βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

Μειωμένη κατά 50% η χρήση πετρελαίου θέρμανσης το 2012

Μόλις το 35% των Ελλήνων χρησιμοποίησε πετρέλαιο για τη θέρμανσή του το χειμώνα το 2012, έναντι ποσοστού 70% το 2011, σύμφωνα με το δεύτερο μέρος της έρευνας της Public Issue για λογαριασμό του WWF Ελλάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 2011 το 70% των νοικοκυριών χρησιμοποιούσε πετρέλαιο ως βασική πηγή θέρμανσης, ενώ τον περσινό χειμώνα το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε στο 35%.

Ειδικότερα, το 2012 οι Έλληνες επέλεξαν τα εξής για τη θέρμανσή τους:

• 35% πετρέλαιο
• 21% φυσικό αέριο
• 16% κλιματιστικό
• 16% σώματα με ηλεκτρισμό
• 9% τζάκια και ξυλόσομπες

Είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ παλιότερα μόλις το 4% των πολιτών χρησιμοποιούσε το κλιματιστικό ως βασικό μέσο θέρμανσης, πέρυσι το ποσοστό αυτό εκτινάχθηκε στο 16%. Επιπλέον, πιο παλιά μόλις το 2% των σπιτιών έκαιγε ξύλα σε τζάκι ή/και ξυλόσομπα, ωστόσο τον περασμένο χειμώνα το συγκεκριμένο ποσοστό σκαρφάλωσε στο 9%.

«Σε πολύ κόσμο έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως το πρόβλημα της αιθαλομίχλης παρουσιάστηκε εξαιτίας της μαζικής χρήσης τζακιού και ξυλόσομπας. Όμως, το ποσοστό ήταν σχετικά μικρό. Αν λοιπόν ένα τόσο μικρό ποσοστό ήταν ικανό να επιφέρει τόσο μεγάλα προβλήματα, σκεφτείτε τι έχει να συμβεί αν η χρήση τζακιών προτιμηθεί φέτος από ακόμη περισσότερα νοικοκυριά», ανέφερε ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή».

Το WWF Ελλάς θεωρεί πως ένα από τα  βασικά προβλήματα  που αναδείχθηκαν από την «περσινή περιπέτεια» είναι η έλλειψη σωστής και καταρτισμένης ενημέρωσης αφενός για την επιλογή κατάλληλου συστήματος θέρμανσης και αφετέρου για τον περιορισμό των αναγκών θέρμανσης με απλούς τρόπους εξοικονόμησης. Η έλλειψη γνώσης, όπως επισημαίνεται, οδήγησε σε πανικό και ανορθολογικές επιλογές.