βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \

Η εξοικονόμηση ενέργειας ξεκινά από τα… θρανία!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι θέμα συμπεριφοράς, τρόπος ζωής με τον οποίο κερδίζουμε διπλά: εύκολα και άμεσα οφέλη για τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών και, ταυτόχρονα, προστασία του περιβάλλοντος – έτσι διατηρούμε τις ανέσεις μας και βελτιώνουμε την καθημερινότητά μας.

Για το λόγο αυτό, η εξοικονόμηση ενέργειας είναι σε μεγάλο βαθμό ζήτημα ενημέρωσης και εκπαίδευσης, τόσο μέσα στο οικογενειακό μας περιβάλλον όσο και στο σχολείο.

Προκειμένου να ενθαρρύνει και να ενισχύσει την εξοικονόμηση ενέργειας σε κάθε σπίτι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών στην Ελλάδα, την Τσεχία, τη Ρουμανία και την Πορτογαλία. Βασικός στόχος της καμπάνιας είναι να βοηθήσει τα νοικοκυριά να μειώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω απλών και χρήσιμων συμβουλών εξοικονόμησης ενέργειας, που δεν έχουν κόστος και δεν περιορίζουν τις ανέσεις της καθημερινότητας στο σπίτι.

Στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της καμπάνιας, σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται ένα ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που στοχεύει να ενημερώσει τους νεαρούς μαθητές για το πόσο εύκολο είναι να εξοικονομούν ενέργεια μέσω της εφαρμογής μιας σειράς μικρών αλλαγών στη καθημερινότητά τους, τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο.

Το πρόγραμμα εγκαινιάστηκε στην Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne d’Arc στον Πειραιά καθώς και στο 4ο και 5ο Δημοτικό Σχολείο Σαλαμίνας και συνδέεται με online εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαθέσιμο προς χρήση από εκπαιδευτικούς και κάθε ενδιαφερόμενο.

«Ακόμα και μικρές αλλαγές στην καθημερινή συμπεριφορά των καταναλωτών, μπορoύν να βοηθήσουν τις οικογένειες να εξοικονομήσουν χρήματα», επισημαίνει η Ευρωπαία Επίτροπος κ. Jourová.

Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να ενημερωθούν για το πρόγραμμα και να το εφαρμόσουν στα σχολεία τους μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της καμπάνιας ενημέρωσης για την εξοικονόμηση ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής http://www.energysavingsteam.eu/online-training. Στην ιστοσελίδα, θα έχουν πρόσβαση στο online εκπαιδευτικό υλικό, καθώς και σε δωρεάν αναλυτικές παρουσιάσεις και κόμικς που θα κάνουν την εκπαιδευτική διαδικασία ευχάριστη, εύκολη και χρήσιμη για τους μαθητές. Επιπλέον, θα βρουν ένα ενημερωτικό γράφημα (infographic) που αποτυπώνει τις βασικές συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας σε κάθε νοικοκυριό.

Εκπαιδεύοντας τη νεότερη γενιά για τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να τους εφοδιάσει με σημαντική γνώση που θα τους συντροφεύει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να ανακαλύψετε χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήματα, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της καμπάνιας www.energysavingsteam.eu.

 

 


Σχετικά θέματα