βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Ήλιος

Νέο “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης

eksoikonomoΣυνέχεια σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Ανάπτυξης στο επιτυχημένο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», που υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007- 2013.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, αποδεικνύεται ότι από τα 47.769 νοικοκυριά που συμμετέχουν στην εν λόγω δράση, τα 31.930 έχουν ήδη ολοκληρώσει τις σχετικές εργασίες.

Οι τομείς της οικοδομικής δραστηριότητας που φαίνεται να ωφελήθηκαν κυρίως από το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» είναι ο κλάδος των αλουμινοκατασκευών, ο κλάδος της θερμομόνωσης κτιρίων, οι εταιρείες ενεργειακών συστημάτων θέρμανσης και εξοικονόμησης ενέργειας, ο κλάδος των ελαιοχρωματιστών, οι επιχειρήσεις τοποθέτησης συστημάτων σκίασης, οι τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρείες, ο κλάδος των μηχανικών και οι ενεργειακοί επιθεωρητές.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο της γενικής γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων- ΕΣΠΑ, που διαβιβάστηκε έπειτα από ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Πάρι Μουτσινά για την επανεκκίνηση του κλάδου της οικοδομής, «η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και η ενίσχυση των νοικοκυριών σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, εντάσσεται στις προτεραιότητας της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020» και είναι βέβαιος «ο σχεδιασμός νέου αντίστοιχου Προγράμματος πολύ πιο φιλικού προς τον πολίτη στο άμεσο μέλλον, αξιοποιώντας την ήδη αποκτηθείσα εμπειρία».

Επίσης, γίνεται γνωστό ότι στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, που θα στηριχθεί από το νέο ΕΣΠΑ 2014- 2020, συγκαταλέγεται ο τομέας «Υλικά- Κατασκευές» όπου αναμένεται να ενισχυθούν επιλεγμένες αλυσίδες αξίας του Τομέα σε δραστηριότητες που αυξάνουν την εγχώρια προστιθέμενη αξία. «Στο πλαίσιο αυτό, από την έως τώρα διαδικασία σχεδιασμού, έχει αναδειχθεί ως στρατηγική στόχευση, η εκπαίδευση, κατάρτιση και πιστοποίηση των επαγγελματιών του κλάδου (μηχανικών, στελεχών κατασκευαστικών εταιρειών και των εταιρειών παραγωγής υλικών), καθώς και η υποστήριξη για τον ποιοτικό έλεγχο των κατασκευών από πιστοποιημένα εργαστήρια.

Εξοφλούνται 10.000 δικαιούχοι του προγράμματος

Παράλληλα, την άμεση χρηματοδότηση του ΕΤΕΑΝ, με το ποσό των 100 εκατ. ευρώ, για την πλήρη αποπληρωμή όλων των δικαιούχων -περίπου 10.000 νοικοκυριών τα οποία με την σειρά τους, θα εξοφλήσουν περίπου 30.000 επαγγελματίες- από το «Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον», ενέκρινε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να εγκριθεί από την ΕΕ, η ένταξη νέων χρηματοδοτήσεων για δικαιούχους του Προγράμματος, με εμπροσθοβαρή χρονικά τρόπο, στην νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.