βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Εξοικονόμηση ενέργειας

Επιδοτήσεις για μετατροπή συμβατικών τζακιών σε ενεργειακά (;)

Το ενδεχόμενο παροχής επιδοτήσεων για τη μετατροπή συμβατικών τζακιών σε ενεργειακά, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον», εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς καταβάλλονται προσπάθειες να αντιμετωπισθεί η αιθαλομίχλη, όπως δήλωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με στοιχεία απο επτά ερευνητικά κέντρα της χώρας, τον Δεκέμβριο οι τιμές των μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Αττικής ήταν διπλάσιες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, λόγω της καύσης ξύλων σε ανοιχτά τζάκια.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Γράμματα Γεωφυσικών Ερευνών (Geophysical Research Letters), έως τα τέλη του 2012, σε σύγκριση με το 2008, είχε καταγραφεί από Ευρωπαίους επιστήμονες δραστική μείωση στα επίπεδα ατμοσφαιρικής μείωσης στην Αθήνα.

Στο μεταξύ, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έθεσε θέμα επανεξέτασης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο πλέον αδυνατούν να αγοράσουν πολλά νοικοκυριά.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρβιτσιώτης, μέσω ερώτησης που έθεσε στον υπουργό Οικονομικών, τα έσοδα από τον φόρο μειώθηκαν από τα 761 εκατομμύρια ευρώ το διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 2011 στα 752 εκατομμύρια το αντίστοιχο διάστημα του 2012.