βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Φυσικό αέριο

Συνεχίζονται οι αιτήσεις για αντικατάσταση συστημάτων πετρελαίου με αερίου

lebitas aeriouΣυνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων στις ΕΠΑ για την αντικατάσταση των συστημάτων πετρελαίου με φυσικού αερίου. Ωστόσο, εδώ και καιρό οι Επιχειρήσεις Παροχής Αερίου τέθουν σε αναμονή τους καταναλωτές.

Στην ΕΠΑ Αττικης οι αιτήσεις έχουν φτάσει τις 2.300, νούμερο φυσικά που δε λέει απολύτως τίποτα αφού το προγράμμα έχει παγώσει, και ο φετινός χειμώνας έχει χαθεί οριστικά για τους καταναλωτές.

Διότι τέσσερις μήνες από τότε που εξαγγέλθηκε το σχετικό πρόγραμμα, αυτό βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο υποσχέσεων αφού δεν έχουν ακόμη απελευθερωθεί τα 15 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) που επρόκειτο να επιδοτήσουν την κατασκευή των εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου.

Ακόμη και την επόμενη εβδομάδα που λέει ο λόγος, να αποδεσμευθούν από το ΠΔΕ οι πιστώσεις, η φετινή σεζόν έχει εδώ και καιρό χαθεί αμετάκλητα, αφού από την έγκριση μιας αίτησης μέχρι τη σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου της ΕΠΑ χρειάζονται 2 μήνες, υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Προ ημερών εκδόθηκε ανακοινωςη από το ΥΠΕΚΑ για να αναδείξει το πράγματι μεγάλο ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει μέχρι τώρα οι καταναλωτές με 10.000 περίπου αιτήσεις (και εκτίμηση ότι θα φτάσουν τις 20.000).

Ωστόσο έως σήμερα δεν έχει εγκριθεί ούτε μία. Διότι όσο εκκρεμεί η αποδέσμευση των πιστώσεων, άλλο τόσο εκκρεμεί και η υπογραφή μεταξύ ΥΠΕΚΑ και των τριών ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, της σύμβασης που θα τους καταστήσει φορείς του έργου.

Ως αποτέλεσμα, όσοι από τους 10.000 καταναλωτές ρωτούν για την τύχη της αίτησής τους τις ΕΠΑ εισπράττουν την απάντηση «αναμείνατε στο ακουστικό σας».

Με τη διαφορά ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν καταβάλει χρήματα αφενός στις ΕΠΑ μαζί με τη σύμβαση σύνδεσης (για τα λεγόμενα τέλη), αφετέρου κάποιοι έσπευσαν να πληρώσουν και στον συνεργαζόμενο εργολάβο την 1η δόση από το συνολικό ποσό των εργασιών ώστε να ξεκινήσουν τα εργα.