βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

Ζητούν πίσω το επίδομα θέρμανσης από όσους δεν αγόρασαν πετρέλαιο

petrelaio_thermΟσοι εισέπραξαν προκαταβολή της επιδότησης για να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης και δεν το έπραξαν, θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα πίσω, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η “Καθημερινή”.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, λεφτά στο Δημόσιο θα υποχρεωθούν να γυρίσουν και όσοι πήραν προκαταβολή επιδόματος τέκνων, το οποίο όμως δεν δικαιούνται βάσει των εισοδημάτων του 2013.

Οσοι άφησαν απλήρωτο το χαράτσι της ΔΕΗ θα ειδοποιηθούν να καταβάλουν τα χρωστούμενα μαζεμένα, ενώ όσοι έχουν ανασφάλιστο το αυτοκίνητό τους θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο και θα τους γνωστοποιηθεί εγγράφως ότι πρέπει να πληρώσουν τα ασφάλιστρα για να μη χάσουν… άδεια και δίπλωμα. Εκκρεμότητες μηνών ή και ετών έχουν συσσωρευτεί, με αποτέλεσμα εκατομμύρια φορολογούμενοι να καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα… τσουβάλι υποχρεώσεις, εισπρακτικές ή γραφειοκρατικές.

Οι 10 κυριότερες,σύμφωνα με την “Καθημερινή”,  είναι οι εξής:

1. Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες άφησαν απλήρωτες μία ή περισσότερες δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ κατά την περίοδο Μαΐου 2013 – Απριλίου 2014. Τα στοιχεία εστάλησαν ήδη από τη ΔΕΗ στο υπουργείο Οικονομικών. Η αρμόδια Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα αποστείλει ειδοποιητήρια στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την ημέρα της βεβαίωσης της οφειλής προκειμένου να καταβάλουν ολόκληρο το ποσό ή να το ρυθμίσουν.

2. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου οπότε ξεκινάει η νέα σεζόν διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, καταναλωτές που εισέπραξαν προκαταβολή της επιδότησης (αντιστοιχούσε στο 25% του συνολικού ποσού ή περίπου 8,75 λεπτά ανά λίτρο) αλλά δεν αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης μέχρι και τον περασμένο Απρίλιο, θα κληθούν να γυρίσουν πίσω τα χρήματα. Αρμόδια για τον έλεγχο, ο οποίος θα γίνει ηλεκτρονικά, είναι η ΓΓΔΕ.

3. Χρήματα πίσω θα δώσουν και οι γονείς που εισέπραξαν προκαταβολή επιδόματος τέκνων (και πάλι δόθηκε το 25% του ετήσιου ποσού). Η προκαταβολή καταβλήθηκε με βάση τα εισοδήματα του 2012. Θα γίνει έλεγχος ώστε να διαπιστωθεί αν όσοι εισέπραξαν την προκαταβολή εξακολουθούν να είναι δικαιούχοι του επιδόματος και με βάση τα εισοδήματα του 2013.

4. Η Βουλή έχει ψηφίσει νόμο που επιβάλλει στο υπουργείο Οικονομικών να στείλει επιστολή στους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων με την οποία θα τους καλεί να ασφαλίσουν το όχημά τους πληρώνοντας ως «ποινή» παράβολο 250 ευρώ. Οι επιστολές δεν έχουν ταχυδρομηθεί ακόμη αλλά μέσα στους επόμενους μήνες θα υλοποιηθεί και αυτή η δράση.

Εκτός από την πληρωμή φόρων και προστίμων ή την επιστροφή επιδομάτων, οι φορολογούμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν και μια σειρά γραφειοκρατικών υποχρεώσεων που έχουν προκύψει:

1. Φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφή φόρου βάσει της δήλωσης 2013, θα χρειαστεί να περάσουν από την εφορία για να πάρουν τα χρήματά τους. Το ζήτημα αφορά όσους υπέβαλαν δήλωση στο διάστημα από 01/07 έως 14/07, οι οποίοι θα χρειαστεί να περιμένουν αρκετό καιρό για να πάρουν τα χρήματά τους καθώς βάσει απόφασης των Γ. Βρούτση και Γ. Μαυραγάνη θα γίνει για πρώτη φορά έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η υλοποίηση αυτής της απόφασης θα σημαίνει και πολύμηνη καθυστέρηση για την επιστροφή των χρημάτων.

2. Οσοι δικαιούνται έκπτωση φόρου από τον ΕΝΦΙΑ (50% ή 100% βάσει κριτηρίων) περιμένουν να μάθουν ποια διαδικασία θα ακολουθήσουν για να διεκδικήσουν την έκπτωση. Είναι πολύ πιθανό να κληθούν να υποβάλλουν αίτηση για να διαπιστωθεί αν πληρούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, όπως επίσης και αν έχουν ρυθμισμένες ή αρρύθμιστες οφειλές σε εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία.

3. Εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα κληθούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά νέο Ε9 για να διορθώσουν τα λάθη. Η ηλεκτρονική εφαρμογή θα τεθεί σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο και η διόρθωση θα πρέπει να γίνει μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

4. Υστερα από αλλεπάλληλες παρατάσεις ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες θα πρέπει από Σεπτέμβριο μέχρι Δεκέμβριο να υποβάλλουν τρεις δηλώσεις για να γνωστοποιήσουν τα επαγγελματικά τους έσοδα και τις δαπάνες. Τέλος Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να γνωστοποιηθούν οι συναλλαγές που έγιναν κατά το πρώτο εξάμηνο. Τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να υποβληθεί η δήλωση με τα τιμολόγια του τρίτου τριμήνου του 2014 και τέλος Δεκεμβρίου η δήλωση με τα τιμολόγια του 2013.

5. Πάνω από 100.000 φορολογούμενοι έχουν ενταχθεί σε δείγμα ελέγχου και πρέπει να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά και τα έγγραφα που συνοδεύουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του 2013 στην εφορία. Χωρίς την επίσκεψη στη ΔΟΥ η δήλωση δεν θα θεωρείται υποβληθείσα. Τουλάχιστον ο αριθμός αυτών που καλούνται φέτος για επανέλεγχο είναι σαφώς μικρότερος σε σχέση με το 2013 λόγω του ότι το υπουργείο Οικονομικών άντλησε πολλά στοιχεία απευθείας από τους εργοδότες ηλεκτρονικά.

6. Γραφειοκρατικές διαδικασίες συνεπάγεται και η υποβολή της δήλωσης προστασίας του τραπεζικού λογαριασμού από την κατάσχεση (μέχρι το όριο των 1.500 ευρώ για μισθό ή σύνταξη ή των 500 ευρώ). Η ηλεκτρονική εφαρμογή επιτρέπει μόνο την εκτύπωση βεβαίωσης, η οποία πρέπει να προσκομιστεί στην τράπεζα για να προστατευτεί ο λογαριασμός. Η επίσκεψη στην τράπεζα θα αποφευχθεί μόνο όταν επιτευχθεί η ηλεκτρονική διασύνδεση της ΓΓΔΕ με όλες τις τράπεζες, ώστε η δήλωση του ακατάσχετου λογαριασμού να φτάνει απευθείας στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.