βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

Στα 0,922 ευρώ ανά λίτρο η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

dianomi petrelaioyΣτα 0,922 ευρώ το λίτρο διαμορφώθηκε, την περασμένη εβδομάδα, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με τα επίσημα δημόσια στοιχεία.

Αντίστοιχα, η μέση τιμή της βενζίνης διαμορφώθηκε στο 1,444 ευρώ, με το diesel κίνησης να κινείται στο 1,166.

Όπως σχολιάζει δημοσίευμα του Capital.gr, πρόκειται βεβαίως για τους πανελλαδικούς μέσους όρους που ανακοινώνει το υπουργείο, αφού καταγράφονται επιμέρους διακυμάνσεις κατά τόπους, με την τιμή της βενζίνης να φτάνει έως και το 1,54 ευρώ το λίτρο σε απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές). Για τις τιμές αυτές, η τιμή διυλιστηρίου ήταν στα 0,4122 ευρώ το λίτρο.

Αλλά και σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών στην Αττική σε 618 πρατήρια οι τιμές ξεκινούν από το 1,37 ευρώ και φτάνουν έως το  1,51 ευρώ (απλή αμόλυβδη). Πρόκειται για τα νούμερα που αποδίδουν την αίσθηση που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες στους καταναλωτές ότι η τιμή της βενζίνης έχει «τσιμπήσει».

Πράγματι τα στοιχεία από τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου (που δεν έχουν άμεση σχέση με τη διαμόρφωση των τιμών) αλλά και τις τιμές Platts, (βάσει των οποίων διαμορφώνεται η τιμή της βενζίνης) δείχνουν ότι υπάρχει άμεση ανταπόκριση των λιανικών τιμών στις διεθνείς διακυμάνσεις: Η τιμή η Platts (HCIF MED) και ήταν λίγο κάτω από τα 40 σεντς, με το brent  στα 62 δολάρια το βαρέλι.

Αντίστοιχα στα μέσα Ιανουαρίου όταν και είχαμε τη χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου στα επίπεδα των 50 δολαρίων, η τιμή Platts ήταν λίγο πάνω από τα 30 σεντς, η τιμή διυλιστηρίου στο 0,3429 και η τιμή της βενζίνης στο 1,371 ευρώ το λίτρο.

Εάν πάμε ακόμη πιο μακριά, δηλαδή στην αρχή της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, στα τέλη του Ιουνίου του 2014, έχουμε πχ στις 27 Ιουνίου, το brent στα 110 δολάρια, την τιμή Platts κοντά στο 0,6 ευρώ το λίτρο, την τιμή διυλιστηρίου στα 0,6266 ευρώ και την τιμή της βενζίνης στα 1,711 ευρώ το λίτρο.

Με απλά λόγια τι δείχνουν τα στοιχεία στο βαθμό που είναι αντιπροσωπευτικά; (αφού πρέπει να συνυπολογιστούν και δύο άλλες παράμετροι ισοτιμία ευρώ δολαρίου αλλά και το γεγονός ότι η τιμή του προϊόντος αντιπροσωπεύει το 35% της τελικής τιμής αφού το 65% είναι φόροι, τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις) Ότι σε γενικές γραμμές οι τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή καθορίζονται και διαμορφώνονται με βάση τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών. Τώρα εάν υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις,  στο πόσο γρήγορα ή αργά φτάνει η αύξηση ή η πτώση της τιμής, αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, ωστόσο γεγονός είναι ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η αγορά λειτουργεί σχετικά ομαλά.