βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Θερμαντικά πανελ

Ηλεκτρικά πάνελ: Προσιτή και αξιόπιστη λύση θέρμανσης

Η κατηγορία θερμαντικά πάνελ ουσιαστικά περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές τεχνολογίες: τα πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας, τους θερμοπομπούς και την, παλιά σχετικά, τεχνολογία των θερμοσυσσωρευτών. Πρόκειται για λύσεις οικονομικά προσιτές όσον αφορά την απόκτησή τους οι οποίες, ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις συμφέρουν περισσότερο εάν χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά.

Όσον αφορά τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης, η ιδέα πίσω από τη λειτουργία τους είναι η μετάδοση θερμότητας μέσω ακτινοβολίας στα σώματα και τα αντικείμενα, τα οποία με αυτό τον τρόπο παραμένουν στεγνά και μεταδίδουν θερμότητα.

Σχετικά με το οικονομικό κομμάτι, οι λύσεις είναι πολλές, άλλες προσιτές από μόλις 80 ευρώ (για χώρους έως 20 τμ) και άλλες πιο ακριβές, με κόστος που μπορεί να φτάσει τα 700 ευρώ (για μεγαλύτερους χώρους). Οι συγκεκριμένες συσκευές πάντως συνεχώς εξελίσσονται διαρκώς και βελτιώνονται, αποτελώντας ένα προϊόν που κερδίζει έδαφος στην αγορά και στα σπίτια των καταναλωτών.

Στα «συν» της υπέρυθρης ακτινοβολίας είναι πως μας ζεσταίνει, διατηρεί τους μύες σε φόρμα, βοηθάει στην αποβολή των τοξινών ενώ απαλλάσσει τους τοίχους και τον χώρο από υγρασία, υδρατμούς και μικρόβια, χωρίς να ξηραίνει τον αέρα της ατμόσφαιρας όπως τα θερμαντικά αέρος.

Με ένα μόνο μειονέκτημα ίσως. Η θέρμανση των προσώπων και των αντικειμένων γίνεται κατά κύριο λόγο με την απευθείας έκθεση στην ακτινοβολία, δύσκολα όμως ζεσταίνεται ο χώρος για να συσσωρεύσει δευτερογενώς θερμότητα και να την ακτινοβολεί. Η ζεστασιά τους γίνεται αισθητή αμέσως, εάν βάλουμε σε λειτουργία τον θερμοπομπό και σταθούμε μπροστά του, όπως μας ζεσταίνει ο ήλιος στο πρόσωπο και το σώμα μια κρύα μέρα του χειμώνα, αλλά αν παρεμβληθεί εμπόδιο η ζεστασιά δεν φτάνει σε εμάς. Ακόμα και η πλάτη μας, επειδή μένει στην «παρασκιά» της ακτινοβολίας, μπορεί να παραμένει κρύα, ενώ θα ζεσταίνονται τα χέρια και το πρόσωπό μας μπροστά από το πάνελ –όπως δηλαδή συμβαίνει και όταν καθόμαστε κοντά στο αναμμένο τζάκι.

Για τους λόγους αυτούς, επιβάλλεται πολύ καλή μελέτη του χώρου πριν γίνει η αγορά και εγκατάσταση των πάνελ, που όμως πολλοί στην αγορά συστήνουν να γίνεται συμπληρωματικά και όχι εναλλακτικά από τα συστήματα θέρμανσης με πετρέλαιο ή αέριο.

Πέρα από τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης ωστόσο, σημαντικό έδαφος έχει αρχίσει να κερδίζει και η τεχνολογία των θερμοπομπών, η λειτουργία των οποίων βασίζεται στη θέρμανση του ψυχρού αέρα του χώρου μας στο εσωτερικό του θερμοπομπού και στη συνέχεια η μετάδοση του θερμού πλέον αέρα στο χώρο όπου έχει τοποθετηθεί.

Δείτε εδώ αναλυτικά για τους θερμοπομπούς.

Όσον αφορά τους θερμοσυσσωρευτές, δείτε αναλυτικά εδώ.

Δείτε τιμές για πάνελ υπέρυθρων και θερμοπομπούς.