βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Φυσικό αέριο

Πρεμιέρα με οικονομικές λύσεις θέρμανσης για τα «Αληθινά Σενάρια» της ΕΤ3

Με καινοτόμες και συμφέρουσες προτάσεις για ένα ζεστό χειμώνα κάνουν πρεμιέρα τα «Αληθινά Σενάρια» στην πρώτη εκπομπή της νέας τηλεοπτικής περιόδου, που θα μεταδοθεί την Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου, στις 23:00.

Με την τιμή του πετρελαίου να έχει φτάσει στα ύψη και αδιαμφισβήτητη την οικονομική δυσπραγία, το ζήτημα της θέρμανσης κυριολεκτικά «καίει» φέτος τους Έλληνες, οι οποίοι αναζητούν πιο οικονομικές λύσεις για να ζεσταθούν. Η εκπομπή, με ένα εκτεταμένο αφιέρωμα σε δύο μέρη, προτείνει εναλλακτικούς και οικονομικότερους τρόπους θέρμανσης, παρουσιάζοντας με λεπτομέρειες το κόστος, τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματά τους.

Ένας από αυτούς είναι η παραδοσιακή χρήση του ξύλου, που επιστρέφει δυναμικά. Καθώς το πετρέλαιο θεωρείται πλέον ασύμφορο, παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση πωλήσεων στα καυσόξυλα σε σημείο να γίνονται εισαγωγές από τη Βουλγαρία και την Αλβανία. Ξυλόσομπες, λέβητες ξύλου, ενεργειακά τζάκια και πατέντες που μεγιστοποιούν την απόδοση ενός κλασσικού τζακιού, είναι μόνο μερικές από τις λύσεις που μπορεί να δώσει η καύση των ξύλων.

Με δεδομένο το χαμηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, πολλοί προσανατολίζονται, επίσης, σε ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουν οικονομία έως και 70% σε σχέση με τους παραδοσιακούς καυστήρες πετρελαίου. Ιδιαιτέρως δημοφιλή σε χώρες του εξωτερικού είναι τα λεγόμενα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης που υπόσχονται χαμηλή κατανάλωση ρεύματος, εύκολη τοποθέτηση και αισθητική που υπερτερεί. Μία ελληνική αποκλειστικότητα στην υπέρυθρη θέρμανση είναι, επίσης, τα θερμαντικά σώματα μαρμάρου, ενώ πολλοί επιλέγουν και τους θερμοπομπούς που έχουν χαμηλό κόστος αγοράς, άμεση απόδοση και γρήγορη εγκατάσταση.

Οι αντλίες θερμότητας και οι λέβητες ιόντων είναι άλλες δύο εναλλακτικές λύσεις που προτιμούνται τα τελευταία χρόνια. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, το μέλλον της θέρμανσης τοποθετείται στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, άποψη που υπερασπίζονται ένθερμα όσοι έχουν μια πιο οικολογική αντίληψη του ενεργειακού προβλήματος που ήδη αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Η καύση της βιομάζας, του λεγόμενου πέλετ, η χρήση ηλιακών συλλεκτών, αλλά και η εξοικονόμηση ενέργειας μέσω μιας αποτελεσματικότερης μόνωσης των κτιρίων, είναι επιλογές που κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών.