βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Συντήρηση

Τι συντήρηση απαιτεί μία σόμπα πέλλετ;

Το πόσο συχνά αλλά και ο χρόνος που πρέπει να αφιερώνουμε στη συντήρηση μιας σόμπας πέλλετ εξαρτάται κυρίως από το πόσο συχνά την ανάβουμε, από την ποιότητα του πέλλετ που καίμε και βέβαια από την κατασκευή της ίδιας της σόμπας. Πώς γίνεται όμως η συντήρηση μίας σόμπας πέλλετ;

Σε πρώτη φάση, αυτό που είναι απαραίτητο να γίνεται σε καθημερινή βάση είναι ο καθαρισμός, μέσω απορρόφησης της στάχτης, του δοχείου καύσης της σόμπας. Πρόκειται για διαδικασία η οποία γίνεται μόνο όταν η σόμπα είναι κρύα ενώ, παράλληλα, απορροφούμε και τη στάχτη που υπάρχει στην υποδοχή του μαντεμένιου δοχείου καύσης, αφού το αφαιρέσουμε.

Πρόκειται για διαδικασίες οι οποίες είναι απαραίτητες προκειμένου να διασφαλισθεί ότι η σόμπα πέλλετ θα λειτουργεί σωστά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν δε γίνεται σωστή συντήρηση της σόμπας, μπορεί να υπάρξουν βλαβερές συνέπειες για τη συσκευή.

Επιπλέον, σε καθημερινή βάση θα πρέπει να καθαρίζεται και το περίβλημα του θαλάμου καύσης, προκειμένου να διατηρήσουμε σταθερή την απόδοση της συσκευής μας. Ο καθαρισμός αυτός γίνεται κάνοντας χρήση των αντίστοιχων μεταλλικών ξυστρών, οι οποίες βρίσκονται στην κορυφή της εστίας, πραγματοποιώντας μια κίνηση από κάτω προς τα πάνω και αντίστροφα συνεχώς.

Καθαρισμό χρειάζεται όμως και η καμινάδα, καθώς, παρόλο που υπό κανονικές συνθήκες η συσκευή δεν θα υποστεί βλάβη, όταν υπάρχει αργή καύση των πέλλετ, απελευθερώνονται πίσσα και αέρια τα οποία οδηγούν στη δημιουργία αιθάλης, η συσσώρευση της οποίας στην καμινάδα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την αποφόρτιση από τον καπνό και κίνδυνο για φωτιά. Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται από επαγγελματία καπνοδοχοκαθαριστή και πρέπει να εκτελείται όταν η συσκευή είναι κρύα.

Όσον αφορά το κρύσταλλο της σόμπας αλλά και το εξωτερικό της μέρος, στη μεν πρώτη περίπτωση το κρύσταλλο θα πρέπει να καθαρίζεται όταν είναι τελείως κρύο κάνοντας χρήση ειδικών εμπορικών προϊόντων (δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κοινά καθαριστικά τζαμιών) ενώ στην περίπτωση της εξωτερικής της όψης, ο καθαρισμός μπορεί να γίνει με ένα απλό ξεσκονόπανο ή ένα υγρό πανί και όχι με νερό η στιλβωτικά μέσα.

Τέλος, για τη σωστή λειτουργία της εστίας εξουσιοδοτημένη τεχνική υποστήριξη θα πρέπει να φροντίζει για τη συντήρησή της τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

 

Δείτε τιμές για σόμπες και καυστήρες πέλλετ.