βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Φυσικό αέριο

«Γολγοθάς» η αυτόνομη θέρμανση με βάση το απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο

Το ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο που δεν επιτρέπει, παρά μόνον υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, την εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος φυσικού αερίου σε διαμερίσματα πολυκατοικιών, θεωρείται ως ένας από τους βασικούς ανασταλτικούς  παράγοντες για την περαιτέρω επέκταση του καυσίμου.

Η ανάγκη για αυτονομία των διαμερισμάτων προέκυψε κυρίως τα τελευταία δύο – τρία χρόνια, οπότε η οικονομική κρίση  έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των κεντρικών θερμάνσεων των πολυκατοικιών. Οι καβγάδες είναι συνεχείς, καθώς οι συνιδιοκτήτες δεν συμφωνούν για τις ώρες λειτουργίας, κάποιοι ένοικοι δεν πληρώνουν τα κοινόχρηστα έξοδα θέρμανσης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις  τα καλοριφέρ δεν ανάβουν καθόλου λόγω ασυμφωνίας ή πολλών χρεών. Έτσι, οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κεντρική θέρμανση, και μένουν «όμηροι» μιας κατάστασης για την οποία δεν ευθύνονται.

Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, είναι πάρα πολλοί οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που βρίσκονται σε περιοχές με πρόσβαση στο φυσικό αέριο και θέλουν να βάλουν αυτόνομο σύστημα, αποκοπτόμενοι  από την κεντρική θέρμανση. Κάτι τέτοιο όμως με βάση όσα ισχύουν σήμερα είναι πολύ δύσκολο, καθώς απαιτείται η έγκριση του 50% + 1 των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΠΑ Αττικής έχει ζητήσει από την πολιτεία να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και να μπορεί ευκολότερα ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος να γίνει «αυτόνομος». Το θέμα αναμένεται να έρθει εντονότερα στην επιφάνεια το επόμενο διάστημα.