βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Αυτονομία θέρμανσης

Τι εξοικονόμηση ενέργειας εξασφαλίζει η αυτονόμηση μιας κεντρικής θέρμανσης;

Η μετατροπή μιας κεντρικής θέρμανσης σε αυτόνομη, εκτός από τα προφανή πλεονεκτήματα που έχει όσον αφορά την αυτονομία που προσφέρει σε κάθε διαμέρισμα να καθορίζει ανεξάρτητα τις ώρες λειτουργίας της θέρμανσης, την επιθυμητή θερμοκρασία κ.λπ, οδηγεί και σε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και άρα κόστος.

Στην ουσία, μετατρέποντας ένα σύστημα θέρμανσης σε αυτόνομο, μειώνουμε τα ποσά ενέργειας τα οποία δεν είναι ωφέλιμα για τους χρήστες (κλασσική περίπτωση μη αυτόνομης θέρμανσης είναι τα καλοριφέρ να είναι αναμμένα πχ το πρωί όταν αρκετοί ένοικοι βρίσκονται εκτός του διαμερίσματός τους).

Σπατάλη ενέργειας όμως έχουμε και όταν η θέρμανση λειτουργεί σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από αυτές που χρειαζόμαστε. Αξίζει να σημειωθεί ότι διαφορά θερμοκρασίας ακόμη και ενός βαθμού Κελσίου μεταφράζεται σε σημαντική διαφορά κατανάλωσης καυσίμου.

Με την αυτονόμηση της θέρμανσης και με τη χρήση θερμοστατικών διακοπτών σε κάθε σώμα εξοικονομούμε καύσιμα (ανεξάρτητα αν είναι φυσικό αέριο, πετρέλαιο ή πέλλετ ) σε ποσοστά άνω του 20% και πάντα στα πλαίσια της ορθολογικής χρήσης.