βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Φυσικό αέριο

Έρχεται μειωμένο κοινωνικό τιμολόγιο και στο φυσικό αέριο

assetsΣτη θέσπιση Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης στο φυσικό αέριο, στο πρότυπο του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ για το ηλεκτρικό ρεύμα, προχωρεί άμεσα το υπουργείο ΠΕΚΑ.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ύστερα από επιστολή του Γιάννη Μανιάτη προς τις Εταιρείες Παροχής Αερίου Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, διερευνήθηκε, με τη συνεργασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η δυνατότητα θέσπισης του Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης.

Έτσι, με βάση την κατάσταση του ΔΕΔΔΗΕ για τους δικαιούχους του Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης στο ηλεκτρικό ρεύμα, οι τρεις ΕΠΑ εκτίμησαν ότι στο Τιμολόγιο μπορούν να ενταχθούν συνολικά 181 κοινωφελείς φορείς:

-44 στην Αττική
-79 στη Θεσσαλονίκη
-58 στη Θεσσαλία.

Η συνολική ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου των εν λόγω φορέων υπολογίζεται σε 15.092 MWh.

Μάλιστα, ο αριθμός των δυνητικών δικαιούχων δεν είναι τελικός και ενδέχεται να αυξηθεί, με την ένταξη στο Τιμολόγιο και άλλων κοινωφελών φορέων.

Ένας από αυτούς, είναι ο σύλλογος «Φλόγα», ο οποίος έχει ήδη αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ, προτείνοντας τη μείωση του κόστους του φυσικού αερίου για τις κοινωνικές δομές και τους κοινωφελείς φορείς.

Το δε συνολικό κόστος για τη συγκεκριμένη παρέμβαση ανέρχεται από 88.400 ευρώ, με έκπτωση 10%, έως 618.800 ευρώ, αν δοθεί έκπτωση 70% στις τιμές του οικιακού τιμολογίου φυσικού αερίου που ισχύουν σήμερα (52 ευρώ ανά MWh, άνευ φόρων).

Επ’ αυτού, ο υπουργός δήλωσε ότι «η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, καθώς και η προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων είναι πρωταρχική μας επιδίωξη, στις συνθήκες της κρίσης που βιώνουμε σήμερα. Χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν την ανάγκη μας.

Εμείς, αποδεικνύουμε έμπρακτα τη στήριξή μας. Καθιερώσαμε το Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης στο ηλεκτρικό ρεύμα, δίδοντας τη δυνατότητα σε συσσίτια, κοινωνικές δομές, φαρμακεία, ιατρεία, δράσεις της Εκκλησίας να έχουν χαμηλό κόστος ενέργειας.

Πρόκειται για μία σπουδαία παρέμβαση, την οποία επεκτείνουμε τώρα στο φυσικό αέριο.

Θα προχωρήσουμε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη θέσπιση του Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης από τις ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας.

Από το μέτρο θα ωφεληθούν κοινωνικές δομές και φορείς, επιστρέφοντας στο πολλαπλάσιο το όφελος αυτό στις τοπικές κοινωνίες και τους συνανθρώπους μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη».