βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

Ναυάγιο στη συνάντηση Στουρνάρα-πρατηριούχων

Συνεχίζεται μέχρι νεοτέρας η αποχή των πρατηριούχων από τις παραδόσεις πετρελαίου θέρμανσης μετά και το ναυάγιο της συνάντησης τους με τον ΥΠΟΙΚ,  Γιάννη Στουρνάρα.

Το αίτημα των πρατηριούχων προς του υπουργό ήταν να διευρυνθούν τα κριτήρια χορήγησης επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές, με το σκεπτικό ότι η απόφαση που έχει ανακοινωθεί αποκλείει το μεγαλύτερο τμήμα από αυτούς.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ακόμα λιγότερες παραγγελίες πετρελαίου για τους πρατηριούχους και άρα περαιτέρω μείωση των πωλήσεων τους που ήδη έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα.

Η απάντηση που πήραν είναι ότι το αίτημα τους δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί γιατί το νέο μοντέλο διάθεσης πετρελαίου μαζί με το επίδομα που το συνοδεύει έχει εγκριθεί από την τρόικα.

Τώρα, στόχος των πρατηριούχων είναι να θέσουν το πρόβλημά τους υπόψην ακόμα και των επικεφαλής των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα δρομολογήσουν άμεσα τις διαδικασίες, ώστε να θωρακιστεί το σύστημα διακίνησης καυσίμων απέναντι σε όλες τις στρεβλώσεις και πρακτικές νοθείας, καταδολίευσης και φοροδιαφυγής.

Αυτό επισήμανε στους εκπροσώπους των πρατηριούχων υγρών καυσίμων ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη συνάντηση που είχε μαζί τους σήμερα το μεσημέρι, όπου και του εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στην αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, ζητώντας παράλληλα τη λήψη μέτρων για το λαθρεμπόριο.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στα μέτρα που θα ληφθούν άμεσα για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και τα οποία έχουν ως αφετηρία το νόμο 4072/2012, οι διατάξεις του οποίου θα ενεργοποιηθούν πλήρως με τα σχέδια υπουργικών αποφάσεων που αναμένονται μέχρι 30 Νοεμβρίου.

Μεταξύ των διατάξεων αυτών συμπεριλαμβάνεται η εγκατάσταση συστήματος εισροών εκροών στις φορολογικές αποθήκες, σύστημα GPS στα βυτιοφόρα και στα πλωτά μέσα και η ιχνηθέτηση υγρών καυσίμων με ραδιοϊσότοπα.