιο υψηλή μόχλευση με τοπικής κλίμακας παραγωγικές δραστηριότητες.

Θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις επενδύσεις στην έρευνα και εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων μέσα από το νέο ΕΣΠΑ. Προς τούτο εργαζόμαστε για την εξειδίκευση ειδικού προγράμματος που θα προωθεί τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι τον αμέσως προσεχές διάστημα στο Υπουργείο θα ξεκινήσουμε τις διαδικασίες διαβούλευσης για τις αναγκαίες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο αξιοποίησης του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας. Η συμμετοχή των επιστημονικών φορέων, των επίσημων θεσμικών φορέων αλλά και ενός εκάστου και εκάστης θα μας βοηθήσει προκειμένου να συνδέσουμε την αξιοποίηση της γεωθερμίας με την αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ και στη γεωθερμία των υψηλών θερμοκρασιών. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι εδώ έχουμε την απόλυτη αποτυχία. Διεθνείς διαγωνισμοί επί μη βεβαιωμένων πεδίων άγονοι. Απόλυτη απραξία από τη ΔΕΗ στα βεβαιωμένα πεδία.

Παρόλο που η πολιτεία έχει θεσπίσει εξαιρετικά ελκυστικές τιμές αποζημίωσης στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση γεωθερμίας αυτό δεν άρκεσε για να προσελκύσει επενδύσεις. Η ατυχής ιστορία της Μήλου, οι αποτυχίες σε Λέσβο, οι αντιδράσεις σε Νίσυρο, οι αποτυχημένοι διεθνείς διαγωνισμοί σε μη βεβαιωμένα πεδία, συνιστούν το παζλ της σημερινής κατάστασης στην γεωθερμία υψηλών θερμοκρασιών.

Σκοπεύουμε να αλλάξουμε και εδώ την κατάσταση βήμα το  βήμα. Για το σκοπό αυτό δεν πιστεύουμε ότι χρειάζονται ουσιαστικές αλλαγές στο νομικό μας πλαίσιο. Αντίθετα χρειάζονται να κτιστεί κλίμα εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες και να αναδειχθεί η αναπτυξιακή προοπτική από την εκμετάλλευση αυτής της μορφής ΑΠΕ. Πιστεύουμε ότι ένα πρώτο πετυχημένο παράδειγμα μέσω μιας πιθανής συνεργασίας της ΔΕΗ με έμπειρες εταιρείες από χώρες στις οποίες η γεωθερμία είναι ανεπτυγμένη  θα δράσει ως καταλύτης για επενδύσεις σε όλα τα γεωθερμικά μας πεδία.

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι με αυτά τα λόγια θα ήθελα για μια ακόμα αγορά να ευχαριστήσω τους διοργανωτές της ημερίδας για την πρόσκληση που μου έκαναν και εσάς για την προσοχή σας.»


Σχετικά θέματα