βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Φυσικό αέριο

Ενεργειακή θωράκιση κατοικιών με φοραπαλλαγές-Στο χορό και οι αντλίες θερμότητας

eksoikonomΦοροαπαλλαγές, με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, ετοιμάζει η κυβέρνηση, προκειμένου τα ελληνικά νοικοκυριά να εξοικονομήσουν χρήματα, και παράλληλα να δοθεί ώθηση στον «παγωμένο» κλάδο της οικοδομής.

Στη συνάντηση της Δευτέρας με τον υπ. Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ι. Μανιάτης πρότεινε να καθιερωθεί φοροαπαλλαγή των ιδιοκτητών ακινήτων για δαπάνες ως 15.000 ευρώ, με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το υπ. Οικονομικών εξετάζει θετικά την πρόταση.

Η φοροαπαλλαγή μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον”, για το οποίο όπως είπε ο κ. Μανιάτης το υπουργείο Περιβάλλοντος αναζητά 400 εκατ. ευρώ προκειμένου να συνεχιστεί και στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Το κίνητρο για κάποιον που θέλει να αναβαθμίσει το σπίτι του είναι ότι θα πληρώσει 15.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 3.000-3.500 ευρώ (σσ: εφόσον φορολογείται με συντελεστή 26%), θα τα «γλιτώσει», καθώς θα εκπέσουν από το φόρο εισοδήματος.

Πρόκειται για μέτρο που απευθύνεται σε καταναλωτές που έχουν την οικονομική δυνατότητα να διαθέσουν ένα τέτοιο ποσό, τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Εν δυνάμει ωφελούμενοι θα μπορούσαν να είναι τα 500.000 νοικοκυριά, που έχουν καταναλώσεις ηλεκτρισμού από 2.500 κιλοβατώρες / 4μηνο και πάνω. Συνολικά, από τα 5,5 εκατ. κατοικιών της χώρας, τα 4 εκατομμύρια ανήκουν σε ιδιοκτήτες με καταναλώσεις ρεύματος πάνω από τις 800 κιλοβατώρες/4μηνο, που είναι και το ελάχιστο όριο.

Το δε, κόστος μιας τέτοιας ρύθμισης θα καλυφθεί από το ΦΠΑ και τα άλλα φορολογικά έσοδα που θα προκύψουν από την έκδοση των σχετικών τιμολογίων (από τους επαγγελματίες της οικοδομής) για τις ενεργειακές εργασίες.

Στα παραπάνω οφέλη, θα πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι άνω του 70% των υλικών και του εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται για τη ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων παράγεται από ελληνικές βιοτεχνίες-βιομηχανίες.

Να συμπεριληφθούν και οι αντλίες θερμότητας

Να συμπεριληφθεί η προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων αυτοπαραγωγής και αντλιών θερμότητας στην πρόταση που κατέθεσε χτες ο υπουργός ΠΕΚΑ, υπόψη του Γκίκα Χαρδούβελη, και αφορά την 100% φοροαπαλλαγή των ιδιοκτητών που προχωρούν σε ενεργειακή θωράκιση των ακινήτων τους, ζητά με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ο Σύνδεσμος «ΗΛΙΟΣ».

Στην επιστολή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μελετητών-Εγκαταστατών Οικιακών και Κτιριακών Φωτοβολταϊκών επισημαίνει ότι η φοροαπαλλαγή μπορεί να αποτελέσει μια ουσιαστική απάντηση στα προβλήματα του Προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», που λόγω των καθυστερήσεων στις διαδικασίες έγκρισης και εκταμίευσης, επιτρέπει τη δραστηριοποίηση μόνο μεγάλων εταιρειών που διαθέτουν πρόσβαση σε σημαντικά κεφάλαια κίνησης, αποκλείοντας έτσι τις μικρές τεχνικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ειδικότερα ως προς την αυτοπαραγωγή, ο Σύνδεσμος επισημαίνει για μια ακόμα φορά, ότι αν τελικά υιοθετηθούν οι προτάσεις της σχετικής Ομάδας Εργασίας ως προς το όριο ισχύος και τον τρόπο υπολογισμού των χρεώσεων, οι μικροί οικιακοί αυτοπαραγωγοί επιβαρύνονται με σημαντικούς φόρους, που οδηγούν σε εξαιρετικά μεγάλους χρόνους αποπληρωμής, καθιστώντας έτσι το μέτρο πρακτικά μη εφαρμόσιμο, ειδικά αν ληφθεί υπόψη η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.

Για τους λόγους, είναι απολύτως αναγκαίο να συμπεριληφθούν και οι εγκαταστάσεις της αυτοπαραγωγής στο προτεινόμενο μέτρο της φοροαπαλλαγής.