βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Εξοικονόμηση ενέργειας

Μείωση έως και 30% των αναγκών σε θέρμανση με τα “έξυπνα” παράθυρα

Μείωση των αναγκών μας σε θέρμανση έως και 30% μπορούμε να εξασφαλίσουμε εάν απλώς αλλάξουμε τα υπάρχοντα παράθυρα της κατοικίας μας.

Ενδεχομένως να ακούγεται υπερβολικό το ποσοστό, ωστόσο, τα «έξυπνα» θερμοδιακοπτόμενα παράθυρα μπορούν πράγματα να έχουν τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα, γι αυτό άλλωστε και στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα.

Αρκεί να σκεφτούμε ότι μόνο η θερμοδιακοπή στα πλαίσια αλουμινίου προσφέρει εξοικονόμηση 3-5%. Τα, δε, ξύλινα πλαίσια προσφέρουν εξοικονόμηση 8-10% σε σχέση με τα αντίστοιχα από αλουμίνιο. Την ίδια εξοικονόμηση προσφέρουν περίπου και τα σύνθετα πλαίσια ξύλου-αλουμινίου, καθώς και τα συνθετικά από PVC. Η χρήση ωστόσο των τελευταίων δεν συνιστάται, γιατί το PVC είναι το χειρότερο από περιβαλλοντικής σκοπιάς πλαστικό και η χρήση του θα πρέπει να αποφεύγεται.

Παραδείγματα

Ας δούμε όμως στην πράξη τι εξοικονόμηση προσφέρουν τα «έξυπνα» παράθυρα.
Ένα παράθυρο με θερμοδιακοπή επιτυγχάνει εξοικονόμηση έως και 5% έναντι ενός απλού συνηθισμένου τζαμιού, αναλόγως με το αν το κτίριο είναι παλαιό ή καινούργιο.

Αν το πλαίσιο είναι ξύλινο αντί για αλουμινίου, τότε η εξοικονόμηση αυξάνεται στο 8%-10%, αν το τζάμι είναι διπλό τότε φτάνει στο 12%-14%, και εάν είναι διπλό αλλά το πλαίσιο αλουμινίου έχει και θερμοδιακοπή η εξοικονόμηση φτάνει στο 16%-19%.

Αν πάρουμε τώρα ένα διπλό τζάμι αλλά σε ξύλινο πλαίσιο, και το συγκρίνουμε με ένα απλό συνηθισμένο τζάμι σε πλαίσιο αλουμινίου, η εξοικονόμηση κυμαίνεται μεταξύ 10%-25%, ενώ αν βάλουμε διπλό τζάμι αλλά διπλής εκπεμψιμότητας (τα λεγόμενα Low-e) σε ξύλινο πάντα πλαίσιο, τότε η εξοικονόμηση έναντι ενός απλού τζαμιού μπορεί να φτάσει και στο 30%.

Τα παραπάνω συγκριτικά κόστη εκφράζουν μέσες τιμές για κτίρια που αντιμετωπίζουν κλιματικές συνθήκες σαν αυτές της Ελλάδας.

Προφανώς, ανάλογα με την κλιματική ζώνη, αλλά και την ποιότητα της κατασκευής, τη σκίαση, και τον προσανατολισμό του κτιρίου, υπάρχουν διαφοροποιήσεις από τις ενδεικτικές αυτές τιμές.