βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Κλιματιστικό

Πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια στο κλιματιστικό μας

Είτε το χρησιμοποιούμε για ψύξη είτε για θέρμανση, το κλιματιστικό, εάν ακολουθήσουμε κάποιες απλές συμβουλές, μπορεί να γίνει λιγότερο δαπανηρό και να μας εξασφαλίσει σημαντική μείωση στους λογαριασμούς του ρεύματος.

Τι μπορείτε να κάνετε;

– Σε πρώτη φάση είναι καλό να επιλέξετε κλιματιστικά και συστήματα θέρμανσης με υψηλή ενεργειακή απόδοση (τουλάχιστον ενεργειακής κατηγορίας Α). Τα κλιματιστικά χαρακτηρίζονται ως Α ενεργειακής κλάσης όταν το COP (Coefficient Of Performance), ο λόγος δηλαδή της ενέργειας που αποδίδουν προς την ενέργεια που καταναλώνουν, είναι μεγαλύτερος από 3,6.

– H πλήρης συντήρηση των κλιματιστικών του σπιτιού σας, συμπεριλαμβανομένης και της εξωτερικής μονάδας, πρέπει να πραγματοποιείται κάθε 2-3 χρόνια.

– Καλό είναι να καθαρίσετε κάθε μήνα τα φίλτρα του αέρα των συστημάτων κλιματιστικού.

– Το καλοκαίρι, ρυθμίστε την κατεύθυνση του αέρα στα κλιματιστικά προς τα κάτω, αφού ο ζεστός αέρας είναι ελαφρύτερος και κινείται με φυσικό τρόπο προς τα πάνω.

– Επίσης, μην τοποθετείτε πηγές θερμότητας κοντά στο κλιματιστικό διότι το επηρεάζουν με αποτέλεσμα να δουλεύει περισσότερο του κανονικού.

– Προσέξτε ώστε ο ήλιος να μη χτυπά την εξωτερική μονάδα.

– Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε την κουζίνα όταν λειτουργεί το κλιματιστικό. Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού προτιμήστε να μαγειρεύετε νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ.

– Οι ανεμιστήρες οροφής είναι πολύ πιο ενεργειακοί από τα κλιματιστικά. Αν προτιμήσετε τον ανεμιστήρα οροφής, ξοδεύετε μόνο το 1/10 της ηλεκτρικής ενέργειας και ταυτόχρονα πετυχαίνετε το σκοπό σας.

 

Δείτε τιμές για κλιματιστικά, ηλεκτρικά καλοριφέρ και σόμπες αλογόνου.