βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

Και το υψόμετρο στα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης

Για την άμεση καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, με εισαγωγή και κριτηρίου υψομέτρου για τους δικαιούχους, παράλληλα με τα υφιστάμενα γεωγραφικά και εισοδηματικά κριτήρια, δεσμεύθηκε ο υπουργός Οικονομικών, I. Στουρνάρας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση των ΔΕΚΟ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Σε ό,τι αφορά στο επίδομα της θέρμανσης, απέναντι στην κριτική της αντιπολίτευσης πως η εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης του πετρελαίου αποτελεί απλώς εισπρακτικό μέτρο, ο κ. Στουρνάρας επέμεινε πως «το μέτρο δεν είναι εισπρακτικό – και τις μόνες εισπράξεις που αναμένουμε, είναι από την πάταξη του λαθρεμπορίου».

«Η πολιτική σας είναι απαράδεκτη – και θα γίνει αιτία να παγώσει κόσμος, τόσο στις πόλεις όσο και στο βουνό», υποστήριξε η βουλευτής του ΣυΡιζΑ, κυρία Νάντια Βαλαβάνη. «Το χτύπημα του λαθρεμπορίου καυσίμου είναι υπόθεση πολιτικής βούλησης. Το μέτρο της εξίσωσης των φόρων κατανάλωσης, θα οδηγήσει σε συνολικότερη μείωση των κρατικών εσόδων, λόγω της προβλεπόμενης μείωσης της ζήτησης. Όσο υπάρχει το ναυτιλιακό πετρέλαιο, το παράθυρο του λαθρεμπορίου θα γίνει ορθάνοιχτη πόρτα», υποστήριξε.

«Εξισώνουμε τους φόρους στο 80% του φόρου για το πετρέλαιο κίνησης. Παρακάτω δεν μπορούμε λόγω ευρωπαϊκής νομοθεσίας», απάντησε ο κ. Στουρνάρας. «Επειδή ωστόσο το λαθρεμπόριο είναι μέρος του συνολικού προβλήματος, έχω ζητήσει να μου διαβιβαστούν τα σχέδια υπουργικών αποφάσεων, ώστε να ενεργοποιηθούν πλήρως οι διατάξεις για την πάταξή του, όπως το σύστημα ελέγχου εισροών και εκροών στις αποθήκες πετρελαιοειδών, η τοποθέτηση gps στα μέσα μεταφοράς κλπ.».