βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Ήλιος

Επανένταξη έργων των Δήμων στο «Εξοικονομώ» ζητά η ΚΕΔΕ

eksoikonomΚαταγγελίες κατά της κυβέρνησης διατυπώθηκαν στη διάρκεια του συμβουλίου της ΚΕΔΕ, με αφορμή την απένταξη έργων των δήμων από τα προγράμματα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΤΩΝ ΟΤΑ».

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο προσφάτως αποφάσισε να προχωρήσει στην απένταξη 81 έργων, διότι «δεν παρουσιάζουν πρόοδο σύμφωνα με τις κύριες συμβάσεις».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ με ομόφωνη απόφασή του κατά τη σημερινή συνεδρίαση, καταγγέλλει την απένταξη τριάντα εννέα έργων των δήμων από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», παρά τις αντίθετες πρόσφατες διαβεβαιώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα.

Ειδικότερα ο υπουργός Ανάπτυξης είχε δεσμευτεί σε πρόσφατη συνάντηση με την ΚΕΔΕ ότι τα συγκεκριμένα έργα των δήμων δεν θα απενταχθούν, ότι θα εξασφαλίσει την ομαλή συνέχισή τους καθώς επίσης ότι σε συμφωνία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), που είναι και ο αρμόδιος φορέας υλοποίησης του προγράμματος, θα επιταχύνει την υλοποίηση των έργων που βρίσκονται σε φάση συμβασιοποίησης, διαθέτοντας για το σκοπό αυτό πιστώσεις ύψους 52 εκ. ευρώ.

Η ΚΕΔΕ τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή συνιστά εμπαιγμό για την Αυτοδιοίκηση αλλά και κόστος.

Υπενθυμίζει δε, ότι για τους αργούς ρυθμούς υλοποίησης του προγράμματος δεν ευθύνονται οι δήμοι αλλά οι σύνθετες και γραφειοκρατικές διαδικασίες προέγκρισης δημοπράτησης των υποέργων, η αδυναμία, αρχικά, πολλών Δήμων να διασφαλίσουν την απαιτούμενη ιδία συμμετοχή (δόθηκε λύση με το Ν. 4203/2013) και οι αδυναμίες που εμφάνισε ο ΕΦΔ ΚΑΠΕ σε σχέση με τις τελικές εγκρίσεις τευχών που υπέβαλλαν οι δήμοι.

Η ΚΕΔΕ ζητά την άμεση επανένταξη των έργων και να διασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους από το νέο ΕΣΠΑ.

Επίσης, ζητείται στη νέα στη νέα Προγραμματική Περίοδο η διαχείριση του προγράμματος να γίνει εξ ολοκλήρου από την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και όχι από το ΚΑΠΕ.