βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

Πρόταση ΠΑΣΟΚ για μείωση ΕΦΚ στο θέρμανσης στα 60 ευρώ/1.000 λίτρα

petrelaio-thermansis

Με τα μέτρα για το πετρέλαιο θέρμανσης υπήρξε «δημοσιονομική αποτυχία, κοινωνική αναστάτωση και επιβάρυνση του περιβάλλοντος (δημιουργία αιθαλομίχλης)», σημειώνει ο τομέας ενέργειας του ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του.

Μάλιστα αφήνει σαφείς αιχμές για όσα έως τώρα έγιναν αναφορικά με την πάταξη του λαθρεμπορίου. Όπως αναφέρει «ακόμα και σήμερα η πολιτεία λειτουργεί αποσπασματικά, χωρίς να πείθει σε πολλές περιπτώσεις ότι υπάρχει πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστεί η λαθρεμπορία. Αυτό επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη απόφαση επίσης για την επέκταση εγκατάστασης συστημάτων εισροών-εκροών (χωρίς τεχνικές προδιαγραφές) στις εγκαταστάσεις όλων των διακινητών πετρελαίου θέρμανσης. Επισημαίνουμε επίσης την συνεχή αναβολή εφαρμογής επίσης τοποθέτησης GPS στα βυτιοφόρα και τα σκάφη ανεφοδιασμού (σλέπια).

Καθυστέρησε η εγκατάσταση του συστήματος εισροών-εκροών και εκκρεμεί ακόμα για τα πρατήρια καυσίμων επίσης της υπόλοιπης χώρας μέχρι και τον Αύγουστο 2014!

Εκκρεμεί 16 μήνες τώρα η έκδοση αποφάσεων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου».

Όπως αναφέρεται «το θέμα της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης σχετίζεται άμεσα με την επιτάχυνση και άμεση εφαρμογή των αποφάσεων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων. Απαιτείται ένα τύπου “FAST-TRACK” για την πάταξη του λαθρεμπορίου και την ολοκληρωμένη ηλεκτρονική διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και των Τελωνείων του Υπουργείου Οικονομικών.

Ταυτόχρονα, επιτάχυνση των πολιτικών που αφορούν την αναβάθμιση κτιρίων και πολιτικές υποκατάστασης με φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας (φυσικό αέριο).

Ετσι, το ΠΑΣΟΚ προτείνει:

1. Μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 60 Ευρώ / 1000 λίτρα δηλαδή στα επίπεδα της περιόδου 2011-2012, κάτι που προβλέπεται στο κοινοτικό δίκαιο. Η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης να είναι για διάστημα εύλογο που θα επιτρέψει την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

2. Αυστηρός έλεγχος της διακίνησης ναυτιλιακών καυσίμων. Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής της τοποθέτησης GPS στα βυτιοφόρα και τα σκάφη ανεφοδιασμού (σλέπια).

3. Αυστηρός έλεγχος της καταπολέμησης των εικονικών εξαγωγών καυσίμων.