βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

Μείωση 15% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο ζητά το ΥΠΟΙΚ από την τρόικα – Όλο το σχέδιο

Αίτημα για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κατά 15% κατέθεσε στην τρόικα το υπουργείο οικονομικών με έγγραφο που, σύμφωνα με πληροφορίες, εστάλη χθες.

Σε περίπτωση που το αίτημα γίνει δεκτό, η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα πέσει κατά 4 λεπτά το λίτρο για όλους. Επιπρόσθετα οι δικαιούχοι επιστροφής φόρου θα μπορούν να προσδοκούν μείωση της τιμής στα 91 -92 λεπτά το λίτρο, όσο δηλαδή ήταν τον Οκτώβριο του 2012. Μάλιστα, οι δικαιούχοι θα διευρυνθούν και παράλληλα σχεδιάζεται να λάβουν προκαταβολικά το ένα τέταρτο της αυξημένης επιστροφής των 34-35 λεπτών το λίτρο (από 28 λεπτά πέρυσι).

Το θέμα του επιδόματος θέρμανσης εξετάστηκε χθες σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιάννη Στουρνάρα με τη συμμετοχή των αναπληρωτών υπουργών Γιώργου Μαυραγάνη και Χρήστου Σταϊκούρα, καθώς και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη και υπηρεσιακών παραγόντων.

Το βασικό επιχείρημα, που επιστρατεύεται έναντι της τρόικας σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι ότι αν μειωθεί ο ΕΦΚ κατά 15% και αντί με 33 λεπτά το λίτρο επιβαρύνει με 28 λεπτά το λίτρο τη λιανική τιμή, η διαφορά των 4 λεπτών που προκύπτει στην τελική τιμή, δεν οδηγεί σε άρση του «μπλόκου» στο λαθρεμπόριο στο οποίο στόχευε η εξίσωση των δύο φόρων.

Παράλληλα, μετά την πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης κατά 70% πέρυσι, την οποία επισημαίνει και το προσχέδιο του προϋπολογισμού και τη χασούρα κοντά στα 200 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ, η μείωση του φόρου κατά 15% εκτιμάται πως θα έχει τουλάχιστον ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα εξαιτίας της αύξησης της κατανάλωσης που θα προκαλέσει.

Το σχέδιο για τις επιστροφές φόρου

Το τελικό σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει προκαταβολή του 25% του επιδόματος σε όλους τους δικαιούχους με μία απλή αίτηση στο σύστημα της ΓΓΠΣ που είχε δημιουργηθεί πέρυσι. «Έτσι, οι φορολογούμενοι θα έχουν λάβει κάποια χρήματα πριν αγοράσουν το πετρέλαιο» τονίζει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου που υπεραμύνεται της προκαταβολής.

Για να «ξεκλειδώσει» όμως το σύνολο του επιδόματος οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν στοιχεία του τιμολογίου αγοράς, όπως άλλωστε και οι πρατηριούχοι, στο σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις. Στο σκέλος αυτό αντιδρούν οι πωλητές πετρελαίου θέρμανσης.

Τα κριτήρια που θα προσδιορίζουν τους δικαιούχους από την άλλη πλευρά σχεδιάζεται να διευρυνθούν:

· Το κριτήριο ακίνητης περιουσίας αυξάνεται στα 200.000 ευρώ για τον άγαμο και 300.000 ευρώ για τον έγγαμο για ακίνητα έως 120 τ.μ,

· Το εισοδηματικό όριο μπαίνει στα 30.000 ευρώ για τον άγαμο (από 25.000) και στα 40.000 ευρώ για τον έγγαμο (από 35.000) με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

· Το επίδομα δεν θα δικαιούνται όσοι έχουν Ι.Χ άνω των 3.000 κυβικών από 2.000 κυβικά πέρυσι.

Συνολικά το υπουργείο Οικονομικών έχει στη διάθεσή του περίπου 200 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2013 (από τα 270 εκατ. ευρώ πέρυσι διατέθηκαν μόλις 81 εκατ. ευρώ) και σύμφωνα με πληροφορίες, στον προϋπολογισμό του 2014 έχουν εγγραφεί επιπλέον 200 εκατ. ευρώ.