βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

Επίδομα θέρμανσης για λίγους – Δύο σενάρια για τη χορήγησή του

Στον «αέρα» κινδυνεύει να μείνει το σχέδιο άμεσης χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, από τις 15 Οκτωβρίου όταν το πετρέλαιο θα αρχίσει να διατίθεται στην αγορά με τιμές-φωτιά που θα φθάνουν ή ενδεχομένως να ξεπερνούν ακόμη και το 1,40 ευρώ το λίτρο.

Στο παρά πέντε της εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, το υπουργείο Οικονομικών εντοπίζει δυσκολίες στην εφαρμογή του μέτρου καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, «σκοντάφτει» σε πολλά ζητήματα όπως:

1. H εξεύρεση του κονδυλίου 120 – 150 εκατ. ευρώ που απαιτείται για τη χορήγηση του επιδόματος το οποίο δεν έχει προβλεφθεί στο φετινό προϋπολογισμό.
2. Ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησης του επιδόματος.
3. To ύψος της εξίσωσης των δυο φόρων, αν δηλαδή θα γίνει στο 80% της τιμής του πετρελαίου κίνησης ή στο 100% της τιμής.
4. Aγνωστος παραμένει ο αριθμός των δικαιούχων, εξέλιξη που μπορεί να ανεβάσει το ποσό που θα πρέπει να διαθέσει το Δημόσιο για τη χορήγηση του επιδόματος.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη και τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, διαπιστώθηκαν αρχικά οι δυσκολίες στην υλοποίηση του σχεδίου προκαταβολικής καταβολής επιδόματος θέρμανσης, πριν από την εξίσωση των φόρων.

Τα σχέδια που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων είναι πολλά με τις οριστικές αποφάσεις να «κλειδώνουν» την ερχόμενη Δευτέρα, όπου θα παρουσιαστεί η τεχνική μελέτη των αρμοδίων υπηρεσιών.

Τα δύο σενάρια που εξετάζονται:

1. Το επίδομα να χορηγηθεί μόνο σε φυσικά πρόσωπα με οικογενειακά εισοδήματα προερχόμενα από μισθούς, συντάξεις ή και γεωργικές εκμεταλλεύσεις, εφόσον τα ετήσια εισοδήματα δεν υπερβαίνουν:

  • Τις 8.000 ή 9.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με ένα μέλος.
  • Τις 13.000 ή 14.000 ευρώ, με δύο μέλη.
  • Τις 15.000 ή 16.000 ευρώ, με τρία μέλη.
  • Τις 18.000 ή 19.000 ευρώ, με τέσσερα μέλη.
  • Τις 20.000 ευρώ, με πέντε ή περισσότερα μέλη.

2. Η χώρα θα χωριστεί σε τέσσερις γεωγραφικές ζώνες (ορεινή, ημιορεινή, πεδινή και νησιωτική) και το ύψος του επιδόματος θα κυμαίνεται ως εξής:

Στην Α’ ζώνη (νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς) το επίδομα θα είναι 300 ευρώ και θα κλιμακώνεται έως τα 400 ευρώ.

Στη Β ‘ ζώνη (νομοί Αρκαδίας, Ιωαννίνων, Πέλλας, Εβρου, Ροδόπης κ.ά.) το επίδομα θα είναι 200 ευρώ και θα κλιμακώνεται έως τα 300 ευρώ.

Στη Γ ‘ ζώνη (Αττική, Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία) το επίδομα θα είναι 135 ευρώ και κλιμακώνεται έως τα 200 με βάση το μέγεθος του νοικοκυριού.

Στην Δ ‘ ζώνη (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Μεσσηνία, Λακωνία) το επίδομα θα είναι 100 ευρώ και θα φτάνει έως τα 150 ευρώ.

Τρόποι χορήγησης

Τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης προβλέπουν:

Το επίδομα να δοθεί απευθείας με τραπεζική επιταγή σε μια δόση.

Οι φορολογούμενοι να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στην ΓΓΠΣ όπου θα υπάρχει άμεση έγκριση ή απόρριψη με βάση τα κριτήρια και το ποσό θα κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό.

Οι φορολογούμενοι να υποβάλουν ηλεκτρονικά στην ΓΓΠΣ τα στοιχεία του τιμολογίου αγοράς πετρελαίου και τα στοιχεία τους για να πιστωθεί το επίδομα στη συνέχεια στον λογαριασμό τους ύστερα από έλεγχο.

Να ενσωματώνεται κατά την πώληση πετρελαίου θέρμανσης ένα κουπόνι έκπτωσης που θα λάβουν από το υπουργείο Οικονομικών. Κατά την παραλαβή πετρελαίου θέρμανσης θα αφαιρούν την αξία του κουπονιού από την αξία του πετρελαίου και θα παραδίδουν το κουπόνι στον πρατηριούχο. Ο πρατηριούχος στη συνέχεια θα καταχωρίζει τα στοιχεία των κουπονιών στο σύστημα διακίνησης πετρελαίου Ήφαιστος προκειμένου να πιστωθεί το συγκεκριμένο ποσό στον λογαριασμό τους.

Το επίδομα θα καταβληθεί στους δικαιούχους ως έκπτωση φόρου, με τα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του 2013.

Τα σενάρια για τη χορήγηση του επιδόματος

  • Απευθείας με τραπεζική επιταγή σε μια δόση.
  • Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό ύστερα από αίτηση στην ΓΓΠΣ και έλεγχο.
  • Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό ύστερα από ηλεκτρονική υποβολή των στοιχείων του τιμολογίου αγοράς πετρελαίου και έλεγχο.
  • Κουπόνι έκπτωσης που θα δίνεται κατά την παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης.
  • Ως έκπτωση φόρου με τα εκκαθαριστικά σημειώματα των φορολογικών δηλώσεων του 2013.

Μαρία Βουργάνα
(Ημερησία, 13/9/2012)