βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \

Σύγχρονοι αυτοματισμοί ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων από τη Siemens

ENERGIAKOI EPITHEORITESΈνα βήμα παραπέρα από τις συνηθισμένες “πράσινες” παρεμβάσεις, που προτείνουν οι ενεργειακοί επιθεωρητές, στο πλαίσιο της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, προχωρά η Siemens, η οποία έχει να παρουσιάζει ένα ευρύ portfolio στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.

Μέχρι τώρα, η  αλλαγή κουφωμάτων, η αντικατάσταση παλαιού λέβητα, η βελτίωση της μόνωσης αποτελούν κάποιες συνηθισμένες πρακτικές των ενεργειακών επιθεωρητών ωστόσο, η γκάμα των εργασιών που μπορούν να γίνουν σε νέα ή υπό ανακαίνιση κτίρια εμπλουτίζεται από λύσεις που προσανατολίζονται προς τα έξυπνα κτίρια.

Ως τέτοια θα μπορούσαν να οριστούν και τα συστήματα αυτοματισμού και ελέγχου, τα οποία  είναι το μυαλό του κτιρίου καθώς ενσωματώνουν τα δεδομένα όλων των τεχνολογικών εφαρμογών του κτιρίου: ελέγχουν τις εγκαταστάσεις θέρμανσης και ψύξης, αερισμού και κλιματισμού, φωτισμού, περσίδων, όπως και τα συστήματα πυροπροστασίας και ασφάλειας.

Τα κτίρια είναι υπεύθυνα για το 41% της πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας. Το 85% αυτής ξοδεύεται για θέρμανση και ψύξη χώρων ενώ το 15% για ηλεκτρισμό (φωτισμό). Σημαντική παράμετρος που καθορίζει την ενεργειακή απόδοση ενός κτιρίου είναι η συμπεριφορά των ενοίκων. Η ελλιπής ενημέρωση των χρηστών-κατοίκων σε θέματα ορθολογικής χρήσης και διαχείρισης της ενέργειας, οδηγεί συχνά σε σπάταλες συμπεριφορές όπως η εγκατάσταση μεμονωμένων κλιματιστικών συστημάτων χωρίς μελέτη, η χρήση συσκευών χαμηλής απόδοσης, ή μη συντήρηση του συστήματος θέρμανσης, κ.α.

Η χρήση συστημάτων αυτοματισμού συμβάλλει στην εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας κατά 12% και ανταποκρίνεται στις επιταγές της ΕΕ για μείωση των εκπομπών ρυπογόνων ουσιών. Σύμφωνα με τον Καθηγητή Μηχανικής, Dr. RainerHirschberg, FHAachen στην Γερμανία: «η πρωτογενής κατανάλωση ενέργειας για τη θέρμανση των κτιρίων αγγίζει τις 920 TWh (τεραβατώρες) στη Γερμανία. Άνω του μισού αυτής (περίπου το 60%)  οφείλεται σε κτίρια που δεν είναι κατοικίες, όπου είναι λογικό να χρησιμοποιείται σύστημα αυτοματισμού και ελέγχου. Μία προσεκτική εκτίμηση με όρους διοίκησης επιχειρήσεων (βάσει του EN 15232) δείχνει ότι ένα 20% μπορεί να εξοικονομηθεί χάρη στο σύστημα αυτοματισμού και ελέγχου κτιρίων, αντιστοιχώντας σε περίπου 110 TWh και σε εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας, προβαλλόμενη στο σύνολο της κατανάλωσης, της τάξεως του 12%. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό ο στόχος που έθεσε για το 2020 η γερμανική κυβέρνηση. Η διαπίστωση αυτή, βεβαίως, ισχύει σε παρόμοιο βαθμό και για άλλες χώρες. Έτσι, η έξυπνη χρήση συστημάτων αυτοματισμού και ελέγχου μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στους στόχους της ΕΕ για εξοικονόμηση 20% το 2020».

Στην Ελλάδα από το 1979 με νόμο που υπογράφουν οι τότε υπουργοί Συντονισμού και Βιομηχανίας και Ενέργειας («Περί λήψεως Μέτρων προς Εξοικονόμηση Ενέργειας») ορίζεταιη υποχρεωτική χρήση συστημάτων αυτοματισμού στις κεντρικές θερμάνσεις χωρίς ωστόσο να τηρείται. Η χρήση αυτοματισμών υιοθετείται ευρέως στην Ευρώπη από την αρχική μελέτη του κτιρίου και η οποία έχει κόστος το οποίο δεν ξεπερνά ποσοστιαία το 1% του συνολικού κόστους κατασκευής του κτιρίου. Πρόκειται για μία φθηνή παρέμβαση, η οποία αποτελεί κλειδί για τα έξυπνα κτίρια είτε πρόκειται για κατοικίες, είτε για επαγγελματικούς χώρους.

Πώς λειτουργούν τα αυτόματα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας

Σύμφωνα με την εταιρεία Siemens στην Ελλάδα, υπάρχουν πολλοί τρόποι να εξοικονομηθεί ενέργεια. Μερικά απλά παραδείγματα είναι: ημεμονωμένη ρύθμιση της θερμοκρασίας χώρου με χρήση επαφών παραθύρου, φωτισμός εξαρτώμενος από το φως της ημέρας, μέχρι ένα πλήρες σύστημα κτιριακού αυτοματισμού προσαρμοσμένο πάντα στις ανάγκες του πελάτη. Ένα τέτοιο σύστημα ελέγχει αυτόματα την θερμοκρασία κάθε χώρου, το φωτισμό και την σκίαση λαμβάνοντας υπόψη την ώρα, την ημέρα της εβδομάδος και την χρήση. Εάν ο χρήστης είναι μέσα στον χώρο, τότε η θέρμανση ή η ψύξη , ο φωτισμό ή η σκίαση ρυθμίζονται βάσει εξωτερικών συνθηκών. Για όλα αυτά, απαιτείται ευφυής διαχείριση ενέργειας.

Θερμιδομετρητές

Η εγκατάσταση θερμιδομετρητών σε συνδυασμό με την τοποθέτηση θερμοστατικών κεφαλών σε κάθε σώμα, επιτρέπει στον ένοικο την επιλογή διαφορετικής θερμοκρασίας ανά χώρο, σύμφωνα με τις ανάγκες του., Με τους θερμιδομετρητές υπολογίζεται η μειωμένη, πραγματική κατανάλωση κάθε ιδιοκτησίας  ενώ οι θερμιδομετρητές υπολογίζουν αυτόματα οποιαδήποτε αλλαγή,προσθήκη σώματος ή boiler.

Κάποια από τα πλεονεκτήματα είναι η μέτρηση κατανάλωσης ενέργειας και όχι ωρών θέρμανσης, η ορθήκατανομή δαπανών θέρμανσης, η εξοικονόμηση  ενέργειας.

Ακόμη, η  σταθεροποίηση της θερμοκρασίας με τη χρήση θερμοστατών χώρου μειώνει σε σημαντικό ποσοστό την κατανάλωση (για τις ίδιες ώρες χρήσης) ή παρέχει περισσότερες ώρες θέρμανσης  με την ίδια κατανάλωση.

Θερμοστατικές κεφαλές

Ο έλεγχος των θερμαντικών σωμάτων με θερμοστατικές κεφαλές σε συνδυασμό με τη χρήση κατανεμητών δαπανών θέρμανσης ανά σώμα αποτελεί τη μοναδική και οικονομικά πιο προσιτή λύση  για αυτονόμηση ανά διαμέρισμα σε πολυκατοικίες με κλασικό, δισωλήνιο σύστημα. Η χρήση θερμοστατικών κεφαλών δίνει τη δυνατότητα επιλογής διαφορετικών επιθυμητών θερμοκρασιών για κάθε χώρο ξεχωριστά. Η κατανάλωση ενέργειας  από τα  θερμαντικά σώματα του κάθε διαμερίσματος καταγράφεται  αυτόματα από μετρητές (κατανεμητές) που τοποθετούνται επάνω σε αυτά. Ο κάθε ένοικος έχει πλέον τη δυνατότητα να επιλέγει τη θερμοκρασία σε συγκεκριμένο χώρο και για τη χρονική περίοδο ου επιθυμεί. Η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας


Σχετικά θέματα