βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

Διευρύνονται οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης

Διεύρυνση των κριτηρίων επιστροφής του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης ώστε να αυξηθούν οι δικαιούχοι από τη νέα σεζόν, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, που αναμένει και τη σχετική έγκριση της τρόικα.

Την ίδια στιγμή, παραδοχή αποτυχίας του μέτρου εξίσωσης των φόρων συνιστούν τα επίσημα στοιχεία για το πρώτο τετράμηνο του έτους, σύμφωνα με τα οποία οι φόροι που εισπράχθηκαν στα καύσιμα ήταν 280 εκατ. ευρώ λιγότεροι συγκριτικά με πέρυσι. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί με την εξίσωση να πολλαπλασιάστηκαν οι εισπράξεις από ΕΦΚ, ωστόσο η δραματική μείωση της κατανάλωσης, είχε σαν συνέπεια να καταρρεύσουν τα έσοδα από ΦΠΑ, και επομένως να οδηγηθούν στα ταμεία του κράτους λιγότερα έσοδα.

Το οικονομικό επιτελείο έχει διαπιστώσει πως το σημερινό καθεστώς έχει πολλά κενά, και εξετάζει αλλαγές που θα ισχύσουν από τη νέα σεζόν. Μια από αυτές είναι να διευρυνθούν τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης. Η πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου έδειξε ότι αποκλείονται από την παροχή επιδόματος περισσότεροι από τους πολίτες, απ’ όσους αρχικά υπολόγιζε όταν σχεδίασε τη ρύθμιση το υπουργείο.

Τι είχε πει ο Σταικούρας στη Βουλή

Το είχε αποκαλύψει εξάλλου μιλώντας προ εβδομάδων στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, λέγοντας ότι ενώ έχει προβλεφθεί για φέτος να δοθούν 270 εκατ. ευρώ σε νοικοκυριά για τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης (135 εκατ. για την χειμερινή περίοδο που τελείωσε και άλλα τόσα για μετά τον Οκτώβριο), από τις αρχές του χρόνου δόθηκαν μόλις 68 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους. Με άλλα λόγια, τα μισά λεφτά δεν κατέληξαν ποτέ στους δικαιούχους και έμειναν στο ταμεία του κράτους. Για το λόγο αυτό, ο κ.Σταϊκούρας είχε αφήσει να εννοηθεί ότι πρέπει να αλλάξουν τα κριτήρια ώστε να δικαιούνται περισσότεροι το «επίδομα».

Πρόκειται για το επικρατέστερο από τα δύο σενάρια που εξετάζουν την περίοδο αυτή στο υπ. Οικονομικών. Το δεύτερο είναι το μέτρο να παραμείνει ως έχει (ενώ υπάρχει και μια ομάδα βουλευτών που τάσσεται υπέρ της πλήρους κατάργησής του).

Γιατί πρέπει να διευρυνθούν τα κριτήρια

Μια αιτία που δίνουν στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το λόγο για τον οποίο έπεσαν έξω στους υπολογισμούς τους, είναι ότι λόγω της αύξησης του φόρου και της τιμής του πετρελαίου, η κατανάλωση πετρελαίου μειώθηκε κατά 60% σε σχέση με πέρυσι. Που σημαίνει ότι πάνω από τους μισούς απ’ όσους αγόρασαν πέρυσι πετρέλαιο, απέφυγαν να το κάνουν φέτος.

Πέραν τούτου όμως, ακόμη και εκείνοι που εισέπραξαν φέτος επίδομα θέρμανσης, δεν πήραν επιστροφή φόρου για το σύνολο της ποσότητας που κατανάλωσαν, παρά για ένα μέρος. Κι αυτό γιατί η επιστροφή φόρου κάλυπτε φέτος μόνο ποσότητες για την θέρμανσης της κύριας κατοικίας και με γεωγραφικούς περιορισμούς (περισσότερα λίτρα για βόρειες και ορεινές περιοχές, λιγότερα για τα νησιά κλπ).

Μια άποψη που διατυπώνεται στο υπουργείο, είναι ότι από τη νέα σεζόν θα πρέπει να επιστρέφεται στους καταναλωτές το σύνολο της διαφοράς του φόρου (από τα 60 στα 330 ευρώ/ χιλιόλιτρο), και όχι μόνο ένα μέρος.

Ταυτόχρονα το υπ. Οικονομικών αναζητά νέα «ελαστικότερα» κριτήρια χορήγησης του επιδόματος από εκείνα που ίσχυσαν φέτος, και τα οποία προέβλεπαν :

– Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ για άγαμο ή 35.000 ευρώ για έγγαμο το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

– Συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας υπόχρεου, συζύγου και προστατευόμενων τέκνων έως 150.000 ευρώ για τους άγαμους και 200.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Πλήγμα στο λαθρεμπόριο, αντιστροφή εικόνας

Παρά τη βουτιά στα έσοδα, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η εξίσωση των φόρων έφερε πλήγμα στο λαθρεμπόριο. Στελέχη της αγοράς πετρελαιοειδών, επικαλούνται στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με τα οποία καταγράφεται σημαντική αύξηση στην κατανάλωση του πετρελαίου κίνησης, η οποία πανελλαδικά φτάνει στο 10%.

Τον Απρίλιο μάλιστα, όπου παραδοσιακά καταναλωτές αλλά και… κυκλώματα αποθεματοποιούσαν ποσότητες για να τις πουλήσουν το Σεπτέμβριο,  οι ποσότητες του ντίζελ κίνησης αυξήθηκαν περαιτέρω, φτάνοντας σε ορισμένες αγροτικές περιοχές όπως η Θεσσαλία έως και το 70 με 80%.

Τι συνέβη ; Απλά, όλοι εκείνοι που αγόραζαν παράνομα πετρέλαιο θέρμανσης και το μεταπουλούσαν ως πετρέλαιο κίνησης για να επωφεληθούν από τη μεγάλη διαφορά του φόρου, πλέον δεν μπορούν να το κάνουν. Έτσι, αγοράζουν κανονικά πετρέλαιο κίνησης.

Στο υπ. Οικονομικών μάλιστα εκτιμούν, ότι αν παράλληλα με την εξίσωση των φόρων μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, γίνει και μια παρόμοια κίνηση στα ναυτιλιακά καύσιμα, τα αποτελέσματα από την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου το 2014 θα είναι ακόμη καλύτερα. Ετοιμάζουν λοιπόν πακέτο παρεμβάσεων και σε εκείνο το μέτωπο.