βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Ενεργειακά Τζάκια

Συμβουλές για σωστή χρήση εναλλακτικών μέσων θέρμανσης

tzaki (1)Η αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης έχει στρέψει πολλούς Αθηναίους στη χρήση σομπών που λειτουργούν με την καύση υγραερίου, πετρελαίου ακόμα και ξύλων.

Ωστόσο, οι συγκεκριμένες λύσεις δημιουργούν «πονοκέφαλο» στην Πυροσβεστική, καθώς πάντα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή, το 2014, 5 άτομα κάηκαν όταν εκδηλώθηκε φωτιά στο σπίτι τους εξαιτίας της πηγής θέρμανσης που χρησιμοποιούσαν. Το 2013 κάηκαν 16 άτομα από την ίδια αιτία. Από αυτούς 14 άτομα έχασαν τη ζωή όταν έπιασε φωτιά κάποιο αντικείμενο στο σπίτι από αναμμένο τζάκι ή ξυλόσομπα και στη συνέχεια ξέσπασε πυρκαγιά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από το 2007 έχουν καεί τουλάχιστον 85 άτομα με αυτόν τον τρόπο.

Σύμφωνα με τις αναφορές που συντάσσει η Πυροσβεστική, οι περισσότερες πυρκαγιές προκαλούνται από τζάκια, ηλεκτρικές θερμάστρες, ξυλόσομπες, σόμπες πετρελαίου κ.ά. Τα περισσότερα από τα θανατηφόρα περιστατικά, ωστόσο, έχουν σημειωθεί στην επαρχία, με θύματα κυρίως ηλικιωμένα άτομα.

Και φέτος η Πυροσβεστική ζητάει από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση τέτοιων μέσων θέρμανσης, να διαβάζουν προσεκτικά και να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες των κατασκευαστών των θερμαντικών πηγών, όπως και να επιλέγουν συσκευές που διαθέτουν τις προδιαγραφές ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η χρήση «εναλλακτικών» μέσων θέρμανσης πάντως μετατρέπεται σε τάση. Ήδη, πολύ μεγάλα καταστήματα ειδών σπιτιού διαφημίζουν ξυλόσομπες και τζάκια «για όλα τα βαλάντια», αντιλαμβανόμενοι τις τάσεις της αγοράς.