βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Φυσικό αέριο

Έκρηξη ζήτησης φυσικού αερίου

Η απογείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης που το μετέτρεψε σχεδόν σε είδος πολυτελείας στον εξαιρετικά βεβαρημένο χειμερινό οικογενειακό προϋπολογισμό, εκτίναξε τη ζήτηση για φυσικό αέριο. Χαρακτηριστικά, από τον Ιούλιο έως τα τέλη Οκτωβρίου στην Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής καταγράφηκε αύξηση 24% στα συμβόλαια σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, αφού το φυσικό αέριο ενισχύεται ως επιλογή διεξόδου από την τιμολογιακή λάβα του πετρελαίου, μαζί με τις εναλλακτικές μορφές θέρμανσης (βιομάζα ή ηλεκτρισμός).

«Είναι μεγάλος ο όγκος των πολιτών που έρχονται, ενημερώνονται για τα προγράμματα και τα τιμολόγια, τις ειδικές προσφορές», λέει στην «Κ» η κ. Ερρικα Ξηρουχάκη, διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της ΕΠΑ Αττικής.

Ο βασικός λόγος της στροφής προς το φυσικό αέριο είναι η τιμή του. Με 0,0786 ευρώ ανά κιλοβατώρα τελική τιμή, εξασφαλίζει περίπου 40% χαμηλότερο κόστος από τη χρήση πετρελαίου στην κεντρική θέρμανση (κι αυτό μάλιστα υπολογισμένο με τιμή 1,355 ευρώ ανά λίτρο, όταν η τάση μάλλον θα είναι ανοδική). Ενα μέσο διαμέρισμα με χρήση φυσικού αερίου υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί περίπου 600 ευρώ τη χειμερινή περίοδο, έναντι τουλάχιστον 1.000 ευρώ με χρήση πετρελαίου.

Ωστόσο, ο προβληματισμός πολλών καταναλωτών αφορά το κόστος μετατροπής της εγκατάστασης της κεντρικής θέρμανσης από πετρελαίου σε φυσικού αερίου. Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΕΠΑ, η μετατροπή σε μια πολυκατοικία 13 διαμερισμάτων (με εγκατεστημένη ισχύ 200.000 kcal/h) κοστίζει περίπου 4.500 ευρώ. Η εξοικονόμηση από τη χρήση φυσικού αερίου στην ίδια οικοδομή, υπολογίζεται σε ετήσια βάση σε 5.000 ευρώ. Αρα, μπορεί να γίνει απόσβεση σε ένα έτος. Επιπλέον, η ΕΠΑ για να ενισχύσει τη ζήτηση ξεκίνησε χρηματοδοτικά προγράμματα με δυνατότητα αποπληρωμής σε 18 ή 30 διμηνιαίες δόσεις, για λέβητες με εγκατεστημένη ισχύ άνω των 140.000 kcal/h και μέχρι ποσού 12.300 ευρώ.

Ταυτόχρονα, προσφέρει δωρεάν τα τέλη σύνδεσης για κεντρικές θερμάνσεις (αξία έκπτωσης 775 ευρώ) κτιρίων με εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη των 140.000 kcal/h ή για συνδέσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων με συνολική εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη των 170.000kcal/h ανά νέο παροχετευτικό αγωγό. Την ίδια ώρα στο μέτωπο του πετρελαίου θέρμανσης επικρατεί παγωνιά. «Οι παραγγελίες βρίσκονταν στο 5% του συνόλου των περυσινών το ίδιο διάστημα που ήταν ήδη πολύ μειωμένες, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια» συνοψίζει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών, κ. Μιχάλης Κιούσης ενώ ειδικά στην Αττική μιλούν για ζήτηση στο επίπεδο του 2,5% σε σχέση με το 2011.

(του Γιάννη Ελαφρού, Καθημερινή, 4/11/2012)