βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

Οι πολυκατοικίες σε «πόλεμο» για τη θέρμανση

Σε αδιέξοδο βρίσκονται ήδη οι διαχειριστές πολυκατοικιών, καθώς το πανάκριβο πετρέλαιο έρχεται να βάλει φωτιά στις αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε όσους μπορούν ακόμα να πληρώσουν για κεντρική θέρμανση και σε όσους δεν μπορούν ή αναζητούν άλλες πηγές θέρμανσης. Το πρόβλημα είναι ότι η τελευταία κατηγορία αυξάνεται συνεχώς.

«Μας επισκέπτονται ή τηλεφωνούν διαρκώς διαχειριστές που δεν ξέρουν τι να κάνουν. Τραβάνε τα μαλλιά τους οι άνθρωποι, καθώς είναι πολλοί οι ενοικιαστές ή οι συνιδιοκτήτες που δεν πληρώνουν», λέει στην «Κ» ο κ. Στράτος Παραδιάς, δικηγόρος και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων. Το πρόβλημα διογκώνεται όσο πλησιάζει η χειμερινή περίοδος και το αποθεματικό πολλών πολυκατοικιών έχει ήδη εξατμιστεί. Πολλοί ένοικοι είτε δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα είτε δεν θέλουν να κάψουν φέτος πετρέλαιο, λόγω της εκτίναξης της τιμής του. Αρκετοί προσανατολίζονται σε άλλες λύσεις, όπως σόμπες, μαγκάλια, ενεργειακά τζάκια, χρήση του κλιματιστικού, ηλεκτρικές πηγές θερμότητας κ. ά.

Μπορεί όμως ένας κάτοικος πολυκατοικίας να απαλλαγεί από το βάρος του πετρελαίου θέρμανσης; «Ουδείς μπορεί μονομερώς να αποκοπεί από την κεντρική θέρμανση.

Η μη πληρωμή εκ μέρους του της αναλογίας του αναγκάζει όλους τους υπόλοιπους να χρηματοδοτούν τη συνέχιση λειτουργίας του κτιρίου», απαντάει ο κ. Παραδιάς.

Δεν είναι απλή υπόθεση η διακοπή χρήσης πετρελαίου, όταν οι υπόλοιποι στην πολυκατοικία «καίνε» το καλοριφέρ.

Κι αυτό γιατί το διαμέρισμα που μένει χωρίς θέρμανση λειτουργεί ως ψυχρό σώμα που απορροφάει θερμότητα από τα γειτονικά διαμερίσματα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει τελικά τους συγκατοίκους του. Βεβαίως, πάντα υπάρχουν περιπτώσεις που συναντούν την αλληλεγγύη των γειτόνων.

Συναινετική αποδέσμευση από τη χρήση πετρελαίου μπορεί να γίνει σε δύο περιπτώσεις, ανάλογα με την «ηλικία» και το καταστατικό της πολυκατοικίας.

Σε πολλές παλαιότερες οικοδομές, πριν από την εγκατάσταση των μηχανισμών αυτονομίας στη θέρμανση στα μέσα στη δεκαετίας του ’80, υπάρχει πρόνοια στο καταστατικό που λέει ότι όταν κάποιος θέλει να εξαιρεθεί από την κεντρική θέρμανση πρέπει να ειδοποιήσει εγκαίρως τον διαχειριστή.

Στη συνέχεια, σφραγίζεται η παροχή στο διαμέρισμά του. Αυτό όμως δεν σημαίνει πλήρη απαλλαγή, αλλά υποχρεούται να καταβάλλει το 30% του κόστους θέρμανσης, που θα του αναλογούσε με βάση τα χιλιοστά ιδιοκτησίας.

Στις νεότερες οικοδομές με αυτόνομη θέρμανση, έχει υπολογιστεί από τον μηχανικό που έκανε τη μελέτη, ένα ποσοστό της συνολικής κατανάλωσης που ονομάζεται πάγιο και αντιστοιχεί στο κόστος έναρξης του καυστήρα, στη θέρμανση των κοινόχρηστων χώρων και στην εξ αντανακλάσεως θέρμανση από τον… γείτονα. Αυτό συνήθως κινείται στο 20% – 25% του συνολικού κόστους και σε αυτό κανονικά πρέπει να συμβάλουν όλοι οι ένοικοι, ανεξάρτητα από το εάν καταναλώνουν πετρέλαιο.

Θα τηρηθούν αυτές οι ρυθμίσεις ή θα πληθύνουν οι πολυκατοικίες όπου θα διαδραματίζονται… θερμά επεισόδια; «Η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης δεν θα σταματήσει με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων, αλλά θα προκύψει από την αδυναμία των διαχειριστών να συγκεντρώσουν προκαταβολικά το ποσό της αξίας του πετρελαίου», είναι μια δυσοίωνη πρόβλεψη του κ. Παραδιά.

Μαζική επιστροφή στην ξυλόσομπα

Το κεντρικό θέμα συζήτησης, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, δεν είναι άλλο από «το πώς δεν θα χρησιμοποιήσουμε πετρέλαιο θέρμανσης».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μαζική επιστροφή στην ξυλόσομπα σε περιοχές όπου ο χειμώνας «διαρκεί» επτά μήνες τον χρόνο συνοδεύεται από εκτίναξη της ζήτησης καυσόξυλων κατά 50-60% σε σύγκριση με πέρυσι και με αθρόες εισαγωγές από τη Βουλγαρία.

Τα εισαγόμενα καυσόξυλα που πωλούνται σήμερα στην Ελλάδα είναι κατά 90% βουλγαρικής προέλευσης, «και αν, π.χ., αυτή τη στιγμή είχαμε στη διάθεσή μας 20.000 τόνους τέτοιων καυσόξυλων θα μπορούσαμε να τα διαθέσουμε σε 3-4 ημέρες στην ελληνική αγορά», ανέφερε στην «Κ» εισαγωγέας καυσόξυλων από τη Βουλγαρία.

Το 70-80% των κατοικιών στις πιο κρύες περιοχές της χώρας, δηλαδή στη Φλώρινα και στο Κ. Νευροκόπι της Δράμας, θα ζεσταθούν φέτος με ξυλόσομπες ή σόμπες πέλετ, λένε στην «Κ» ο δήμαρχος Φλώρινας Γ. Βοσκόπουλος και ο δημοτικός σύμβουλος Νευροκοπίου Β. Γιαννόπουλος.

Ο τελευταίος χαρακτήρισε το επίδομα θέρμανσης αντίδωρο, αφού μια οικογένεια στο Νευροκόπι χρειάζεται για τα έξοδα του χειμώνα σε θέρμανση με πετρέλαιο 5.000-6.000 ευρώ.

Η ειδική ρύθμιση μόνο για το λεκανοπέδιο Νευροκοπίου που επιτρέπει στους κατοίκους να προμηθεύονται καυσόξυλα στη μισή τιμή από αυτή που πωλούνται στην αγορά ήταν καταλυτική στην επιλογή του συγκεκριμένου μέσου θέρμανσης.

Γιάννης Ελαφρός

(Καθημερινή, 30/9/2012)