βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

Στα 35 λεπτά η επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης – περισσότεροι οι δικαιούχοι

Αλλάζουν και πάλι τα κριτήρια για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Λίγες ημέρες προτού ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με τιμή πώλησης περίπου 1,30 ευρώ το λίτρο, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ανακοινώσει τον τρόπο με τον οποίο θα καταβληθεί το επίδομα θέρμανσης σε χιλιάδες δικαιούχους καθώς και τα νέα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια.

Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ποσό επιστροφής φόρου ανά λίτρο επιδοτούμενης κατανάλωσης θα αυξηθεί στα 35 λεπτά του ευρώ από 28 λεπτά που ίσχυε πέρυσι.

Έπειτα από πολλές καθημερινές σκέψεις και εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων αλλά και την επιμονή της τρόικας να μη δοθεί προκαταβολικά επίδομα στους δικαιούχους, διότι είναι αμφίβολο αν το ποσό αυτό θα καταλήξει για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης και όχι για να κλείσει άλλες «τρύπες» των νοικοκυριών, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται τελικά να «κλειδώνει» στο να μην αλλάξει ο τρόπος χορήγησης του επιδόματος αλλά να προχωρήσει σε «λίφτινγκ» των διαφόρων κριτηρίων.

Ακόμη και το σενάριο που έκανε λόγο για επίδομα σε δύο δόσεις (μία δόση πριν από την αγορά του πετρελαίου και μία με την προσκόμιση του τιμολογίου προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης) απομακρύνεται ημέρα με την ημέρα καθώς υπάρχουν έντονες ενστάσεις από την τρόικα.

Μάλιστα, την πρόταση αυτή είχε διατυπώσει ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών κ.Γιώργος Μαυραγάνης με το επιχείρημα ότι μπορεί να αποφευχθεί το φαινόμενο κάποιος να λάβει το επίδομα θέρμανσης και αυτό να μην καταλήξει στην αγορά πετρελαίου αν ζητούσε το υπουργείο Οικονομικών για την πληρωμή της 2ης (εξοφλητικής) δόσης να υποβληθεί ηλεκτρονικά το τιμολόγιο αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης.
Βασικό επιχείρημα της τρόικας για τη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος με διευρυμένα κριτήρια είναι ότι μπορεί να λάβει κάποια οικογένεια τα χρήματα του επιδόματος θέρμανσης αλλά τελικά να μην τα χρησιμοποιήσει για προμήθεια πετρελαίου αλλά για να καλύψει το κόστος του ηλεκτρικού στην περίπτωση που χρησιμοποιεί για τη θέρμανσή της κλιματιστικό ή να καλύψει το κόστος καυσόξυλων, φυσικού αερίου, πέλετς κτλ. τα οποία πέρυσι είχαν εξαιρεθεί από την επιδοματική πολιτική.

Αλλαγές ετοιμάζονται και στα εισοδηματικά κριτήρια προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι στην επιδοματική πολιτική αλλά την ίδια στιγμή θα παραμείνει ως έχει το ανώτατο ποσό επιδοτούμενης κατανάλωσης ανά γεωγραφική ζώνη.

Με βάση την πρόταση που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να αυξηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια ως εξής:

– Αγαμος: Ετήσιο εισόδημα ως 30.000 ευρώ από 25.000 ευρώ σήμερα.

– Εγγαμος χωρίς παιδιά: Ετήσιο εισόδημα ως 45.000 ευρώ από 35.000 ευρώ σήμερα.

– Εγγαμος με ένα παιδί: Ετήσιο εισόδημα ως 49.000 ευρώ από 38.000 ευρώ σήμερα.

– Εγγαμος με δύο παιδιά: Ετήσιο εισόδημα ως 48.000 ευρώ από 41.000 ευρώ σήμερα

– Εγγαμος με τρία παιδιά και άνω: Ετήσιο εισόδημα ως 52.000 ευρώ από 44.000 ευρώ σήμερα.

Το «μπόνους» κατανάλωσης ανά γεωγραφική περιοχή

Για κατοικία 120 τετραγωνικών μέτρων το ποσό επιστροφής θα κυμαίνεται από 210 ευρώ ως 1.050 ευρώ

Καµία αλλαγή δεν πρόκειται να υπάρξει στα γεωγραφικά κριτήρια ούτε στον ανώτατο αριθµό επιδοτούµενων λίτρων. Ειδικότερα, παραµένουν στην Α’ Ζώνη οι νοµοί Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράµας, Ευρυτανίας µε επιδοτούµενη κατανάλωση 25 λίτρα ανά τετραγωνικό µέτρο κατοικίας µε ανώτατο τα 3.000 λίτρα. Αυτό σηµαίνει ότι για κατοικία 120 τετραγωνικών µέτρων το ανώτατο ποσό επιστροφής φόρου θα ανέλθει σε 1.050 ευρώ από 840 ευρώ σήµερα.

Στη Β’ Ζώνη ανήκουν τα Ιωάννινα, η Λάρισα, η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, η Αρκαδία, η Πιερία, η Ημαθία, η Πέλλα, η Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, η Χαλκιδική, οι Σέρρες, η Καβάλα, η Ξάνθη, η Ροδόπη και ο Νομός Εβρου. Για τους νομούς αυτούς η επιδοτούμενη κατανάλωση ανέρχεται στα 15 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας με ανώτατο τα 1.800 λίτρα και το ποσό επιστροφής μπορεί να φθάσει ως 630 ευρώ για κατοικία 120 τ.μ. έναντι 504 ευρώ πέρυσι.

Στη Γ’ Ζώνη ανήκουν η Αττική, η Κόρινθος, η Ηλεία, η Αχαΐα, η Αιτωλοακαρνανία, η Φθιώτιδα, η Φωκίδα, η Βοιωτία, η Εύβοια, η Μαγνησία, η Λέσβος, η Χίος, η Κέρκυρα, η Λευκάδα, η Θεσπρωτία, η Πρέβεζα και η Αρτα. Για τις περιοχές αυτές η επιδοτούμενη κατανάλωση διαμορφώνεται σε 8 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας με ανώτατο τα 960 λίτρα. Το μέγιστο ποσό επιστροφής φόρου θα ανέλθει σε 336 ευρώ αντί για 269 ευρώ σήμερα.

Τέλος, στη Δ’ Ζώνη (Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλληνία & Ιθάκη, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού) η επιδοτούμενη κατανάλωση είναι 5 λίτρα ανά τ.μ. κατοικίας με ανώτατο τα 600 λίτρα και το υψηλότερο ποσό επιστροφής ανέρχεται σε 210 ευρώ από 168 ευρώ πέρυσι.