βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Φυσικό αέριο

Ημερίδα για το φυσικό αέριο από την ΕΠΑ Θεσσαλίας

thessaliaΗμερίδα για την ενημέρωση του τεχνικού κόσμου της Θεσσαλίας με θέμα: «To Φυσικό Αέριο στη Θεσσαλία» διοργάνωσε η ΕΠΑ Θεσσαλίας στις 12 Ιανουαρίου.

Στο πλαίσιο της ανοιχτής συζήτησης με τους εκπροσώπους του τεχνικού κόσμου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά του φυσικού αερίου, το πρόγραμμα επεκτάσεων του δικτύου της, την πορεία του προγράμματος διαδικτυακής επικοινωνίας που βελτιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους συνεργάτες της, τα αποτελέσματα του προγράμματος επιδότησης εσωτερικής εγκατάστασης, τη δεύτερη φάση ανάπτυξης του συστήματος GIS ενώ παράλληλα δόθηκε έμφαση στις ενέργειες που καταβάλει η εταιρεία με σεβασμό στη νομοθεσία, για την ασφαλή χρήση του φυσικού αερίου με τακτικές και έκτακτες εργασίες συντήρησης του δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης, με αύξηση του προσωπικού επιφυλακής, με συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού, με αναβάθμιση υλικών εξοπλισμού και λογισμικού ( αναβάθμιση συστήματος Scada).

Ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΕΠΑ Θεσσαλίας κ. Λεωνίδας Μπακούρας αναφέρθηκε στην πορεία της εταιρείας από το 2000 μέχρι σήμερα και στις αυξητικές τάσεις που παρουσιάζει η χρήση του φυσικού αερίου στη Θεσσαλία.

Οι επενδύσεις στην ανάπτυξη των υποδομών (δίκτυα) ως το τέλος του 2015 έφθαναν τα 102, 4 εκατ. ευρώ ενώ για το 2016 το ύψος των επενδύσεων θα φθάσει τα 5,4 εκατ. ευρώ και θα αφορά στην ανάπτυξη 20 χλμ και 2,9 χλμ δικτύου χαμηλής και μέσης πίεσης αντίστοιχα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάπτυξη του δικτύου στις περιοχές του Αλμυρού και των Φαρσάλων.

Στο τέλος του 2015 οι πελάτες έχουν ξεπεράσει τις 80.000, καλύπτοντας ποσοστό διείσδυσης σε πληθυσμό μεγαλύτερο του 53% ενώ με τη χρήση του φυσικού αερίου έχει επιτευχθεί διαχρονική εξοικονόμηση της τάξεως του 29% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Η ΕΠΑ Θεσσαλίας ανέφερε, δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια των εσωτερικών εγκαταστάσεων, την απόλυτη εφαρμογή των τεχνικών κανονισμών και οδηγιών ενώ υπογράμμισε  την αναγκαιότητα τήρησης της νομοθεσίας αναφορικά με την τακτική συντήρηση των εστιών καύσης και τον υποχρεωτικό 4ετή επανέλεγχο αντοχής και στεγανότητας, καλώντας σ’ αυτό το σημείο και τους φορείς να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Σ’ ότι αφορά την απελευθέρωση της αγοράς αερίου αναφέρθηκε στο ρυθμιστικό πλαίσιο του νόμου 4336/2015 που ψηφίστηκε και εφαρμόζεται από τις 20 του περασμένου Αυγούστου. Βάσει αυτού του νόμου η ΕΠΑ Θεσσαλίας πραγματοποιεί όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή του.

Στη συνέχεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκε ανάλυση των δραστηριοτήτων από τους υπευθύνους τομέων:  Ευθυμία Καλογήρου του Τομέα Νέων Συνδέσεων & Ανάπτυξης Δικτύου / Εξωτερικών Σχέσεων & Εικόνας,  Βασίλειου Λάζαρη του Τομέα Τεχνικού Προγραμματισμού, Σχεδιασμού Δικτύου & Διαχείρισης Υλικών, Χρήστου Δαμιανίδη του Τομέα Διαχείρισης Δικτύου & Άμεσης Επέμβασης και Παντελή Ρίζου του Τομέα Διαχείρισης Σημείων Παράδοσης & Τεχνολογίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα της άμεσης σύνδεσης νέων πελατών σε υφιστάμενο δίκτυο που, από την ημέρα της υπογραφής της σύμβασης ο καταναλωτής μπορεί να συνδεθεί και να επωφεληθεί από τη χρήση του φυσικού αερίου σε 30 ημέρες.

Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με τους εκπροσώπους των φορέων που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, εκ μέρους του Τ.Ε.Ε. της Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, της Μαγνησίας, του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων της Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, της Μαγνησίας, της Επαγγελματικής και Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών – Ε.Ε.Τ.Ε.Μ., των συλλόγων υδραυλικών της Θεσσαλίας καθώς και του σωματείου αδειούχων συντηρητών  εγκαταστάσεων καύσης, όπου αναλύθηκαν τα διαδικαστικά ζητήματα της συνεργασία τους με την εταιρεία προς την κατεύθυνση της καλύτερης εξυπηρέτησης του κοινού.