βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

Πετρέλαιο θέρμανσης «με το σταγονόμετρο» στη Βόρεια Ελλάδα

Σε απελπιστικά χαμηλά επίπεδα κινούνται οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης σε όλους του νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, περισσότερες από 15 μέρες μετά την έναρξη διάθεσης του προϊόντος. Οι πρατηριούχοι αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις, αφού στις περισσότερες περιοχές η μείωση των παραγγελιών και των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης έφτασε το 90% σε σχέση με πέρσι, ενώ υπάρχουν νομοί στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (Καβάλα, Ξάνθη), όπου η πτώση φτάνει ακόμη και το 98%.

Μάλιστα, σύμφωνα και με τους επαγγελματίες του κλάδου, η κατάσταση δε φαίνεται ότι θα αλλάξει, ακόμη κι αν σφίξουν τα κρύα μέσα στο χειμώνα, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών έχει στραφεί σε άλλους τρόπους θέρμανσης ή φρόντισε να προμηθευτεί πετρέλαιο από την περασμένη άνοιξη, όταν η τιμή του προϊόντος κινούνταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τώρα. Αυτό οδηγεί τους επαγγελματίες του χώρου σε αδιέξοδο και οι εκπρόσωποί τους δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πολύ μεγάλος αριθμός πρατηρίων υγρών καυσίμων να βάλει λουκέτο μέσα στο χειμώνα.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, στους 16 νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης ξεκινάει από το 1,29 ευρώ το λίτρο (Πέλλα) και φτάνει μέχρι το 1,40 ευρώ/λίτρο (στις ορεινές περιοχές της Ξάνθης, όπου αυξάνονται τα μεταφορικά κόστη). Σε ό,τι αφορά τη μέση λιανική τιμή πώλησης, βρίσκεται στα 1,34 – 1,35 ευρώ ανά λίτρο.

Κεντρική Μακεδονία

Σχεδόν «παγωμένες» είναι οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης στο νομό Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Βενζινοπωλών «Μέγας Αλέξανδρος», Θέμη Κιουρτζή. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά στον «ΑτΚ», από τις 15 Οκτωβρίου που ξεκίνησε η διάθεση του προϊόντος και μέχρι σήμερα όλοι οι πρατηριούχοι του νομού έχουν πουλήσει ποσότητα αντίστοιχη με τις πρώτες δύο ώρες διάθεσής του την περσινή χρονιά. «Σ’ αυτό συνέβαλαν η κακή ψυχολογία του κόσμου, η υψηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, οι σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, αλλά και το γεγονός ότι ακόμη βγαίνουν διευκρινίσεις από την Πολιτεία για τα εισοδηματικά κριτήρια στους δικαιούχους του επιδόματος. Προφανώς, οι όποιοι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές περιμένουν να βάλουν πετρέλαιο την τελευταία στιγμή», ανέφερε ο κ. Κιουρτζής. Οπως ανέφερε ακόμη ο ίδιος, στο νομό Θεσσαλονίκης το πετρέλαιο θέρμανσης σήμερα πωλείται προς 1,330 – 1,335 ευρώ το λίτρο.

Κατά περισσότερο από 80% εμφανίζονται μειωμένες σε σχέση με πέρσι οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης στη Χαλκιδική, σύμφωνα με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών της περιοχής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Ηλία Μιστιλίδη. «Και να κρυώσει ο καιρός, οι πολίτες δεν πρόκειται να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης. Θα βγάλουν το χειμώνα με 200 – 300 λίτρα κι εμείς θα γίνουμε… γαλατάδες, αλλά δεν πρόκειται να αφήσουμε τον κόσμο. Οι πολίτες θα χρησιμοποιήσουν λίγο πετρέλαιο και κυρίως άλλες μορφές ενέργειας για τη θέρμανσή τους. Ηδη άρχισαν να χρησιμοποιούνται πίνακες στον τοίχο με ρεύμα, οι οποίοι θερμαίνουν κιόλας», είπε ο κ. Μιστιλίδης. Οπως ανέφερε, σε περίπτωση που οι εταιρίες ζητήσουν από τους πρατηριούχους να πληρώσουν τοις μετρητοίς για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης, τα περισσότερα πρατήρια θα κλείσουν στη Χαλκιδική. Στην εν λόγω περιοχή η λιανική τιμή του προϊόντος ξεκινάει από τα 1,31 ευρώ και φτάνει στις ορεινές περιοχές τα 1,38 ευρώ ανά λίτρο.

Στο 90% φτάνει η μείωση των παραγγελιών πετρελαίου θέρμανσης σε σχέση με πέρσι στην Πιερία, σύμφωνα με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών του νομού, Σταύρο Ανανιάδη, ο οποίος συμπλήρωσε ότι, αν και περιμένει να βελτιωθεί λίγο η κατάσταση, οι πωλήσεις θα παραμείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. «Λανσάρονται πλέον άλλες μορφές ενέργειας, οι οποίες φοβάμαι ότι τελικά δε θα βοηθήσουν τον κόσμο να εξοικονομήσει χρήματα σε σχέση με το πετρέλαιο. Σήμερα η τιμή του τελευταίου κινείται μεταξύ 1,30 και 1,35 ευρώ το λίτρο», είπε ο κ. Ανανιάδης.

Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα κινούνται οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης και στην Ημαθία. Οπως είπε ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του νομού, Στάθης Αθανασιάδης, φέτος από όλους τους πρατηριούχους της Ημαθίας πουλήθηκαν συνολικά 20.000 λίτρα πετρελαίου, όταν πέρσι οι πωλήσεις έφτασαν τα 170.000 λίτρα. «Και στα 0,90 ευρώ το λίτρο να έπεφτε η τιμή του, πάλι ο κόσμος δε θα μπορούσε να αγοράσει. Ο κόσμος είναι μπλοκαρισμένος, προβληματισμένος και δεν ξέρει ακόμη τι θα γίνει με το επίδομα. Ελπίζουμε να ξεθαρρέψουν λίγο οι καταναλωτές, μόλις δοθούν τα πρώτα επιδόματα», ανέφερε ο κ. Αθανασιάδης. Στην Ημαθία το πετρέλαιο θέρμανσης σήμερα κοστίζει μεταξύ 1,34 – 1,35 ευρώ το λίτρο.

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στην Πέλλα, όπου, σύμφωνα με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών της περιοχής, Τάσο Αρβανιτόπουλο, πέρσι το πρώτο 15ήμερο διάθεσης του προϊόντος πουλήθηκαν στο νομό περίπου 320.000 λίτρα, ενώ φέτος οι συνολικές πωλήσεις δεν ξεπέρασαν τα 6.200 λίτρα. «Η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική και θα παραμείνει έτσι, όσο θα συνεχίσει να είναι υψηλή η τιμή του προϊόντος, αλλά και δύσκολη η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών», είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος. Οπως ανέφερε ακόμη ο ίδιος, πλέον οι περισσότεροι καταναλωτές αγοράζουν μόλις 50 – 100 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης και οι όποιες παραγγελίες δεν ξεπερνούν σε αξία τα 100 – 200 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Αρβανιτόπουλο, σήμερα στην Πέλλα η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης κυμαίνεται μεταξύ 1,29 – 1,30 ευρώ το λίτρο.

Κατά 90% μειώθηκαν οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης σε σχέση με πέρσι και στο νομό Κιλκίς. Οπως είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Κιλκίς και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Γιάννης Μαγλουσίδης, κάθε χρόνο τις πρώτες μέρες διάθεσης του προϊόντος οι παραγγελίες έφταναν τις 20 – 30 καθημερινά, ωστόσο, φέτος πολλοί συνάδελφοί του δεν έχουν ούτε μία παραγγελία την ημέρα. «Στην περιοχή μας οι καταναλωτές έχουν ”στρέψει την πλάτη” στο πετρέλαιο και ανάβουν σόμπες με ξύλα ή κάποιοι φέρνουν και κανένα μπιτονάκι από τα… Σκόπια. Στο Κιλκίς η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κυμαίνεται μεταξύ 1,33 και 1,34 ευρώ το λίτρο», είπε ο κ. Μαγλουσίδης.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο νομό Σερρών, όπου, σύμφωνα με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών της περιοχής, Γιώργο Κοτζάογλου, η μείωση των παραγγελιών έφτασε το 90% σε σχέση με πέρσι. «Παραγγελίες περισσότερες ενδεχομένως να έχουμε πάλι τα… Χριστούγεννα, αφού πολλοί καταναλωτές φούλαραν από τον περασμένο Μάρτιο και τον Απρίλιο. Σε σχέση με το 2008 το 70% των καταναλωτών έχει στραφεί σε άλλους τρόπους θέρμανσης», είπε ο κ. Κοτζάογλου. Στις Σέρρες το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται μεταξύ 1,33 – 1,34 ευρώ/λίτρο.

Δυτική Μακεδονία

Δραματική είναι η πτώση των παραγγελιών πετρελαίου θέρμανσης και στην Κοζάνη, όπου, σύμφωνα με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών της περιοχής, Γιώργο Χατζηκυπραίο, η μείωση σε σχέση με πέρσι έφτασε το 95%. «Υπάρχει τεράστια καθίζηση. Αλλες χρονιές τρέχαμε και δε φτάναμε, αλλά φέτος στην πόλη της Κοζάνης δώδεκα πρατήρια έχουμε πουλήσει μόλις 3.500 λίτρα. Οι ελάχιστες πωλήσεις φαίνονται ξεκάθαρα από το γεγονός ότι μια μέση οικοδομή στην Κοζάνη άλλες χρονιές ήθελε 3.500 – 5.000 λίτρα», είπε ο κ. Χατζηκυπραίος. Στην Κοζάνη σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται προς 1,36 – 1,37 ευρώ το λίτρο.

Πτώση κατά 90% – 95% σε σχέση με πέρσι σημείωσαν οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης και στα Γρεβενά, όπου, σύμφωνα με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών της περιοχής, Γιάννη Παπαζήση, σήμερα το συγκεκριμένο προϊόν κοστίζει 1,34 – 1,37 ευρώ/λίτρο. Εξάλλου και σε ό,τι αφορά τη Φλώρινα, η μείωση στον αριθμό των παραγγελιών σε σχέση με πέρσι βρίσκεται στο 80%, ενώ σύμφωνα με τον πρατηριούχο υγρών καυσίμων Μιχάλη Πλικαδίτη, η λιανική τιμή του προϊόντος βρίσκεται στο 1,36 – 1,39 ευρώ/λίτρο. «Μέσα σε 15 μέρες εκτελέσαμε μόνο 3 – 4 παραγγελίες, αφού η πλειοψηφία των πολιτών στράφηκε στα ξύλα και στο πέλετ. Βλέπουμε πολλά ξύλα στα μπαλκόνια των κατοικιών», είπε ο κ. Πλικαδίτης.

Πολύ λίγες είναι μέχρι στιγμής οι παραγγελίες και στην Καστοριά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Βενζινοπωλών Καστοριάς, Λάζαρο Ζήση, μόνο 5.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης πουλήθηκαν φέτος στην περιοχή, όταν το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα ο αριθμός τους έφτασε τα 100.000 λίτρα. «Πιστεύω ότι στην περιοχή μας η χρονιά θα κλείσει με πτώση στις πωλήσεις κατά 50% – 60%. Εκτιμώ ότι θα κινηθεί λίγο περισσότερο η αγορά, μόλις κρυώσει ο καιρός, ιδίως αφού θα αυξηθούν αυτοί που δικαιούνται το επίδομα. Μπορεί να γέμισαν τα σπίτια ξύλα, όμως το χειμώνα θα είναι υγρά και δε θα μπορούν να τα κάψουν», είπε ο κ. Ζήσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα στην Καστοριά το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται μεταξύ 1,37 – 1,38 ευρώ το λίτρο.

Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

Στο 98% έφτασε η πτώση των παραγγελιών σε σχέση με πέρσι στο νομό Καβάλας, σύμφωνα με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών της περιοχής, Μιχάλη Μεταξά. «Μπορεί ο καιρός να κρύωσε, όμως, ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος. Πέρσι ένα μέσο πρατήριο είχε διαθέσει μέχρι στιγμής 100.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης και φέτος πούλησε μόλις 2.000», είπε ο κ. Μεταξάς. Οπως είπε ακόμη ο ίδιος, η τιμή του εν λόγω προϊόντος σήμερα στην Καβάλα βρίσκεται στα 1,35 ευρώ/λίτρο.

Μεγάλη είναι η μείωση των παραγγελιών πετρελαίου θέρμανσης και στη Δράμα, αφού, σύμφωνα με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών της περιοχής, Γιάννη Κεσκίνογλου, έφτασε το 95% σε σχέση με πέρσι. «Ακόμη και οι… καλές οικοδομές αδυνατούν να βάλουν πετρέλαιο. Στους μόνους που πουλάμε πετρέλαιο είναι κάποιοι συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν μπορούν να βάλουν πέλετ ή να αλλάξουν το λέβητά τους. Το πετρέλαιο θέρμανσης σήμερα στη Δράμα πωλείται προς 1,33 και 1,37 ευρώ το λίτρο», είπε ο κ. Κεσκίνογλου.

Από τις 300.000 – 350.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης που πουλήθηκαν πέρσι το δεύτερο 15ήμερο του Οκτωβρίου στο νομό Ξάνθης, φέτος οι πωλήσεις έπεσαν σε μόλις 12.000 λίτρα. «Είμαστε κάτω κατά 97% – 98% και δε βλέπω να αυξάνεται η κατανάλωση αργότερα. Αρκεί να σημειωθεί ότι μόνον 1 στους 30 από αυτούς που εγκατέλειψαν την κοινή θέρμανση στις οικοδομές στην Ξάνθη έβαλε λέβητα πετρελαίου», τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Ξάνθης, Γιάννης Σιούτας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης σήμερα στην περιοχή ξεκινάει από τα 1,30 ευρώ το λίτρο και φτάνει στις ορεινές περιοχές της Σταυρούπολης τα 1,40 ευρώ/λίτρο.

Μόλις ένα… διαμέρισμα (2.500 – 3.000 λίτρα) έχουν προμηθεύσει με πετρέλαιο θέρμανσης όλοι μαζί οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων μέχρι στιγμής στο νομό Ροδόπης, σύμφωνα με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών της περιοχής, Δημήτρη Εμμανουήλ. «Ακόμη και αντλίες για μπιτονάκια βάλαμε, αλλά ούτε με αυτά δεν έρχεται ο κόσμος. Φέρνουν από τη Βουλγαρία για να ζεσταθούν ξύλα, πέλετ, θερμοπομπούς κ.λπ. Δυστυχώς, φέτος θα ζεσταθούμε με την κουβέρτα», είπε ο κ. Εμμανουήλ, συμπληρώνοντας ότι η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στη Ροδόπη σήμερα κυμαίνεται μεταξύ 1,31 – 1,35 ευρώ/λίτρο.

Τέλος, πολύ μικρές είναι οι όποιες παραγγελίες γίνονται στο νομό Εβρου, αφού, σύμφωνα με την πρόεδρο των βενζινοπωλών της περιοχής, Βασιλική Καλαϊτζή, η καθεμία δεν ξεπερνάει σε αξία τα 100 – 200 ευρώ. «Ο κόσμος αγοράζει 250, 300 μέχρι 500 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης. Ελάχιστοι φουλάρουν. Επίσης, πολλοί αγόρασαν πετρέλαιο την περασμένη άνοιξη, κάτι που δε γινόταν άλλες χρονιές, με αποτέλεσμα η κατανάλωση να είναι μειωμένη κατά 80% σε σχέση με πέρσι», είπε η κ. Καλαϊτζή. Οπως ανέφερε ακόμη, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κυμαίνεται σήμερα στον Εβρο μεταξύ 1,34 – 1,36 ευρώ το λίτρο.

(του Ρωμανού Κοντογιαννίδη, “Αγγελιοφόρος”)