βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Φυσικό αέριο

Λίγο πάνω από… 10 ευρώ το όφελος από την έκπτωση 70% στο ρεύμα

lefta_portofoliΧαμηλά θα πρέπει να παραμείνει ο πήχης σχετικά με την έκπτωση 70%στο κόστος του ρεύματος σε περιοχές με προβλήματα αιθαλομίχλης, αφού το τελικό όφελος για τους καταναλωτές δεν αναμένεται να είναι μεγάλο.

Το μεσοσταθμικό όφελος για κάθε έναν από τους εν δυνάμειδικαιούχους που υπολογίζονται σε 4,5 εκατομμύρια (σσ: τόσες είναι οι οικιακές παροχές με κατανάλωση ως 2.000 κιλοβατώρες/ 4μηνο) εκτιμάται σε 10-12 το χρόνο.

Προφανώς τα πάντα θα εξαρτηθούν από την έκταση του φαινομένου, για πόσες ημέρες η αιθαλομίχλη θα ξεπεράσει τα όρια του συναγερμού, και φυσικά από τις κιλοβατώρες που θα καταναλώσει το κάθε νοικοκυριό κατά τις ημέρες ισχύος του μέτρου.

Ακριβείς λοιπόν υπολογισμοί δεν μπορούν να γίνουν, δεδομένου ωστόσο ότι το πρόβλημα δεν αναμένεται να εμφανιστεί πάνω από 10 -15 ημέρες το χρόνο, η έκπτωση εκτιμάται ότι θα είναι περιορισμένη.

Περισσότερες πληροφορίες για την κοινωνική αυτή παροχή που τέθηκε σε ισχύ στις 3 Ιανουαρίου, πρόκειται να δώσει σήμερα η ηγεσία τουΥΠΕΚΑ, σε κάθε ωστόσο περίπτωση οι προσδοκίες πρέπει να κρατηθούν χαμηλά. Άλλωστε το μέτρο δεν πρόκειται να κοστίσει στονΠροϋπολογισμό παρά 40 εκατ. ευρώ.

Το παράδειγμα

Έστω για παράδειγμα, ότι στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου, το μέτρο αφορά συνολικά 10 ημέρες. Ο καταναλωτής που θα προτιμήσει τις ημέρες αυτές να ζεσταθεί με ένα κλιματιστικό για 10 ώρες ημερησίως, θα «κάψει» συνολικά 100 KWh (σσ: η ισχύς ενός μέσου κλιματιστικού 9.000 BTU είναι 1 Kw).

Υπό κανονικές συνθήκες, ο καταναλωτής θα πλήρωνε στη ΔΕΗ 9,4 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ, όμως μετά την έκπτωση του 70%, θα πληρώσει2,8 ευρώΕξοικονομεί δηλαδή 6,6 ευρώ έναντι του κανονικού τιμολογίου. Αντίστοιχα, αν ανάψει 3 κλιματιστικά για τις ίδιες ώρες θα εξοικονομήσει 20 περίπου ευρώ κ.ο.κ.

Προσοχή

Προσοχή διότι η έκπτωση του 70% μπορεί να ακούγεται πολύ μεγάλη, και να αφορά όλους όσους έχουν τετραμηνιαία κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες, δηλαδή το 85% των νοικοκυριών, επειδή ωστόσο υπολογίζεται μόνο επί της τιμής της κιλοβατώρας, και όχι επί των υπόλοιπων χρεώσεων (τέλη χρήσης δικτύου, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, Τέλος ΑΠΕ, κ.ά.) αντιστοιχεί στο 50% επί του συνόλου του λογαριασμού.

Επίσης, οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν τυχόνπαρασυρθούν από την έκπτωση του 70% και καταναλώσουν πολύ παραπάνω ηλεκτρικό απʼ ότι συνηθίζουν, τότε κινδυνεύουν ναεπιβαρυνθούν με επιπλέον χρεώσεις (τέλη χρήσης δικτύου, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, κ.ά.) οι οποίες αυξάνονται αναλογικά με την κατανάλωση των κιλοβατωρών.

Αν μάλιστα υπερβούν κατά πολύ τη συνηθισμένη τους κατανάλωση, κινδυνεύουν ακόμη και να αλλάξουν κατηγορία χρέωσης.

Εστω για παράδειγμα ότι ένα νοικοκυριό «καίει» το 4μηνο 1.600 κιλοβατώρες, αλλά το συγκεκριμένο διάστημα υπερβεί το όριο των2.000 κιλοβατωρών, τότε αλλάζει κατηγορία μοναδιαίας χρέωσης,που σημαίνει ότι όλη του η κατανάλωση θα τιμολογηθεί με άλληυψηλότερη τιμή.