βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

“Τα μέτρα για το θέρμανσης, φουντώνουν το λαθρεμπόριο”

Προχειρότητα, αδιαφορία και άγνοια της πραγματικότητας προσάπτει η Πανελλήνια Ένωση Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων στους αρμόδιους της κυβέρνησης που έλαβαν τις αποφάσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης και το επίδομα πετρελαίου.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, η πάταξη του λαθρεμπορίου στην αγορά καυσίμων όχι μόνο δεν θα επιτευχθεί αλλά, αντίθετα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να «φουντώσει».

Συγκεκριμένα, η ΠΟΠΕΚ επισημαίνει στην ανακοίνωσή της:

«Προχειρότητα, αδιαφορία για τις επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο και την αγορά, έλλειψη προετοιμασίας, άγνοια της πραγματικότητας χαρακτηρίζουν, δυστυχώς, τις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών για το επίδομα θέρμανσης. Το χειρότερο είναι, όμως, ότι η αιτία για την οποία υποτίθεται ότι αποφασίστηκε η εξίσωση των φόρων κατανάλωσης στα ντίζελ κίνησης και θέρμανσης, δηλαδή η πάταξη του λαθρεμπορίου στην αγορά καυσίμων όχι μόνο δεν θα επιτευχθεί αλλά, αντίθετα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να «φουντώσει».

Ειδικότερα, και με αφορμή τις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή στην ανακοίνωση της ΠΟΠΕΚ τονίζονται τα εξής:

«1. Τα κριτήρια, οι περιορισμοί και το ύψος του επιδόματος θέρμανσης που ανακοινώθηκαν δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των νοικοκυριών, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο. Θα επιστρέψουμε σε εποχές που ο κόσμος θα κρυώνει και θα αδυνατεί ή θα διστάζει να χρησιμοποιήσει το καλοριφέρ. Η κατάσταση αυτή θα έχει προφανείς επιπτώσεις στα πρατήρια, ειδικά σε όσα ήταν προσανατολισμένα στη διακίνηση πετρελαίου θέρμανσης καθώς και στον κλάδο των μεταπωλητών.

2. Ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία ελήφθησαν οι αποφάσεις είναι ότι δεν έχει ληφθεί μέριμνα για τις πολυκατοικίες. Τι γίνεται δηλαδή στις χιλιάδες των περιπτώσεων όπου σε μια πολυκατοικία συστεγάζονται δικαιούχοι και μη του επιδόματος. Η ΠΟΠΕΚ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έστω και την τελευταία στιγμή να επανεξετάσει τις αποφάσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης και τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος.

Όσο για τον επιδιωκόμενο στόχο του υπουργείου Οικονομικών, της πάταξης του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, η ΠΟΠΕΚ συνιστά για άλλη μια φορά την άμεση εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου εισροών – εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων για άμεσα και απτά αποτελέσματα. Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις η εξίσωση των φόρων δεν έχει νόημα ούτε για τους καταναλωτές ούτε για τα κρατικά ταμεία».