βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Ήλιος

Πότε μπορώ να έχω μεγαλύτερο όφελος από την ηλιακή θέρμανση;

Είναι σαφές ότι όταν κάποιος στραφεί στην ηλιακή θέρμανση για υποστήριξη του κεντρικού του συστήματος, η κύρια αξιοποίηση του συστήματος θα γίνει κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όπου οι ανάγκες είναι αυξημένες.

Τι γίνεται όμως το καλοκαίρι όπου οι συνθήκες ηλιοφάνειες είναι βέλτιστες αλλά εμείς δεν έχουμε ανάγκη για θέρμανση;

Σε αυτή την περίπτωση, το όφελος αυξάνει σημαντικά όταν υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης των ηλιακών συλλεκτών κατά τους μήνες που δεν χρειάζεται θέρμανση.

Μία τέτοια περίπτωση είναι η θέρμανση πισίνας. Σημειώνεται ότι στο εξωτερικό είναι πολύ διαδεδομένη μέθοδος η θέρμανση των συστημάτων πισίνας μέσω της ηλιακής ενέργειας, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες ηλιοφάνειας είναι σαφώς δυσμενέστερες συγκριτικά με τις ελληνικές. Και στη χώρα μας πάντως η ηλιακή θέρμανση πισινών εφαρμόζεται σε αρκετές περιπτώσεις ενώ και οι ίδιες οι εταιρίες προβάλουν την ηλιακή υποβοήθηση θέρμανσης ως μια ιδανική επιλογή για μία τέτοια περίπτωση.

Έτσι, εάν κάποιος έχει την πολυτέλεια να διαθέτει πισίνα, κι επειδή η εξοικονόμηση είναι ζητούμενο όλων, το όφελος είναι ιδιαίτερα σημαντικό και η απόσβεση γίνεται πολύ γρηγορότερα.

Εκτός όμως από την περίπτωση των κατοικιών, η ηλιακή θέρμανση προβάλλεται ως η ιδανική λύση και για χώρους όπως τα κολυμβητήρια, τα οποία έχουν αυξημένες ανάγκες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Γενικότερα, η ύπαρξη χώρων με ανάγκες θέρμανσης ακόμη και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες προσφέρει τη δυνατότητα μέγιστης αξιοποίησης της ηλιακής θέρμανσης.