βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

Έκκληση για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο πριν επιδεινωθεί ο καιρός

epidomaΣυνεχίζει να απευθύνει έκκληση προς το υπουργείο Οικονομικών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), αναφορικά με την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, πριν ακόμη επιδεινωθούν οι καιρικές συνθήκες.

Πάντως αντίθετη γνώμη με την ΠΟΠΕΚ φαίνεται να έχει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη διαβεβαίωσε ότι το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο θέρμανσης έχει εξαλειφθεί με την εξομοίωση του ΕΦΚ, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι διαφωνεί με τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης γιατί θα οδηγηθούμε και πάλι σε όργιο λαθραίας διακίνησης.

Σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ, το λαθρεμπόριο καυσίμων παραμένει ανεξέλεγκτο, τα δημόσια έσοδα παρέμειναν και θα συνεχίσουν μειωμένα, μερικοί καταναλωτές μπαίνουν εκ νέου στην περιπέτεια επιδότησης με νέα προαπαιτούμενα και η υγεία των πολιτών των μεγάλων αστικών κέντρων εκτίθεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση

Σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι «θα συνεχίσει την προσπάθεια για την ακύρωση της λανθασμένης απόφασης εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, προκειμένου η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών να καταλάβουν τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής.

Το λαθρεμπόριο καυσίμων παραμένει ανεξέλεγκτο, τα δημόσια έσοδα παρέμειναν και θα συνεχίσουν μειωμένα, μερικοί καταναλωτές μπαίνουν εκ νέου στην περιπέτεια επιδότησης με νέα προαπαιτούμενα και η υγεία των πολιτών των μεγάλων αστικών κέντρων εκτίθεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Στο 4ο ετήσιο Συνέδριο για τη Δημόσια Υγεία και την Κοινωνική Ιατρική, που οργανώθηκε από τους τομείς όλων των Ιατρικών Σχολών των Ελληνικών Πανεπιστημίων στις 22-24/11, μία από τις συζητήσεις αφορούσε στα νεώτερα δεδομένα για τις επιδράσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία.

Όλοι ακούσαμε τον περασμένο χειμώνα για την αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση από την καύση βιομάζας εξαιτίας της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Τα δεδομένα και οι μελέτες που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο δείχνουν αυτό το φαινόμενο να αυξάνεται  το χειμώνα 2012-2013. Αναφέρθηκε ότι οι εκπομπές από ένα τζάκι σε ένα 24ωρο μπορεί να είναι όσες οι εκπομπές από 1000 αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας που το καθένα διανύει 30 χιλ. στην ίδια περιοχή.

Στην Ευρωπαϊκή μελέτη ESCAPE,σε 13 χώρες μεταξύ των οποίων και 5000 κάτοικοι της Αθήνας, στα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν τεκμηριώνεται ότι κάποιος που ζει σε μια γειτονιά με υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης κατά 10mg/m3 έχει αυξημένο κίνδυνο κατά 22% να πάθει καρκίνο του πνεύμονα.

Δυστυχώς όμως η προχειρότητα της λανθασμένης απόφασης από κάθε πλευρά και αν τη δει κανείς, έχει μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών.

Εμείς για άλλη μία φορά κάνουμε έκκληση προς το υπουργείο Οικονομικών να μειώσει τον ΕΦΚ, για όλους τους προαναφερόμενους λόγους, στα επίπεδα της χειμερινής περιόδου 2011-2012, πριν ακόμη επιδεινωθούν οι καιρικές συνθήκες», καταλήγει η Ομοσπονδία.