βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

Από 1,35 έως 1,40 ευρώ το λίτρο πετρελαίου θέρμανσης από τη Δευτέρα

Την προσεχή Δευτέρα ξεκινά η περίοδος διάθεσης στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης, με την τιμή του να εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί μεταξύ 1,35 και 1,40 ευρώ, λόγω της εξίσωσης των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης που επιβάλλονται στα ντίζελ κίνησης και θέρμανσης. Αντίθετα, το πετρέλαιο κίνησης προβλέπεται να μειωθεί κατά 10 λεπτά περίπου το λίτρο.

Ωστόσο, οι Ομοσπονδίες Βενζινοπωλών και Πρατηριούχων, που έκαναν σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών ζητώντας να μην αυξηθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, απειλούν να μην διακινήσουν πετρέλαιο θέρμανσης από την προσεχή εβδομάδα αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και φορολογικά – τελωνειακά ζητήματα. Περιλαμβάνουν, επίσης, την εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου εισροών – εκροών όγκου καυσίμων σε όλη την αλυσίδα διακίνησης καυσίμων με στόχο να περιοριστεί το λαθρεμπόριο. Οι εκπρόσωποι του κλάδου συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα συνάντηση την Παρασκευή.

Η τιμή του πετρελαίου είναι έως 40% ακριβότερη σε σχέση με τον προηγούμενο χειμώνα (το Μάιο οπότε σταμάτησε η διάθεσή του η μέση τιμή ήταν 1,04 λεπτά το λίτρο ενώ στη διάρκεια της προηγούμενης χειμερινής περιόδου είχε πέσει κάτω και από το 1 ευρώ) και οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως οι παραγγελίες πετρελαίου εφέτος θα είναι 50% μειωμένες σε σχέση με πέρυσι. Είτε γιατί οι καταναλωτές έχουν στραφεί σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης (τζάκια, κλιματιστικά, κλπ.) είτε επειδή σε πολλές πολυκατοικίες έχει ληφθεί απόφαση να μη γίνει χρήση της κεντρικής θέρμανσης.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, για να γίνει η εξίσωση των φόρων (μέτρο που θα περιορίσει το λαθρεμπόριο στην αγορά καυσίμων με τη χρήση πετρελαίου θέρμανσης αντί για κίνησης) ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί από 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο που ήταν πέρυσι, στα 330 ευρώ, ενώ στο ντίζελ κίνησης θα μειωθεί αντίστοιχα από 412 σε 330 ευρώ. Αν συνυπολογίσει κανείς και τον ΦΠΑ, που επιβαρύνει και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, προκύπτει ότι με τα τωρινά δεδομένα των διεθνών τιμών, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμανθεί μεταξύ 1,35 και 1,4 ευρώ ενώ το ντίζελ κίνησης πέφτει από το 1,57 που είναι σήμερα η μέση τιμή στο 1,47.

Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης προβλέπεται να κυμανθεί μεταξύ 1,35 και 1,40 ευρώ, με αποκλίσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω ανάλογα με τον όγκο της παραγγελίας (οι μικρές ποσότητες επιβαρύνονται με επιπλέον χρεώσεις), την παράδοση σε απομακρυσμένες περιοχές, κλπ.

Οι πρατηριούχοι εκτιμούν ότι με τη μείωση των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης λόγω της υψηλής τιμής, απειλούνται με κλείσιμο 2000 πρατήρια καυσίμων.