βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Εξοικονόμηση ενέργειας

Εξοικονόμηση ενέργειας με παθητικά συστήματα σκίασης

Σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και δαπάνης για τη θέρμανση του σπιτιού μας μπορούμε να εξασφαλίσουμε μέσω των παθητικών συστημάτων θέρμανσης και δροσισμού, τα οποία, χωρίς την παρεμβολή κανενός μηχανικού μέσου, αξιοποιούν πηγές όπως ο ήλιος και ο άνεμος για την καλύτερη θέρμανση και ψύξη των χώρων μας.

Πρόκειται για συστήματα τα οποία αποτελούν δομικά στοιχεία ενός κτιρίου και εντάσσονται στα πλαίσια του βιοκλιματικού σχεδιασμού, με στόχο αφενός τη βελτίωση της θερμικής άνεσης και αφετέρου την εξοικονόμηση ενέργειας για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα μέσα στο χρόνο.

Συστήματα εξωτερικής σκίασης

Τα σκίαστρα, οι πέργκολες αλλά και οι τέντες αποτελούν συστήματα εξωτερικής σκίασης τα οποία ανήκουν στα παθητικά συστήματα ηλιοπροστασίας και κατ’ επέκταση στις μεθόδους φυσικού κλιματισμού των χώρων. Πώς όμως οδηγούν σε εξοικονόμηση ενέργειας; Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, λόγω της συμπληρωματικής θερμικής αντίστασή τους τα συστήματα σκίασης όταν βρίσκονται σε κλειστή θέση, μειώνουν την ενεργειακή ζήτηση για θέρμανση, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες , μέσω αποφυγής του.

Τα συστήματα σκίασης όπως είναι για παράδειγμα οι τέντες, συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και αποτελούν σημαντικό μέρος στον βιοκλιματικό σχεδιασμό των κτιρίων.

Παράλληλα, μπορούμε νε πετύχουμε μέγιστη αξιοποίηση των συστημάτων σκίασης μειώνοντας την παρεμβολή του χρήστη. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω διαφόρων αισθητήρων όπως για παράδειγμα αισθητήρων αέρος (ένταση και διεύθυνση των ανέμων), αισθητήρων έντασης του ηλιακού φωτός, πετυχαίνουμε την μέγιστη αξιοποίηση των συστημάτων σκίασης μειώνοντας την παρεμβολή του χρήστη.

Εσωτερική σκίαση

Εξοικονόμηση μπορούμε να επιτύχουμε επίσης μέσω των συστημάτων εσωτερικής σκίασης. Σε αυτά ανήκουν για παράδειγμα οι ρολοκουρτίνες στις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά υφάσματα SPC (solar protective coating) που είναι κατασκευασμένα να προστατεύουν τον χώρο από τις έντονες ηλιακές ακτίνες UV (UVA,UVB).