βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

Κόντρα Στουρνάρα – Μαριά για το πετρέλαιο θέρμανσης

Ένταση σημειώθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής μεταξύ του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Ν. Μαριά με αφορμή τον τραγικό θάνατο του δυο φοιτητών από μαγκάλι στην Λάρισα.

Η αντιπαράθεση έλαβε οξύ χαρακτήρα και αντηλλάγησαν σκληρές κουβέντες. Ο κ. Στουρνάρας, παίρνοντας τον λόγο κατά την συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τα επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης και την παροχή πιστώσεων, εξαπέλυσε επίθεση κατά του κ. Μαριά ο οποίος συνέδεσε το τραγικό συμβάν με την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης.

«Σε μια έξαρση λαϊκισμού ο κ. Μαριάς συνέδεσε το τραγικό περιστατικό με τον θάνατο των δυο φοιτητών από μαγκάλι ,με την πολιτική μας στο πετρέλαιο θέρμανσης. Είναι απαράδεκτο, ανεπίτρεπτο και επικίνδυνο να συνδέετε τον θάνατο δυο παιδιών με τα μέτρα της κυβέρνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης», είπε πυροδοτώντας την έκρηξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των ΑΝ.ΕΛΛ. ο οποίος ανέφερε: «Εσείς δεν έχετε ευθύνη; Σε λίγο να έρθετε κάτω στην Ολομέλεια που θα σας θέσουμε θέματα…».

«Μάθετε τρόπους και μη με διακόπτετε. Ζηλώσατε την δόξα των τυχάρπαστων που βγαίνουν στα κανάλια», του απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ ο κ. Μαριάς ανταπάντησε λέγοντας: «Τυχάρπαστος είστε εσείς και έχετε ευθύνη!». «Δεν με τρομάζετε κύριε Μαριά», του είπε ο κ. Στουρνάρας και εκείνος αποκρίθηκε: «Ούτε εσείς με τρομάζετε! Νομίζετε ότι θα μονολογείτε και θα κάνετε ότι θέλετε εδώ μέσα;». Στον καβγά παρενέβη ο προεδρεύων κ. Αντ. Μπέζας ο οποίος ζήτησε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των ΑΝ.ΕΛΛ. «να σταματήσει να λαϊκίζει». «Δεν έχετε δικαίωμα ως πρόεδρος της επιτροπής να κρίνετε», του είπε εκείνος, ενώ σε παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Μ. Βορίδης σημείωσε: «Ο Μαριάς κατηγορεί τον Στουρνάρα για λαϊκισμό! Αυτό πρέπει να γραφτεί στην ιστορία».

Λίγο αργότερα ο κ. Μαριάς επανήλθε στο θέμα λέγοντας «από την ώρα που δεν είχε ακόμα τελειώσει το τελευταίο ταξίδι αυτών των παιδιών ήμουν φειδωλός στις δηλώσεις και στις ανακοινώσεις μου αλλά σήμερα διαπίστωσα ότι ο υπουργός δεν βρήκε ούτε μια λέξη συμπόνιας και συμπάθειας για τα παιδιά αυτά και τους οικείους του». Και πρόσθεσε: «Νομίζει ότι θα αποφύγει τις πολιτικές ευθύνες που έχει για το ζήτημα και για το ότι η χώρα έχει εισέλθει σε ανθρωπιστική κρίση. Εμείς τα θέτουμε προς γνώση της νομίμου συνεπείας».

Αντιδρώντας ο κ. Βορίδης είπε ότι δεν μπορεί να λέει ο καθένας ό,τι θέλει και κυρίως «δεν μπορεί πάνω σε ανθρώπινες δυστυχίες να χτίζονται πολιτικά επιχειρήματα και δεν μπορούν να οικοδομούνται πολιτικές καριέρες» και έκανε λόγο για χυδαία πολιτική εκμετάλλευση. «Τι θέλει να μας πει ο κ. Μαριάς; Ότι ήταν το μοναδικό μαγκάλι στην Ελλάδα ή ότι όλα τα μαγκάλια οδηγούν στο θάνατο;», πρόσθεσε ζητώντας «να σταματήσει ο λαϊκίστικος λόγος».

Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε για μια ακόμη φορά της φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης, λέγοντας ότι αυξήθηκαν κατά 80 εκ. ευρώ τα έσοδα από το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης και ότι διατέθηκαν 80 εκ. ευρώ με αρκετά γενναιόδωρα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης από τα οποία έχουν απορροφηθεί τα 6,4 εκ. ευρώ. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «είναι αρκετά αποτελεσματικός ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης».