βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Ενεργειακά Τζάκια

Ανησυχία προκαλεί η συνεχής καύση ξύλων στην Αττική

Η αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι το αντίτιμο που ενδέχεται να πληρώσουν οι κάτοικοι των πόλεων, οι οποίοι, ελέω οικονομικής κρίσης, αντικαθιστούν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο με τζάκια και ξυλόσομπες για να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσής τους.

Αν και είναι ακόμα νωρίς για να προσδιοριστεί το πόσο έχει επιβαρυνθεί η πρωτεύουσα από την ρύπανση που προκαλεί η καύση των ξύλων, η δυσφορία που αισθάνθηκε από την κάπνα όποιος βγήκε από το σπίτι του τα τελευταία βράδια αλλά και τα στοιχεία των μετρήσεων προκαλούν ανησυχία.

Οι ποσότητες μικροσωματιδίων PM10 που μετρήθηκαν την Κυριακή σε διάφορα σημεία της Αθήνας ήταν υπερτριπλάσιες από τις φυσιολογικές. Συγκεκριμένα, με όριο τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, στη Λυκόβρυση καταγράφηκαν 189, στο Μαρούσι 174, ενώ στο Χαλάνδρι και τον Ασπρόπυργο έφτασαν τα 150.

Το πρόβλημα ήταν προχθές εντονότερο λόγω της άπνοιας και της υγρασίας σε περιοχές του λεκανοπεδίου που, λόγω της θέσης και του μικροκλίματός τους, εμφανίζουν συχνότερα αυξημένους δείκτες ρύπανσης. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι σε κοντινές περιοχές όπως η Αγία Παρασκευή οι ποσότητες μικροσωματιδίων δεν ξεπέρασαν τις οριακές τιμές.

«Εκτός από μικροσωματίδια, η καύση του ξύλου παράγει επίσης μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα και οξείδια του αζώτου. Η επιβάρυνση από ξυλόσομπες και τζάκια μπορεί να είναι σημαντική. Κάποιες σποραδικές καταγραφές μεγάλων συγκεντρώσεων σωματιδίων PM10 δεν είναι πραγματικά επικίνδυνες, αλλά αν το φαινόμενο συνεχιστεί θα πρέπει να ληφθούν μέτρα», λέει ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ματθαίος Σανταμούρης.

Ο κ. Σανταμούρης ανησυχεί, ωστόσο, περισσότερο για το μέγεθος της ρύπανσης στους εσωτερικούς χώρους, την οποία θεωρεί πολλαπλάσια από αυτήν που καταγράφεται στις μετρήσεις της ατμόσφαιρας.

 

«Ο χώρος μέσα στα σπίτια είναι περιορισμένος και δημιουργούνται τεράστιες συγκεντρώσεις σωματιδίων. Αν στο εξωτερικό περιβάλλον οι μετρήσεις δείχνουν 150 μικρογραμμάρια, στο εσωτερικό των σπιτιών όπου δεν γίνεται σωστή καύση των ξύλων μπορεί να φτάσουν τα 400 ή 500 μικρογραμμάρια.

Αν σκεφτεί κάποιος πόσες ώρες περνούν οι άνθρωποι στο σπίτι τους και συνυπολογίσει ότι σε αυτό ζουν παιδιά και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μπορεί να αντιληφθεί τα προβλήματα που προκύπτουν».

Πρόληψη
Για την πρόληψη των όποιων περιβαλλοντικών προβλημάτων προκύψουν στο μέλλον, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών προτείνει να ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης για το πώς γίνεται σωστά η καύση των ξύλων σε κλειστούς χώρους. «Πρέπει επίσης να καθοριστούν πρότυπα για τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά, σε αντιστοιχία με της οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης», καταλήγει.

Τζάκια – σόμπες ξύλου
Στα ύψη οι πωλήσεις

Εντυπωσιακή άνοδο παρουσιάζουν τους τελευταίους μήνες οι πωλήσεις τζακιών, σομπών που καίνε πέλετ ή ξύλο. Οι εκτιμήσεις των επαγγελματιών του κλάδου αναφέρουν ότι οι ξυλόσομπες που έχουν πωληθεί φέτος είναι 30% περισσότερες από πέρυσι, ενώ αυξημένο κατά 40% είναι το ποσοστό των καταναλωτών που επέλεξαν να μετατρέψουν τα τζάκια τους σε ενεργειακά. Αν συνυπολογιστεί, μάλιστα, ότι το 2011 ήταν μια χρονιά στην οποία καταγράφηκε αλματώδης αύξηση των πωλήσεων, μπορεί να συμπεράνει ότι την τελευταία διετία ότι ο συγκεκριμένος κλάδος έχει καταγράψει έκρηξη στον κύκλο εργασιών του.

Οπως ήταν αναμενόμενο, κατακόρυφα αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες και ο αριθμός των επιχειρήσεων που πωλούν ξυλεία. Αν και ο χειμώνας βρίσκεται ακόμα στην αρχή, το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι μεγάλο. «Εχουμε περισσότερο κόσμο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Λόγω της οικονομικής κρίσης, ωστόσο, οι περισσότεροι αγοράζουν μικρότερες ποσότητες σε σχέση με το παρελθόν», λέει ο Χρήστος Μπάτας, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης επιχείρησης στο Χαλάνδρι.

Ο καιρός
Ο ίδιος εκτιμά ότι ο καιρός δεν έχει χειροτερέψει αρκετά ώστε να υποχρεώσει τους καταναλωτές να ανοίξουν τα καλοριφέρ και να φανεί πόσοι είναι πραγματικά αποφασισμένοι να βγάλουν τον χειμώνα μόνο με το τζάκι ή τις σόμπες. «Προς το παρόν αγοράζουν 100?200 κιλά για να βγάλουν λίγες μέρες, κάνοντας τον σχεδιασμό τους ανάλογα με το τι λέει η πρόγνωση του καιρού. Εκτιμώ πάντως πως όταν έρθει ο βαρύς χειμώνας οι περισσότεροι θα χρησιμοποιήσουν το καλοριφέρ».

Π. Μπεχράκης
Νωρίς για συμπεράσματα

«Είναι πολύ νωρίς για να στοιχειοθετηθούν επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών» εκτιμά ο πνευμονολόγος και καθηγητής φυσιολογίας της αναπνοής Παναγιώτης Μπεχράκης. Μιλώντας στο «Εθνος», ο κ. Μπεχράκης λέει ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν επιδημιολογικές έρευνες και αριθμητικά δεδομένα τα οποία να δείχνουν ότι η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι σημαντική και ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού. «Με τα δεδομένα που έχουμε ως τώρα δεν είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Θα πρέπει να δούμε πρώτα αν αυτή η ρύπανση είναι επίμονη και όχι παροδική. Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι προσεκτική παρατήρηση του φαινομένου, ώστε να είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα αν χρειαστεί» τονίζει ο κ. Μπεχράκης.

(του Στέλιου Βογιατζάκη, ΕΘΝΟΣ)