βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Φυσικό αέριο

Συμμετέχουν 25% στα κοινόχρηστα όσοι αυτονομηθούν από τη κεντρική θέρμανση

lebitas aeriouΤο 25% των πάγιων δαπανών λειτουργίας και συντήρησης της κεντρικής θέρμανσης θα καταβάλλουν όσοι θελήσουν να αυτονομηθούν από την κεντρική θέρμανση και να εγκαταστήσουν ατομικό λέβητα αερίου.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύθηκαν χτες στο νομοσχέδιο για το φυσικό αέριο, που τέθηκε σε διαβούλευση, τα νοικοκυριά που θα θελήσουν να εγκαταστήσουν ατομικό λέβητα αερίου μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουν επί της ουσίας μέχρι τον επόμενο χειμώνα, καθώς απαιτούνται 2,5 ολόκληροι μήνες για να ξεπεραστεί το εμπόδιο της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας.

Πάντως, σύμφωνα με την τελική μορφή της ρύθμισης, εφόσον ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης πολυκατοικίας θελήσει να αυτονομηθεί από τη κεντρική θέρμανση, τότε θα ζητά από το διαχειριστή να συγκαλέσει γενική συνέλευση με αίτημα την αντικατάσταση του κεντρικού καυστήρα πετρελαίου με αερίου, ορίζεται προθεσμία 30 ημερών. Στη συνέχεια, αν η γενική συνέλευση δεν βγάλει θετική απόφαση, προβλέπεται επιπλέον προθεσμία 45 ημερών προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει στην εγκατάσταση αυτόνομου λέβητα φυσικού αερίου στο διαμέρισμά του!

Στην πράξη δηλαδή μπορεί να περάσουν μέχρι και 2,5 ολόκληροι μήνες προκειμένου να ξεκινήσει κάποιος εργασίες τοποθέτησης ατομικού λέβητα. Δεδομένου ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στα μέσα με τέλη Νοεμβρίου, όποιος θέλει να αυτονομηθεί θα πρέπει να περιμένει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου !

Τρεις κατηγορίες επιβάρυνσης

Η προσθήκη αυτή δεν είναι η μόνη σε σχέση με το αρχικό κείμενο. Όποιος αυτονομηθεί, υποχρεούται να συνεχίσει να… συμμετάσχει με ένα ποσοστό στις κοινές δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης του συστήματος θέρμανσης ακόμη και αν δεν το χρησιμοποιεί. Το ανώτατο ποσοστό είναι το 25% που αντιστοιχεί στο πάγιο των κοινόχρηστων θέρμανσης της πολυκατοικίας.

Τόσο η προσθήκη για τις χρονικές προθεσμίες όσο και αυτή για την συμμετοχή στις δαπάνες παγίου έγιναν από τον υπουργό ΠΕΚΑ Ι.Μανιάτη (διαφωνεί ο υφυπουργός Παπαγεωργίου που τις θεωρεί αντικίνητρα), κατόπιν αιτήματος της ΠΟΜΙΔΑ. Οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών υποστηρίζουν ότι “δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την ανεξέλεγκτη φυγή των ιδιοκτητών μιας πολυκατοικίας από τη κεντρική θέρμανση γιατί διαφορετικά όσοι απομείνουν θα επιβαρυνθούν με μεγαλύτερες δαπάνες”. Ειδικότερα, αναφορικά με τις επιβαρύνσεις που περιμένουν όσους θέλουν να βάλουν ατομικό λέβητα αερίου, η ρύθμιση προβλέπει :

1. Σε πολυκατοικίες όπου τα διαμερίσματα έχουν ωρομετρητές στα καλοριφέρ εκείνος που θα αυτονομηθεί θα πρέπει να καταβάλλει ποσοστό 25% της πάγιας συμμετοχής της εν λόγω ιδιοκτησίας. Στη περίπτωση αυτή λαμβάνονται υπόψη τόσο τα χιλιοστά ιδιοκτησίας, όσο και το πάγιο.

2. Σε παλαιές πολυκατοικίες χωρίς ωρομετρητές, επιβάλλεται το μειωμένο ποσοστό συμμετοχής που προβλέπεται από τον κανονισμό του κτιρίου για τις κενές και μη ιδιοχρησιμοποιούμενες κατοικίες με ανώτατο όριο το 25%. Στην περίπτωση αυτή η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη διότι το 25% επιβάλλεται μόνο με βάση τα χιλιοστά ιδιοκτησίας.

3. Αν δεν προβλέπεται από τον κανονισμό μειωμένο ποσοστό συμμετοχής, επιβάλλεται το 25% του προσδιορισμένου ποσοστού συμμετοχής της ιδιοκτησίας στις δαπάνες αυτές.

Τέλος, η γενική συνέλευση του κτιρίου μπορεί με απόφασή της να ορίσει ποσοστό πάγιας συμμετοχής κάτω του 25% ή και πλήρη απαλλαγή των ιδιοκτησιών που αυτονομούνται.

Το δικαίωμα αυτονόμησης ισχύει αναλόγως και σε κτίρια περιοχών όπου δεν υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου, εφόσον η λειτουργία του συστήματος κεντρικής θέρμανσης, είτε με απόφαση της γενικής συνέλευσης είτε στην πράξη, έχει ουσιαστικά διακοπεί.

Υπό τις παραπάνω προυποθέσεις, δίνεται και σε αυτές τις περιπτώσεις η δυνατότητα αυτονόμησης σε οποιονδήποτε ιδιοκτήτη οριζόντιας ιδιοκτησίας επιθυμεί να τοποθετήσει ηλεκτρικές αντλίες (heat pumps) αέρος – νερού, με αποσύνδεση των αντίστοιχων θερμαντικών σωμάτων από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης