βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Κλιματιστικό

Κεντρικό σύστημα κλιματισμού: Τα συν και τα πλην

Ένα από τα μειονεκτήματα που χαρακτηρίζουν τις αυτόνομες μονάδες κλιματισμού, τα γνωστά δηλαδή air condition, είναι ότι θερμαίνουν ή δροσίζουν μόνο το δωμάτιο στο οποίο είναι εγκατεστημένα και δύσκολα ο αέρα περνάει έστω και σε κάποιο κοντινό χώρο.

Αυτή η περίπτωση, δηλαδή η κάλυψη των αναγκών σε περισσότερους του ενός χώρους, καλύπτεται από τα συστήματα κεντρικού κλιματισμού. Πρόκειται για συστήματα που τοποθετούνται σε ένα τμήμα του κτιρίου, αλλά προσφέρουν δροσιά ή θέρμανση σε όλους τους χώρους παρέχοντας τον αέρα, ζεστό ή κρύο, μέσω αγωγών που καταλήγουν στο κάθε δωμάτιο.

Κατά γενική ομολογία, τα συγκεκριμένα συστήματα παρέχουν μεγαλύτερη άνεση, με ένα βασικό μειονέκτημα όμως: έχουν αρκετά μεγάλο κόστος. Ειδικά στην περίπτωση που η εγκατάστασή τους αφορά ήδη υπάρχοντα σπίτια, στα οποία δεν υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα αεραγωγών, τότε το κόστος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απαγορευτικό ενώ η απόσβεση θα αργήσει αρκετά χρόνια να γίνει, ή σε κάποιες περιπτώσεις δε θα υπάρξει ποτέ απόσβεση.

Πάντως, μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις το συγκεκριμένο σύστημα να μην ενδείκνυται για εγκατάσταση σε κατοικίες, ωστόσο, στην περίτπωση επιχειρήσεων και καταστημάτων, όπου είναι ανάγκες είναι αρκετά μεγάλες, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια αποδοτική λύση.

Πέρα από το οικονομικό πάντως, ένα πλεονέκτημα το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό και το οποίο για κάποιους θα μπορούσε να αντισταθμίσει το υψηλό κόστος είναι το γεγονός ότι εκτός από τη θέρμανση ή την ψύξη των χώρων, ένα σύστημα κεντρικού κλιματισμού προσφέρει παράλληλα και εξαερισμό, κάτι το οποίο δεν ισχύει με τα απλές μονάδες κλιματισμού. Με αυτό τον τρόπο, δεν «ξηραίνεται» ο αέρας, όπως συμβαίνει με τα κλασσικά κλιματιστικά, και οι συνθήκες της εσωτερικής ατμόσφαιρας είναι περισσότερο υγιεινές.

 

Δείτε τιμές για κλιματιστικά, ηλεκτρικά καλοριφέρ και σόμπες αλογόνου.