βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

Τροπολογίες ΣΥΡΙΖΑ για δωρεάν ρεύμα και μειωμένο ΕΦΚ στο πετρέλαιο

epidomaΔύο τροπολογίες που άπτονται του ΕΦΚ στο θέρμανσης, όπου προτείνεται η επιστροφή του στα επίπεδα του Μαρτίου του 2011, καθώς και της παροχής δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας, κατέθεσε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, στις αρχές της εβδομάδας.

Ειδικότερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την τροπολογία για την επαναφορά του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα του 2011, προτείνει την κατάργηση των σχετικών διατάξεων που είχαν ψηφιστεί με τον ν.4092/2012 και την επαναφορά σε ισχύ των διατάξεων του Ν.3986/2011.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το πετρέλαιο θέρμανσης είναι είδος πρώτης ανάγκης και επιβίωσης, και επομένως δεν θα έπρεπε να επιβαρύνεται με κανέναν φόρο (ειδικό φόρο, ΦΠΑ), και συνεπώς επιβάλλεται η κατάργηση όλων των φόρων.

Επισημαίνεται δε, ότι τα έσοδα που χάθηκαν από τον προϋπολογισμό λόγω της εξίσωσης του ΕΚΦ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης ήταν άνω των 273 εκατ. ευρώ και ότι η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε κατά 68,7%, δηλαδή 257,39 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν σε αυτά προστεθούν και τα 82 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν ως επίδομα θέρμανσης, αθροιστικά δημιουργήθηκε «τρύπα» ύψους 340 εκατ. ευρώ.

Επίσης, στην τροπολογία αναφέρεται ότι ο ΕΦΚ στο θέρμανσης το Μάρτιο του 2011 ήταν στα 21 ευρώ τα 1.000 λίτρα, και με την επαναφορά στα επίπεδα εκείνα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωθεί περίπου στα 0,90 ευρώ το λίτρο από το 1,20 που αναμένεται να είναι τιμή εκκίνησης, φέτος, με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

«Η εξαγγελία του κ. πρωθυπουργού για μείωση του ΕΦΚ κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% είναι ανεπαρκής διότι η αύξηση του ΕΦΚ κατανάλωσης από τον Μάρτιο του 2011 είναι 1.471%», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δωρεάν ρεύμα σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες

Με την τροπολογία για την παροχή δωρεάν ρεύματος σε φτωχές και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει διάταξη σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ υποχρεούται να αποκαταστήσει άμεσα την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Επίσης, προτείνει στους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου να χορηγείται ανά οικογένεια δωρεάν ποσότητα 1.200 Κwh το τετράμηνο (ή 3.600 Κwh το χρόνο).

Μεγαλύτερη ποσότητα μέχρι 2.000 κιλοβατώρες που τυχόν καταναλώσουν να πληρώνεται με το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ). Ποσότητα πέραν αυτής να τιμολογείται με την αντίστοιχη τιμή που ισχύει για όλους τους πολίτες.

Προτείνεται, ακόμη, οι μέχρι σήμερα ανεξόφλητοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών καταναλωτών προς τη ΔΕΗ να ρυθμίζονται αυτομάτως σε 24 άτοκες δόσεις και σε ειδικές περιπτώσεις, αποδεδειγμένης πλήρους αδυναμίας πληρωμής και αυτών των δόσεων, να δίδεται η δυνατότητα αναδρομικής ένταξης στο παραπάνω πρόγραμμα.

Επίσης, προτείνεται να καταργηθούν οι διατάξεις περί Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος που καταβάλλονται στους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Τσίπρας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συνυπογράφουν την τροπολογία χαρακτηρίζουν επιτακτική τη λήψη επειγόντων μέτρων που θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση τόσο της ηλεκτροδότησης, όσο και στην παροχή μιας δωρεάν ποσότητας ρεύματος και χαρακτηρίζουν τις κυβερνητικές ανακοινώσεις γεμάτες με επικοινωνιακού τύπου πυροτεχνήματα, γενικόλογες και αόριστες.

Τονίζουν επίσης ότι η μετάθεση ευθυνών στην εκκλησία και τους δήμους δεν απαντά στη διάσταση και στην κρισιμότητα της κατάστασης.