βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

Θεσσαλονίκη: Εγκαταλείπουν μαζικά την κεντρική θέρμανση

Τουλάχιστον οι μισές οικοδομές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και εφτά στις δέκα σε ολόκληρο το νομό έχουν καταργήσει για φέτος την κεντρική θέρμανση. Δεν πρόκειται να βάλουν πετρέλαιο και θα ζεσταθούν με άλλους τρόπους.

Αυτό τόνισε στον «Α» ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Αγγελος Πασαλίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι και το υπόλοιπο 30% που θα χρησιμοποιήσει και φέτος κεντρικό σύστημα θέρμανσης με πετρέλαιο είναι όσοι δεν προνόησαν ή δεν κατάφεραν να μαζέψουν τα χρήματα για την εγκατάσταση φυσικού αερίου στα σπίτια τους.

Περίπου αντίστοιχη εικόνα για τον τρόπο που θα ζεσταθούν φέτος τα νοικοκυριά δείχνουν και τα στοιχεία που παραθέτουν στον «Α» εκπρόσωποι εταιριών διαχείρισης κοινοχρήστων της Θεσσαλονίκης. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε η εκπρόσωπος της εταιρίας «Ερμής Line», Κυριακή Παπαδοπούλου, από τις 100 οικοδομές που τους ζητάνε να αναλάβουν τη διαχείριση των κοινοχρήστων, μόνον οι 4 – 5 εξακολουθούν να χρησιμοποιούν κεντρική θέρμανση με πετρέλαιο, όταν πέρσι το ποσοστό τους έφτανε το 20% – 25% και τα προηγούμενα χρόνια άγγιζε ή και ξεπερνούσε το 50%. «Είναι πραγματικά ελάχιστες μέχρι στιγμής φέτος οι οικοδομές που ζητούν τη συνδρομή μας για τα κοινόχρηστα και χρησιμοποιούν κεντρική θέρμανση με πετρέλαιο. Οι πιο πολλοί μας ρωτάνε αν μπορούν να αποκοπούν από την κεντρική θέρμανση και αν θα τους κοστίσει κάτι αυτό. Πάντως, παίζει ρόλο και ο μέχρι στιγμής καλός καιρός. Πιστεύω ότι, όταν ”σφίξουν” τα κρύα, θα αυξηθεί και η χρήση του πετρελαίου», τόνισε η κ. Παπαδοπούλου.

Μπάχαλο στις οικοδομές

Την ίδια στιγμή, μπάχαλο επικρατεί σε πολλές οικοδομές, αφού οι ιδιοκτήτες έχουν χωριστεί σε «αντίπαλα στρατόπεδα», αναφορικά με την κατάργηση ή μη της κεντρικής θέρμανσης με πετρέλαιο. Σε πολλές συνελεύσεις πολυκατοικιών οι αντεγκλήσεις και οι διαφωνίες για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πολύ συχνό φαινόμενο, με αποτέλεσμα να έχουν διαταραχθεί πολλές σχέσεις καλής γειτονίας, ενώ σε άλλες οικοδομές συνεχώς αναβάλλεται η λήψη κάποιας απόφασης, αφού οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να συμφωνήσουν. Κάποιοι, μάλιστα, ιδιοκτήτες αποφασίζουν από μόνοι τους να αποκοπούν από την κεντρική θέρμανση, δημιουργώντας επιπρόσθετα βάρη στους υπόλοιπους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΑΘ), Κώστα Χαϊδούτη, προχωρούν σε βιαστική κίνηση όσοι αποφασίζουν να αποκοπούν από την κεντρική θέρμανση, ενέργεια που στην ουσία οδηγεί σε απαξίωση της ακίνητης ιδιοκτησίας. «Υπάρχει το ρεύμα αποκοπής από την κεντρική θέρμανση, στο οποίο ο κόσμος οδηγείται εξαιτίας της αγωνίας του και της αναστάτωσης από τα συνεχόμενα επιβαρυντικά μέτρα. Πρόκειται κατ’ εμέ για βιαστική απόφαση, η οποία οδηγεί σε απαξίωση της ακίνητης ιδιοκτησίας όλων. Υπάρχουν πολλές οικοδομές με επαγγελματικούς χώρους, οι οποίες έχουν ”ερημώσει”, επειδή πάρθηκε απόφαση να καταργηθεί η κεντρική θέρμανση. Στη συνέχεια, οι ενοικιαστές εγκατέλειψαν τα εν λόγω κτίρια, διότι οι οικοδομές δεν μπορούσαν να ζεσταθούν. Αυτό ήδη έχει αρχίσει να επεκτείνεται και στις οικοδομές με κατοικίες και κεντρική θέρμανση, στις οποίες έχουν ήδη αυξηθεί τα ξενοίκιαστα διαμερίσματα. Γνώμη μου είναι ότι η επιβάρυνση των ιδιοκτητών από το πετρέλαιο θέρμανσης δεν είναι τεράστια σε σχέση με πέρσι, αν και έρχεται σωρευτικά με τα υπόλοιπα μέτρα. Η απόφαση για αποκοπή από την κεντρική θέρμανση θα γυρίσει μπούμερανγκ στους ιδιοκτήτες, ιδίως αν γίνεται μεμονωμένα. Είναι προτιμότερη η κατεύθυνση προς την ενεργειακή αναβάθμιση των ιδιοκτησιών μέσα από τα ισχύοντα προγράμματα, αφού σε βάθος χρόνου θα εξοικονομηθούν χρήματα για τους ιδιοκτήτες», είπε στον «Α» ο κ. Χαϊδούτης.

Προβλήματα με τις μισθώσεις

Οπως ανέφερε ο κ. Πασαλίδης, η εγκατάλειψη της κεντρικής θέρμανσης μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις μισθωτικές συμβάσεις ακινήτων. Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε ότι ήδη υπογράφονται μισθωτήρια συμβόλαια, στα οποία οι ενοικιαστές περιλαμβάνουν τον όρο, σε περίπτωση που η γενική συνέλευση της οικοδομής πάρει απόφαση να εγκαταλείψει την κεντρική θέρμανση, ο ιδιοκτήτης να είναι υποχρεωμένος άμεσα να προχωρήσει σε αντικατάσταση του τρόπου θέρμανσης.

«Ενα τέτοιο μισθωτήριο συμβόλαιο έκανα εγώ πριν από μία εβδομάδα. Η εγκατάλειψη της κεντρικής θέρμανσης δημιουργεί προβλήματα, όταν οι ενοικιαστές θέλουν να υπάρχει. Αυτοί είναι κυρίως μεμονωμένα άτομα, τα οποία ζητάνε κεντρική θέρμανση με πετρέλαιο και ωρομετρητή. Το ζητούν αυτό, διότι πλέον τα σπίτια με κεντρική θέρμανση πετρελαίου δεν έχουν ζήτηση, οπότε ακόμη και τα προνομιούχα έχουν καλή τιμή ενοικίου. Σε κάθε περίπτωση, όταν έχει υπογραφεί μια μισθωτήρια σύμβαση με κάποια δεδομένα, δεν μπορείς ξαφνικά να πεις στον ενοικιαστή ότι δε θα έχει θέρμανση το ακίνητο», τόνισε ο κ. Πασαλίδης. «Οι ενοικιαστές μπορούν να γυρίσουν και να πουν στους ιδιοκτήτες ότι, εφόσον καταργήθηκε η θέρμανση, το ακίνητο έχει ελάττωμα κι έτσι θέλουν να καταγγείλουν τη σύμβαση και να φύγουν. Αυτό είναι απαξίωση της ακίνητης περιουσίας και μάλιστα έπειτα από απόφαση των ίδιων των ιδιοκτητών», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Χαιδούτης.

(του Ρωμανού Κοντογιαννίδη, “Αγγελιοφόρος”, 13/11/2012)